Teckna din mc-försäkring här och nu!

Sveriges nöjdaste privatkunder - SKI 2019

Jämför innehållet och påverka priset på din mc-försäkring

Svedea är störst på mc-försäkring i Sverige och vi kan med fog kalla oss hojåkarnas favoritbolag. Många köper våra försäkringar för våra konkurrenskraftiga priser men också för att vi har en förstklassig skadeservice. Priset på försäkringen kan du påverka själv, bland annat beroende på vem som kör motorcykeln, hur den förvaras på natten och om du använder mc-ställ.

Läs mer

Svedea har Sveriges nöjdaste kunder!

Vi har ända sedan starten jobbat med en kundcentrerad kultur och målmedvetet arbetat för att få branschens nöjdaste kunder. I Svenskt Kvalitetsindex mätning av nöjdheten bland fordonsförsäkringskunder 2019 tar vi topplaceringen med ett av de högst uppmätta värdena någonsin. Vi tackar ödmjukt våra kunder och lovar jobba ännu hårdare för att försvara vår tätposition.

Läs mer

Ännu bättre och billigare mc-försäkring för dig som är medlem i SMC

Som medlem i SMC får du 10 % rabatt på din försäkring. Dessutom förlänger du din maskinskadeförsäkring med två år och slipper betala vagnskadesjälvrisk om du krockar med en utländsk motpart, oavsett vem som orsakar olyckan. Och som om det inte vore nog – du stödjer dessutom SMC:s utveckling. För varje tecknad försäkring får de nämligen ett bidrag till sitt arbete för ökad trafiksäkerhet.

Läs mer

Märkesförsäkringar till bra priser

Våra 15 märkesförsäkringar är framtagna speciellt för dig som köper en Aprilia, Can-Am Spyder, Honda, Harley-Davidson, Kawasaki, Moto Guzzi, MV Augusta, Piaggio, Quadro, Suzuki, Triumph, Vespa eller Yamaha hos en auktoriserad återförsäljare. De är alla framtagna i nära samarbete med märkets generalagent vilket innebär ett av marknadens bredaste grundskydd med snabbare ersättning vid stöld. Vi är också ensamma i branschen om att erbjuda stilleståndsersättning.

Läs mer

Ta mc-kort med Svedea!

Det är roligt att köra mc och det tycker vi att fler ska få uppleva. Mc-stipendiet ger sex personer en intensivutbildning för mc-körkort. Stipendiet vänder sig till dig som har baskunskaper för mc genom tidigare övningskörning och har körkort för bil. Ansök här idag!

Läs mer

 "Svedea har verkligen stor kunskap om motorcyklar”


Motorcykel är så mycket mer än ett transportmedel. När du inte vill vara utan gemenskapen och upplevelserna kan en bra försäkring göra skillnad.

Se filmen och läs mer

Det här ingår i din motorcykelförsäkring

Trafikförsäkring är ett måste så fort din motorcykel är i trafik. Men om en olycka är framme kan det bli dyrt. En halvförsäkring eller helförsäkring hjälper dig med kostnader som kan uppstå, till exempel om motorcykeln behöver repareras.

Innehåll Hel Halv Trafik

Köp XL till både hel- och halvförsäkring

För endast 290 kr (261 kr om du är medlem i SMC) kan du köpa vårt XL-tillägg. Det ger dig räddnings- och bärgningsassistans dygnet runt, utan att du behöver betala självrisk. I vårt XL-tillägg ingår också en kris- och olycksfallsförsäkring, dessutom höjs maxersättningen för motorcykelns tillbehör och utrustning till 80 000 kr. Dessutom förlänger XL hyrbilsersättningen med 14 dagar, till totalt 21 dagar. I kombination med helförsäkring ger XL även självriskeliminering på vagnskada vid djurkollision.

Vanliga frågor och svar

Om försäkringarna

Motorcykeln ska vara låst med två godkända lås, varav styrlåset räknas som ett. Det ska vara certifierade lås av lägst klass 3 eller C. På BMW MC Klubbförsäkringen gäller elektronisk startspärr som ett (1) godkänt lås.

Nej, försäkringen är en så kallad årsförsäkring och gäller med samma villkor året runt. Premien är säsongsvarierad vilket innebär att man betalar mer på sommaren jämfört med på vintern. Vid avställning hos Transportstyrelsen återbetalas ingen premie.

Har du halv- eller helförsäkring så ingår alltid en assistans- och räddningsförsäkring som innebär att vi ersätter kostnader för person- och fordonstransport/bärgning om du råkar ut för en olycka eller drabbas av driftstopp med din mc. Om skadan sker under resa som är minst 200 km från hemorten och innefattar två planerade övernattningar så ersätter vi även kostnader för hyrbil för resans ändamål upp till en vecka. Med tillägget XL slipper du dessutom betala självrisken för assistans (1 000 kr) och hyrbilsersättningen förlängs till totalt tre veckor. Assistansservicen är tillgänglig dygnet runt och gäller i Sverige och gröna kort-området.

Det är alltid den som står som registrerad ägare till motorcykeln hos Transportstyrelsen som ska stå som försäkringstagare. En person som inte äger fordonet kan inte heller försäkra det. Observera att försäkringen endast gäller om du är motorcykelns verklige ägare och huvudsaklige brukare. Det innebär att ingen del av egendomsförsäkringen gäller om du låter någon annan stå som ägare och försäkringstagare till din motorcykel.

Vi har speciellt framtagna försäkringar för tretton märken.

Märkesförsäkringar för Harley-Davidson, Honda, Kawasaki, Yamaha och Suzuki kan du köpa hos en mc-handlare eller direkt på vår hemsida.

Märkesförsäkringar för Aprilia, Can-Am Spyder, Moto Guzzi, MV Augusta, Piaggio, Quadro, Triumph eller Vespa kan du köpa samband med att du köper en mc hos en handlare som är auktoriserad för just det märket du köper. 

Läs mer om våra märkesförsäkringar

Ja, om du äger och försäkrar flera motorcyklar hos oss får du 10 % rabatt på dina försäkrade motorcyklar.

Med nattetid menar vi klockan 22.00–07.00

Ja, det går bra att låsa in motorcykeln hos en vän eller granne. Det viktiga är att motorcykeln är inlåst på natten (kl. 22.00-07.00) när du är inom din postort.  

Med personlig skyddsutrustning avser vi hjälm, skyddskläder avsedda för mc-bruk som är förstärkta vid armbågar, axlar och knän samt stövlar/skor och handskar.

Försäkringen gäller för träningar och utbildningar godkända av Svedea, till exempel avancerade kurser (steg 1-4) som arrangeras av SMC (gäller alla fartgrupper från och med 2016) eller BMW MC-klubben Sverige. På sidan Köra på bana kan du se vilka träningar och utbildningar vi godkänner. Skador som i övrigt uppstår vid tävling, hastighetskörning eller liknande ersätts inte.

Vi följer utvecklingen noggrant men har just nu inga planer på ett sådant system.

Betalning

Hos oss kan du betala med e-faktura eller pappersfaktura.

Väljer du e-faktura kan du betala per helår, halvår eller månadsvis. För att kunna betala halvårsvis behöver din årskostnad överstiga 1 000 kronor och för att kunna betala månadsvis behöver din årskostnad överstiga 2 000 kronor. Det tillkommer ett tillägg på 2 % av årskostnaden om du väljer att betala halvårsvis och 5 % om du väljer månadsbetalning. 

Väljer du pappersfaktura kan du betala per helår eller halvår. Det tillkommer ett tillägg på 3 % av årskostnaden om du väljer att betala halvårsvis. För pappersfaktura tillkommer en faktureringsavgift på 29 kr.

Observera att premien är säsongsvarierad vilket innebär att den större delen av årspremien är beräknad för sommarhalvåret och den lägre delen för vinterhalvåret. Om du delar upp din betalning kommer därför beloppet på fakturorna att variera men årspremien är densamma.

Vår premie är säsongsvarierad vilket innebär att man betalar mer på sommaren jämfört med på vintern. Anledningen till detta är att vi räknar med att en motorcykel används främst på sommarhalvåret.

När du tecknar en ny försäkring eller ändrar din försäkring ska försäkringen vara betald senast fjorton dagar efter att vi skickat din faktura. Förfallodatumet är dock aldrig tidigare än samma dag som försäkringen börjar gälla. När du förnyar din försäkring ska försäkringen vara betald senast samma dag som din nya försäkringsperiod börjar. 

Köra mc utomlands

Försäkringen gäller inom EES-området (EU, Island, Liechtenstein och Norge), i Schweiz samt i ett antal Medelhavsländer. Ska du vara borta mer än 90 dagar per försäkringsår behöver du kontakta oss för att säkerställa att du har rätt skydd.


Vilka länder som försäkringen gäller i samt vilka länder som kräver Grönt Kort ser du på sidan Resa utomlands.

 

Grönt Kort är ett bevis på att motorcykeln är försäkrad och att försäkringen är betald. Vissa länder kräver att du har ett Grönt Kort vid inresa. Vi kan kostnadsfritt utfärda Grönt Kort till dig som är kund hos oss.

Vilka länder som försäkringen gäller i samt vilka länder som kräver Grönt Kort ser du på sidan Resa utomlands.

Köpa eller sälja mc

Tänk på att motorcykelns stöldförsäkring inte omfattar bedrägeri eller förskingring. Om du exempelvis låter spekulanten att provköra med din motorcykel och denne inte återvänder är detta inget som omfattas av din mc-försäkring. Var därför väldigt restriktiv med provkörning!

Om du har en mc-försäkring med begränsad utlåning kan du kontakta oss för en särskild dispens så att en eventuell vagnskada täcks av din försäkring när någon provkör. Dispensen gäller i tre dagar och den som kör måste ha giltigt mc-kort.

Det kan också vara bra att känna till att din egen mc-försäkring upphör direkt när ägarbytet sker. Så för att mc:n inte ska vara oförsäkrad måste den nya ägaren teckna en egen mc-försäkring som börjar gälla senast vid köptillfället.  

När ägarbytet har gått igenom får vi information om detta från Transportstyrelsen och vi avslutar då din försäkring. Har du en garageförsäkring måste du dock själv kontakta oss och säga upp försäkringen. När försäkringen är avslutad betalar vi tillbaka eventuell återstående del av din premie. Vill du ha pengarna insatta på ett konto ber vi dig kontakta oss och lämna ett kontonummer.

Om du ska köpa en mc behöver du teckna en egen försäkring innan du hämtar motorcykeln då föregående ägares försäkring upphör i samma stund som ägarbytet sker. Ägarbytet sker från det datum som ni anger till Transportstyrelsen och det är alltså från det datumet du behöver ha en försäkring. Om du avvaktar med att teckna försäkring åker du runt oförsäkrad samtidigt som du kommer att få betala straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen, TFF. Läs mer om ägarbyte hos Transportstyrelsen på www.transportstyrelsen.se/agarbyte.

Priser

Priset på försäkring styrs av motorcykelns ålder, modell, effekt och vikt samt din ålder, var du bor och i vissa fall hur länge du haft mc-kort. Även upprepade skador kan påverka vårt erbjudande.

Du kan själv påverka priset genom dina val av förare, personlig skyddsutrustning och nattparkering samt genom att välja olika självrisker för vagnskada. Är du dessutom medlem i SMC får du 10 % rabatt. Om du är medlem i BMW MC-klubben kan du teckna en särskild klubbförsäkring.

Ja, den ingår i alla priser du får av oss.

Det kan ha flera orsaker, till exempel att det saknas en del teknisk information om fordonet i Vägtrafikregistret. Börja med att kontrollera att du verkligen använder rätt registreringsnummer. Du kan alltid kontakta oss via telefon eller mejl om du behöver hjälp.

Mina sidor

Mina sidor är en tjänst för dig som är kund hos Svedea. Där får du en sammanställning av dina försäkringar hos oss.

På Mina sidor kan du:

  • Ladda ner försäkringsbrev och villkor
  • Se betalningssätt och årskostnad för din försäkring
  • Se din huvudförfallodag
  • Uppdatera dina kontaktuppgifter och eventuellt konto för återbetalningar

Du loggar in på Mina sidor genom att klicka på logga in uppe i högra hörnet på sidan eller genom att gå direkt till svedea.se/logga-in/mina-sidor. För att kunna logga in behöver du ha ett Mobilt BankID. 

Har du inte Mobilt BankID? Här kan du läsa om hur du kommer igång.

Våra försäkringsvillkor

I villkorssammanfattningen och i det fullständiga villkoret kan du läsa mer om försäkringen. Det är alltid det fullständiga villkoret som gäller.

 

Så tycker kunderna om vår mc-försäkring

Se alla betyg och omdömen

Mer om mc-försäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.