Vagnskadeförsäkring – hur fungerar det?

Vagnskadeförsäkring, vad är det egentligen? Vad betyder det, vad ingår och varför ska man ha det? Här reder vi ut begreppen!

Vagnskadeförsäkringen ersätter plåt- och lackskador på bilens kaross. Tecknar du en vagnskadeförsäkring till din halvförsäkring så får du en helförsäkring. 

Halvförsäkring + Vagnskadeförsäkring = Helförsäkring

Med en helförsäkring har du ett brett skydd som hjälper dig med allt från reparation av bilen till vägassistans om bilen behöver bärgas.

Vad täcker en vagnskadeförsäkring?

En vagnskadeförsäkring täcker skador på bilen som kan uppstå i vissa situationer, till exempel vid kollisioner. Det kan handla om kollision med ett annat fordon, men det kan även röra sig om en viltkollision eller en singelolycka (om du kör på något eller kör av vägen utan att någon annan är inblandad). Vagnskadeförsäkringen gäller om din bil utsätts för skadegörelse samt olika typer av ”yttre” olyckshändelser, alltså skador som inte uppstår genom en trafikolycka. Exempel på yttre skador är till exempel om bilen skadas av nedfallande träd och grenar.

När gäller vagnskadeförsäkringen?

Vagnskadeförsäkringen gäller om någon utsätter din bil för skadegörelse eller om ett träd eller en stege rasar över bilen. Den gäller om du råkar ut för en trafikolycka, även om det är du själv som orsakar olyckan, som vid en dikeskörning.

Kom ihåg!
Vagnskadeförsäkringen gäller inte för konstruktionsfel eller skador som uppstår på grund av rost. Den gäller heller inte om någon annan orsakar en olycka, då är det den vållande personens trafikförsäkring som täcker skadorna på din bil.

Vad kostar en vagnskadeförsäkring?

Priset på din vagnskadeförsäkring beror på olika faktorer som bilens modell och ålder och hur mycket du kör per år. Men även din egen ålder och var du bor spelar roll. Som vanligt finns det en självrisk (alltså ett belopp som du själv står för) medan försäkringen täcker övriga kostnader. Som kund hos Svedea väljer du själv vilken självrisk du vill ha, och priset på din bilförsäkring anpassas därefter. Om du väljer en högre självrisk får du en billigare bilförsäkring.

Med en helförsäkring hos Svedea behöver du dessutom bara betala halva självrisken vid en viltkollision eller om bilen utsätts för skadegörelse!

Vad menas med vagnskadegaranti?

Köper du en ny bil av en svensk generalagent ingår nästan alltid vagnskadegaranti. Du har då samma skydd som en helförsäkring och behöver alltså inte teckna till en vagnskadeförsäkring. Först när vagnskadegarantin går ut (oftast efter tre år) är det aktuellt med en vagnskadeförsäkring.

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.