Sök på Svedea.se

En förars vy av en regntung framruta med sikten av naturen utanför

Glasförsäkring för bilen

Om du har fått ett stenskott eller om en ruta har krossats på bilen kan du få ersättning från den glasförsäkring som ingår redan i halvförsäkringen. Det finns olika nivåer av ersättning, och det är inte helt säkert att skadan räknas som glasskada. Här förklarar vi hur det går till!

Vad täcker glasförsäkringen?

Glasförsäkringen gäller för skador på bilens rutor – vindruta, sidorutor, bakruta – och kan ge ersättning om rutan har krossats helt, om den har spruckit eller om den har fått en mindre skada, till exempel ett stenskott.

Vilken sorts glas och hur det gick till när glaset skadades spelar stor roll om det ska räknas som en glasskada eller inte.

Då räknas det inte som en glasskada:

Laga eller byta bilrutan?

Beroende på hur skadan bedöms av glasmästaren lagar man rutan eller så byter man ut hela rutan.

Ett stenskott går ofta att laga utan att rutan får försämrad funktion, så länge glaset inte har börjat spricka upp kring den lilla skadan. Även skadans placering påverkar bedömningen av om rutan ska lagas eller bytas.

Om det sitter ett stenskott i förarens siktfält rakt framåt påverkar det bedömningen, och det blir antagligen nödvändigt att byta rutan. Sitter stenskottet däremot längre ut mot kanten kan det gå bra med en lagning.

Om vindrutan har fått en liten skada och du väntar för länge med att laga den, kan detta i sig leda till att rutan istället måste bytas. Eftersom det är betydligt billigare att laga en ruta än att byta ut rutan, är det en smart idé att få skadan lagad direkt. 

Vad gör man med stenskott?

Om du får ett stenskott i vindrutan bör du genast täcka över det med ett stenskottsplåster, eller en bit tejp. Det är viktigt att skydda det skadade området och hindra fukt och smuts från att tränga in i den laminerade rutan. 

Läs mer och boka tid hos Ryds Bilglas eller Carglass®

Varför är det så viktigt att laga vindrutan?

Bilens vindruta är en väldigt viktig del av bilen, och man ska se till att hålla den i gott skick. En sliten vindruta försämrar sikten, vilket kan ge förlängd reaktionssträcka och innebära en direkt trafikfara.

Men det handlar inte bara om att ha god sikt över trafiken och omgivningarna, utan vindrutan är idag också en bärande del av karossen. Med en sprucken vindruta försvagas hela karossen. Dessutom kan viktiga säkerhetsfunktioner vara monterade i vindrutan, som autobroms och körfältsassistans, och de kan också påverkas av en skada i vindrutan. Så håll ett öga på vindrutan.

Självrisk vid glasskador

I Svedeas försäkring ingår glasförsäkringen i halvförsäkringen. Om det blir aktuellt att byta en ruta är självrisken 2 500 kronor. Om glasmästaren istället bedömer att rutan går att laga är självrisken noll kronor. Det är därför det är så viktigt att se över skadorna omedelbart.

Se ditt pris på bilförsäkring

ABC 123

Facebook

Instagram