Sök på Svedea.se

En bil parkerad under ett carport med snötäckt tak och omgivning

Avställningsförsäkring för bilen

Har du en bil som du bara använder under vissa perioder? Då är en avställningsförsäkring, eller garageförsäkring, ett bra alternativ. Med den kan du ställa av bilen under de perioder som du inte kör bilen.

Vad är en avställningsförsäkring? 

Genom att ställa av bilen under de perioder när du inte använder den kan. du spara in en del kostnader, både på försäkringen och på skatten. Under tiden som bilen är avställd slipper du nämligen betala trafikförsäkring och fordonsskatt. Men om du ändå vill behålla ett visst försäkringsskydd för bilen medan den står avställd ska du teckna en avställningsförsäkring. Avställningsförsäkringen ger samma skydd som en helförsäkring eller halvförsäkring men till en betydligt lägre kostnad. Anledningen till att den är så mycket billigare är förstås att bilen står skyddad och inte är ute och rör på sig. Riskerna för skador minskar. 

Vad täcker försäkringen på en avställd bil?

Avställningsförsäkringen täcker stöld, brand och rättsskydd. Har bilen innan avställningen varit helförsäkrad ingår även skadegörelse och annan yttre olyckshändelse.

Avställningsförsäkringen gäller automatiskt 

Du ställer av bilen genom att göra en anmälan om avställning till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen meddelar försäkringsbolaget att bilen är avställd och att trafikförsäkringen ska sättas på paus. Avställningen gäller från det datum då du skickar in anmälan.

Mer om att ställa av bilen

Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring för bilen övergår den automatiskt i en avställningsförsäkring. Du behöver inte själv göra något, och när du ställer på bilen igen övergår avställningsförsäkringen automatiskt i samma typ av försäkring som du hade före avställningen. Om du däremot inte har någon halv- eller helförsäkring men ändå vill ha den typen av försäkringsskydd när bilen är avställd måste du aktivt teckna en avställningsförsäkring. 

Vad kostar en avställningsförsäkring?

Det exakta priset på en avställningsförsäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, men du kan räkna med att den är betydligt billigare än en helförsäkring. På Svedea får varje förare och varje bil sitt eget, specialanpassade pris.

Vi anpassar priset på avställningsförsäkringen efter en rad parametrar som påverkar risken för kostnaderna under tiden som bilen är avställd. På det sättet behöver du inte subventionera andra försäkringstagare som kör dyrare bilar eller tar större risker än du.

Om du vill ha det exakta priset på en avställningsförsäkring för din bil under en viss period, är du välkommen att ringa oss på 0771-160 190.  

Se ditt pris på bilförsäkring

Ditt person-/org. nummer

Får jag köra med en avställd bil?

Att bilen är avställd betyder att du inte får köra med den. Du får inte heller bogsera en bil som är avställd. Det finns bara ett undantag, nämligen om du behöver besikta en avställd bil. Då får du köra kortaste vägen till eller från bilbesiktningen, men även då måste du teckna en trafikförsäkring för att garantera dina medtrafikanters trygghet.

Facebook

Instagram