Sök på Svedea.se

Stipendiet för dig som är lite egen

Vi älskar småföretagandet och har därför instiftat ett stipendium som årligen stöttar egenföretagare som drivs av modet, envisheten och viljan att förnya, förändra eller rent av så fröet till något revolutionerande. Är du också lite egen? Det kan ge dig 100 000 kr.

Småföretagarstipendiet – för de modiga och envisa

Med Svedeas småföretagarstipendium vill vi stödja och uppmuntra alla som vågat bli egna, som förändrat sina liv, eller till och med en marknad, genom viljan att bryta ramar, tänka nytt, omvärdera och sätta nya standarder. Vi är själva entreprenörer i grunden och vet därför hur mycket som krävs när man valt att tänka om och tänka nytt.

Vårt småföretagarstipendium kan ge dig 100 000 kronor

Småföretagarstipendiet har tidigare tilldelats företagare som visat motståndskraft under coronakrisen och som blåst nytt liv i sina idéer på olika sätt. Nu ligger den tiden bakom oss så nu fokuserar stipendiet i stället på själva kärnan i framgångsrikt småföretagande – viljan att förändra sig själv och sin omvärld genom att helt enkelt våga tänka nytt. Varje höst kan du ansöka, så håll utkik!

2022 års stipendium gick till Blerim Rrahmani och hans företag Cykelvård i Laholm, som drivs utifrån visionen och affärsidén är att alla ska ha råd med en cykel – oavsett vilket liv man lever.

Juryns motivering löd:

"Den här personens inre drivkraft är, och har varit, att vilja ge andra vad han själv inte fick som barn – att få en revansch och samtidigt sprida lycka där den behövs som mest. Med stort engagemang, passion, ansvar och entreprenörskap har personen lyckats skapa en framgångsrik insats för samhället och samtidigt skapat nya arbetstillfällen. Denna framgångssaga på två hjul har lämnat många spår efter sig och den vi vill belöna".

Läs mer om Cykelvård i Laholm

2022 års finalister

Finalisterna år 2022 blev Blerim Rrahmani med företaget Cykelvård i Laholm, Jessica Lönnqvist med företaget ReShape och Olof Guldbrandsson Kolthoff med företaget Allgreen Hydrofarming.

Tidigare mottagare av Småföretagarstipendiet

Under 2020 delade vi ut stipendiet till sju småföretagare som var i akut behov av en hjälpande hand under coronakrisen. Året därpå hyllade vi den stora uppfinningsrikedom som fyra utvalda småföretagare visat och som alla lyckades vända motgång till medgång trots ett utsatt läge under krisen.

Två av dem var Moss & Noor och Ostmakeriet.

Se alla tidigare stipendiater här

Småföretagarstipendiet hyllar det modiga och envisa företagandet

Vårt småföretagarstipendium har ett enda syfte. Vi vill stödja och uppmuntra det nytänkande det mod och den envishet som krävs för att driva småföretag i dag. Vi ser det som vår plikt att stödja och uppmuntra dessa och därför instiftade vi Småföretagarstipendiet. Det finns här för dig som ser ditt företag som den enda vägen till förverkligande.

Vi förstår och anpassar oss efter din verklighet – på riktigt

På Svedea erbjuder vi ett försäkringsskydd som är skräddarsytt för ditt specifika företag och med en förstklassig skadehantering. Jämför oss gärna!

Vanliga frågor och svar

Vilka företag kan ansöka om Småföretagarstipendiet?

Alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK och som på olika sätt känner igen sig i det passionsdrivna företagandet kan ansöka om stipendiet.

Behöver företaget vara kund hos Svedea för att kunna ansöka?

Nej, alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK kan ansöka om stipendiet.

Kan man skicka in en ansökan för någon annans företag?

Du kan ansöka om stipendiet för ditt eget företag eller för ett företag i din närhet som du tycker visar prov på ett modigt entreprenörskap.

Vad får stipendiesumman användas till?

Vi vet att alla småföretagare står inför olika utmaningar och möjligheter. Därför vill vi inte öronmärka summan till något syfte.

Blir du utsedd till den stipendiat som får ta emot 100 000 kronor bestämmer du helt själv hur pengarna kommer till bäst nytta.

Varför gör Svedea detta?

Vi är själva entreprenörer i grunden och förstår därför den vardag och de utmaningar som småföretagandet kan innebära. Därför vill vi hjälpa till genom att erbjuda småföretagare en extra skjuts med vårt stipendium. Vi kan inte göra allt, men vi vill göra det vi kan!

Krävs någon motprestation?

Genom att tacka ja till att utses som finalist eller stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt och företagets namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.

Hur kommer stipendiaten att väljas ut?

En jury bestående av representanter från Svedea kommer att välja ut det bidrag som delat den bästa motiveringen kring hur företaget exempelvis gjort en hobby till karriär, förverkligat en livslång dröm eller lyckats fylla en lucka på marknaden med sitt egenföretagande.

Kan man ansöka hur många gånger som helst?

Vi behandlar endast en ansökan per person och företag.

Om jag tilldelas stipendiet, måste jag betala vinstskatt på stipendiesumman?

Då vi inte kräver en motprestation ska stipendiesumman betraktas som gåva. Dock kan vissa undantag gälla för stipendier för företagare. Läs gärna mer på Skatteverkets webbplats. Det är upp till stipendiemottagaren att säkerställa skatteplikt i enskilda fall.

Varför får bara ett företag stipendiepengarna?

Vi vill ge ett utvalt företag en ordentlig skjuts och vi tror att 100 000 kronor kan göra verklig skillnad.

Var kan jag ta del av de fullständiga stipendiereglerna?

Reglerna för 2023 års ansökan till Småföretagarstipendiet hittar du här.

Facebook

Instagram