Avställningsförsäkring för bilen

Har du en bil som du bara använder under vissa perioder? Då kan du ställa av den under de perioder som du inte kör bilen. Hur blir det då med bilförsäkringen, kanske du undrar. Det finns en lösning som kallas avställningsförsäkring, eller garageförsäkring.

Vad är avställningsförsäkring? 

Genom att ställa av bilen under de perioder när du inte använder den kan du spara in en del kostnader, både på försäkringen och på skatten. Under tiden som bilen är avställd slipper du nämligen betala trafikförsäkring och fordonsskatt.  

Men om du ändå vill behålla ett visst försäkringsskydd för bilen medan den står avställd ska du teckna en avställningsförsäkring 

Avställningsförsäkringen ger samma skydd som en helförsäkring eller halvförsäkring men till en betydligt lägre kostnad. Anledningen till att den är så mycket billigare är förstås att bilen står skyddad och inte är ute och rör på sig. Riskerna för skador minskar. 

Vad ingår i avställningsförsäkringen? 

En avställningsförsäkring ger samma försäkringsskydd som en helförsäkring när bilen står still, i och med att du inte behöver oroa dig för maskinskador eller vägassistans om du inte använder bilen. 

Avställningsförsäkringen täcker stöld, brand, rättsskydd och vagnskada. (Vagnskada omfattar till exempel skadegörelse eller att bilen blir påkörd där den står, läs mer här). 

Man kan alltså säga att en avställningsförsäkring ger samma försäkringsskydd som en helförsäkring när bilen är avställd, i och med att du inte behöver oroa dig för maskinskador eller vägassistans om du inte använder bilen. 

Avställningsförsäkringen gäller automatiskt 

Du ställer av bilen genom att göra en anmälan om avställning till Transportstyrelsen på den här sidan. Transportstyrelsen meddelar försäkringsbolaget att bilen är avställd och att trafikförsäkringen ska sättas på paus. Avställningen gäller från det datum då du skickar in anmälan. 

Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring för bilen övergår den automatiskt i en avställningsförsäkring. Du behöver inte själv göra någotoch när du ställer på bilen igen övergår avställningsförsäkringen automatiskt i samma typ av försäkring som du hade före avställningen. 

Om du däremot inte har någon halv- eller helförsäkring men ändå vill ha den typen av försäkringsskydd när bilen är avställd måste du aktivt teckna en avställningsförsäkring. 

Vad kostar en avställningsförsäkring? 

Det exakta priset på en avställningsförsäkring skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, men du kan räkna med att den är betydligt billigare än en helförsäkring, cirka 10 till 20 % av priset.   

På Svedea får varje förare och varje bil sitt eget, specialanpassade pris. Vi anpassar priset på avställningsförsäkringen efter en rad parametrar som påverkar risken för kostnaderna under tiden som bilen är avställd. På det sättet behöver du inte subventionera andra försäkringstagare som kör dyrare bilar eller tar större risker än du. 

Om du vill ha det exakta priset på en avställningsförsäkring för din bil under en viss period, är du välkommen att ringa oss på 0771-160190. 

Förbjudet att köra med avställd bil 

Att bilen är avställd betyder att du inte får köra med den. Du får inte heller bogsera en bil som är avställd. 

Det finns bara ett undantag, nämligen om du behöver besikta en avställd bil. Då får du köra kortaste vägen till eller från bilbesiktningen, men även då måste du teckna en trafikförsäkring för att garantera dina medtrafikanters trygghet. 

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.