Vad är en helförsäkring?

Med en helförsäkring för din bil har du ett brett och omfattande skydd för olika händelser som kan inträffa. Här går vi igenom vad helförsäkring innebär och hur du gör för att välja rätt typ av bilförsäkring.

Vad menas med en helförsäkring? 

Bilförsäkringar kommer i tre olika nivåer: 

 • Trafikförsäkring 
 • Halvförsäkring
 • Helförsäkring 

Trafikförsäkringen är obligatorisk och ersätter skador på förare, medtrafikanter, andra fordon och egendom som skadas av din bil. En trafikförsäkring måste alla ha som äger en bil som körs i trafik. 

Halvförsäkringen går längre. Den täcker många olika skador som kan uppstå på din bil, men inte allt.  

Med en helförsäkring får du ett försäkringsskydd som är ännu mer heltäckande. Skillnaden mellan halvförsäkring och helförsäkring är det som kallas vagnskada. 

Vad ingår i en helförsäkring för min bil?  

Följande delar ingår i helförsäkringen när du tecknar en bilförsäkring hos Svedea: 

 • Trafikskada 
 • Allrisk 
 • Brand 
 • Glas 
 • Maskin och elektronik 
 • Rättsskydd 
 • Stöld 
 • Vägassistans 
 • Vagnskada  

Ska jag ha en hel- eller halvförsäkring för min bil? 

Vilken bilförsäkring har jag bäst nytta av? Vad kostar en helförsäkring?  Vad kostar en halvförsäkring? Vilka kostnader kan jag råka ut för om jag inte har en helförsäkring?  

Löpande kostnader för försäkringen ställs mot risken för höga engångskostnader om din bil måste repareras. Reparationskostnader och andra kostnader beror på vilken sorts bil du har. Prata med din bilverkstad och få en uppfattning om vilka nivåer det kan röra sig om i olika situationer.  

Vilken bilförsäkring är bäst?

När du har skapat dig en bild av priset för olika försäkringar och vilka kostnader som kan uppstå i samband med en olycka är det dags att välja den försäkring som passar dig bäst. Förutom försäkringspremien bör du titta på självrisken för olika typer av skador. Hos Svedea kan du få en billigare försäkring genom att välja en högre självrisk, och tvärtom. 

Vilken bilförsäkring ska man välja då? Det finns inget rätt och fel, utan det beror på hur trygg du vill vara. Om du verkligen vill undvika risken för höga reparationskostnader om oturen är framme, då är en helförsäkring kanske ett bra val för dig. En helförsäkring täcker väldigt mycket men inte precis allt. Vill du ha ett ännu mer heltäckande skydd finns olika typer av tilläggsförsäkringar, till exempel XL.

Skriv in bilens registreringsnummer och ditt personnummer så ser du vad en helförsäkring och en halvförsäkring kostar dig och din bil! Då kan du även laborera med olika val och se exakt vilken försäkring som passar dig bäst. 

Vad kostar det att försäkra min bil?

Ditt personnummer
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.