Gäller bilförsäkringen om jag lånar ut bilen?

Om du lånar ut bilen, gäller försäkringen fortfarande? Och vad händer om den som lånar bilen skulle krocka? Innan du lånar ut bilen är det bra om du som bilägare och den som ska låna bilen känner till hur bilförsäkringen fungerar.

Att låna ut bilen tillfälligt 

Att låna ut bilen tillfälligt är inget problem ur försäkringsbolagets perspektiv, så länge hen som lånar bilen har ett giltigt körkort och inte kör påverkad. Försäkringen gäller med samma villkor när du lånar ut bilen tillfälligt som när du använder den själv. 

Kom ihåg att det fortfarande är du som bilägare som är ansvarig gentemot försäkringsbolaget om något skulle hända. Om det till exempel blir aktuellt att betala en självrisk, kommer räkningen till dig. Det är ju du som har ett avtal med försäkringbolaget. Därför kan det vara bra att komma överens i förväg om hur ni ska göra om något händer. Ska den som lånar bilen stå för hela självrisken? Ska ni dela på kostnaden? Även om ni inte tänker skriva ett kontrakt är det bra att prata igenom saken. 

Att låna ut bilen en längre tid 

För att bilförsäkringen ska gälla lyder grundregeln att den som står för försäkringen också är bilens huvudsakliga förare. Du kan alltså inte försäkra en bil som en annan person ska köra. Om du ska låna ut bilen under en längre tid måste den som lånar bilen teckna en egen bilförsäkring. 

Det finns dock ett undantag, nämligen för äkta makar och sambos. Om två personer lever ihop är det okej att den ena personen står för bilförsäkringen även om det oftast är den andra personen som kör bilen. 

Att låna ut bilen till en yngre förare 

Grundregeln lyder som sagt att den som står på försäkringen också måste vara bilens huvudsakliga förare. Om bilens huvudsakliga förare är under 25 år ska det anges när försäkringen tecknas, eftersom det påverkar priset på försäkringen. 

En ung bilförare kan alltså inte låta en äldre släkting eller bekant stå för försäkringen för att få en billigare bilförsäkring. Försäkringen kanske blir billigare, men den blir också ogiltig och den kommer inte betala ut någon ersättning om något händer.  

Hur fungerar bilförsäkringen vid provkörning? 

Det går som sagt bra att låna ut bilen tillfälligt – så länge den som lånar bilen är en laglig bilförare. Samma regler gäller även om du lånar ut bilen för provkörning, men som försäkringstagare är du ansvarig för att villkoren är uppfyllda. Låna inte ut bilen om du inte är säker på att personen som lånar bilen är opåverkad och har giltigt körkort. 

Mer om bilförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Måndag–torsdag 7.30–19
Fredag 7.30–18
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.