Stipendiet som stöttat småföretagare i krisen

Vi vet hur mycket passion, energi och driv som krävs för att driva ett mindre företag i normala fall. Vi har ju själva varit ett. Därför insåg vi också tidigt hur Sveriges småföretag skulle komma att drabbas när coronakrisen kom och inrättade ett stipendium.

En hjälpande hand i krisen

En småföretagares vardag kan vara utmanande i vanliga fall, men för många har coronapandemin lett till ett mycket ansträngt läge. Sedan maj har vi därför delat ut 25 000 kronor varje månad till en rad olika småföretag där pengarna verkligen gjort skillnad. Vi kan inte göra allt, men vill göra det vi kan för att hjälpa till.

Ansökan är nu stängd

Ansökningsperioden för Småföretagarstipendiet stängde den 31 december. De företag som hittills tilldelats stipendiet kan du läsa mer om nedan.

Utsedda stipendiater

Linsells Livs

Eva Åkermans viktiga roll för hela byn som en samlande kraft gör att hon blir vår första stipendiat och får 25 000 kr att använda i sin verksamhet.

Läs mer här

Irisdals Blomsterhandel

Butiken har nästan hundraåriga anor och betyder mycket för grannskapet. Vi gratulerar Åsa och Frida och hoppas att stipendiet kommer väl till pass.

Läs mer här

Gällivare Bryggeri

Fredrik Westberg blir vår tredje stipendiat och ser därmed redan ljusare på framtiden för sitt lokalt omtyckta mikrobryggeri.

Läs mer här

Mirkos Skomakeri

Stefan Madunic ärvde sitt skomakeri av sin far 2003. Under åren har han byggt upp en stor och trogen kundkrets och är mycket omtyckt. Men coronakrisen tömde tunnelbanestationen där hans skomakeri ligger och därför blev situationen mycket ekonomiskt pressad. Vi gratulerar Stefan och hoppas att stipendiet kommer väl till pass.

Läs mer här

Friskvårdscenter

Tom Svensson startade företaget 1997 och 2005 anslöt dottern EmmaMaria som massör. Nu leder de verksamheten tillsammans. Företaget jobbar med friskvård och massage ute på företag och har växt genom åren med många kunder i flera branscher. Då slog coronakrisen till och de tappade  85 % av sina kunder över en natt.

Läs mer här

Centralbageriet

Centralbageriet i Gävle har funnits i 105 år och drivs idag av Anna Karlsson med familj. Redan på 20-talet började Anna Karlssons morfar hjälpa till som springpojke, och sedan 60-talet har det varit i familjens ägo. När coronapandemin tog fart vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. 

Läs mer här

 

Frosty Trails

Olav och Kristien flyttade från Nederländerna till byn Kåskats, utanför Vuollerim, för 10 år sedan. Där startade de ett upplevelseföretag som jobbar med slädhundar. Deras gäster stannar ca en vecka för att uppleva naturen, vintern och tystnaden och aktiviteterna har varit fullbelagda sedan många år. Då kom corona. Kunder började ställa in och reserestriktionerna förvärrade situationen då många utländska gäster kommer. Krisen var ett faktum.

Läs mer här

Vanliga frågor och svar

Alla företag med en omsättning som understiger 10 MSEK kan ansöka.

Nej, alla företag med upp till 10 miljoner i årsomsättning kan ansöka.

Du kan ansöka för ditt eget företag eller ett företag i din närhet du vet behöver en extrahjälp just nu.

Alla småföretagare har olika problem att brottas med just nu. Därför vill vi inte öronmärkta summan för något syfte. Blir du alltså en av våra stipendiater bestämmer du helt själv hur pengarna kommer till bäst nytta.

Småföretagen är Sveriges viktigaste resurs och får allt för lite uppskattning även i normala fall. Nu, i samband med krisen, är det de mindre företagen som har svårast att ta del av samhällets stödinsatser – och det är nu pengarna behövs! Vi kan inte göra allt, men vi tänker göra vad vi kan!

Det enda vi begär som motprestation om du blir en av våra stipendiater är att du skickar en bild på dig och ditt företag samt svarar på några korta frågor som kommer att publiceras på svedea.se.

En jury hos Svedea kommer efter varje ansökningsperiod att välja ut det företag som har den bästa motiveringen. Företaget kommer att tilldelas 25 000 kr.

Vi vet att varje krona in är viktig när ekonomin krisar men förstår också att för många så behövs långt mer än 25 000. Vi bidrar med det vi kan.

Man kan ansöka om en gång per ansökningstillfälle.

Nej, du måste söka om till nästa period.

Då vi inte kräver en motprestation ska det betraktas som gåva. Dock kan vissa undantag gälla för stipendier för företagare. Följande går att läsa på Skatteverkets sida. Det är dock upp till mottagaren att säkerställa skatteplikt i dess enskilda fall.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.