Sök på Svedea.se

Trafikförsäkring – den obligatoriska försäkringen

Som bilägare bestämmer du själv hur brett skydd du vill ha till din bil. Men det finns en försäkring som är obligatorisk för alla bilar som rullar på våra vägar och det är trafikförsäkringen.

Vad är en trafikförsäkring? 

Trafikförsäkringen är fundamentet i varje försäkring och är den minsta och billigaste delen som skyddar andra trafikanter från dina misstag. 

Trafikförsäkringen är lagstadgad och obligatorisk för alla bilar som framförs på allmän väg. Om du inte tecknar en trafikförsäkring för din bil måste du istället betala en trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen. Trafikförsäkringsavgiften är en straffavgift som är betydligt dyrare än en trafikförsäkring. I dagsläget kostar den strax över 65 700 kronor per år.   

Du kan komplettera trafikförsäkringen med en helförsäkring eller halvförsäkring som ger ett mer heltäckande försäkringsskydd, till exempel om bilen skulle bli stulen eller bli skadad vid en olycka. Hel- och halvförsäkringen går i sin tur att kompletteras med olika tilläggsförsäkringar. 

Vad täcker en trafikförsäkring? 

Din trafikförsäkring täcker:

Hur mycket kostar en trafikförsäkring?

Hur mycket kostar det att teckna en trafikförsäkring? Det beror på vilken sorts bil du har, var du bor och hur gammal du är. Priset för en trafikförsäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Därför kan det vara värt att jämföra olika trafikförsäkringar och se var du kan hitta den billigaste trafikförsäkringen. 

Se pris och köp bilförsäkring

Ditt person-/org. nummer

Facebook

Instagram