Sök på Svedea.se

Kvinna på gata i stadsmiljö

Stipendiet för dig som är lite egen

Vi älskar småföretagandet och har därför instiftat ett stipendium som årligen stöttar egenföretagare som drivs av modet, envisheten och viljan att förnya, förändra eller rent av så fröet till något revolutionerande. Är du också lite egen? Det kan ge dig 100 000 kr.

Småföretagarstipendiet – för de modiga och envisa

Med Svedeas Småföretagarstipendium vill vi stödja och uppmuntra alla som vågat bli egna, som förändrat sina liv, eller till och med en marknad, genom viljan att bryta ramar, tänka nytt, omvärdera och sätta nya standarder. Vi är själva entreprenörer i grunden och vet därför hur mycket som krävs när man valt att tänka om och tänka nytt. Varje höst kan du ansöka, så håll utkik!

Binokel AB blev 2023 års stipendiater

)

Svedeas jury vittnar om en hård kamp i toppen med stenhård konkurrens. Till slut enades man om det unga bolaget Binokel som tillhandahåller optikertjänster både på distans och via hembesök genom varumärket Niemis Optik i Norrland. Daniel Niemi och Christian Ekhorn är grundare av företaget och brinner för att kunna ge tillbaka ett av de viktigaste sinnena som människan har, nämligen synen.

Juryns motivering löd: 
"Binokel AB har av Svedea tilldelats Småföretagarstipendiet om 100 000 kronor för sitt stora engagemang och entreprenörskap. Genom ett nytänkande kund-fokus har Daniel och Christian ökat tillgängligheten på landsbygden till ett viktigt hälsoområde och därigenom skakat om en annars traditionell bransch."

Binokels affärsidé med förbättrad tillgänglighet har skakat om optikerbranschen och nu tänker Daniel och Christian vidareutveckla verksamheten med stipendiets hjälp.

– Vi brinner för att ge tillbaka ett av de viktigaste sinnena som människan har, nämligen synen. Att vi verkligen blev Svedeas småföretagarstipendiat år 2023, det har betytt väldigt mycket för oss, säger Christian Ekhorn, Binokel AB.

– Enkelhet ligger oss varmt om hjärtat och vi har tagit som uppgift att förenkla för kunderna. Här kommer stipendiet att hjälpa oss att utveckla både hembesöksdelen och distansoptikerverksamheten – så att vi får rätt kompetens på rätt plats med hjälp av digitala verktyg, avslutar Daniel Niemi, Binokel AB.

Titta på filmen nedan för att veta mer om årets mottagare av Småföretagarstipendiet.

Tidigare mottagare av Småföretagarstipendiet

Finalisterna år 2022 blev Blerim Rrahmani med företaget Cykelvård i Laholm, Jessica Lönnqvist med företaget ReShape och Olof Guldbrandsson Kolthoff med företaget Allgreen Hydrofarming. Det blev till slut Cykelvård i Laholm som tilldelades stipendiet.

Läs mer om Cykelvård i Laholm.

Under 2020 delade vi ut stipendiet till sju småföretagare som var i akut behov av en hjälpande hand under coronakrisen. Året därpå hyllade vi den stora uppfinningsrikedom som fyra utvalda småföretagare visat och som alla lyckades vända motgång till medgång trots ett utsatt läge under krisen.

Två av dem var Moss & Noor och Ostmakeriet.

Se alla tidigare stipendiater här

Småföretagarstipendiet hyllar det modiga och envisa företagandet

Vårt småföretagarstipendium har ett enda syfte. Vi vill stödja och uppmuntra det nytänkande det mod och den envishet som krävs för att driva småföretag i dag. Vi ser det som vår plikt att stödja och uppmuntra dessa och därför instiftade vi Småföretagarstipendiet. Det finns här för dig som ser ditt företag som den enda vägen till förverkligande.

Vi förstår och anpassar oss efter din verklighet – på riktigt

På Svedea erbjuder vi ett försäkringsskydd som är skräddarsytt för ditt specifika företag och med en förstklassig skadehantering. Jämför oss gärna!

Vanliga frågor och svar

Vilka företag kan ansöka om Småföretagarstipendiet?

Alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK och som på olika sätt känner igen sig i det passionsdrivna företagandet kan ansöka om stipendiet.

Behöver företaget vara kund hos Svedea för att kunna ansöka?

Nej, alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK kan ansöka om stipendiet.

Kan man skicka in en ansökan för någon annans företag?

Du kan ansöka om stipendiet för ditt eget företag eller för ett företag i din närhet som du tycker visar prov på ett modigt entreprenörskap.

Vad får stipendiesumman användas till?

Vi vet att alla småföretagare står inför olika utmaningar och möjligheter. Därför vill vi inte öronmärka summan till något syfte.

Blir du utsedd till den stipendiat som får ta emot 100 000 kronor bestämmer du helt själv hur pengarna kommer till bäst nytta.

Varför gör Svedea detta?

Vi är själva entreprenörer i grunden och förstår därför den vardag och de utmaningar som småföretagandet kan innebära. Därför vill vi hjälpa till genom att erbjuda småföretagare en extra skjuts med vårt stipendium. Vi kan inte göra allt, men vi vill göra det vi kan!

Krävs någon motprestation?

Genom att tacka ja till att utses som finalist eller stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt och företagets namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.

Hur kommer stipendiaten att väljas ut?

En jury bestående av representanter från Svedea kommer att välja ut det bidrag som delat den bästa motiveringen kring hur företaget exempelvis gjort en hobby till karriär, förverkligat en livslång dröm eller lyckats fylla en lucka på marknaden med sitt egenföretagande.

Kan man ansöka hur många gånger som helst?

Vi behandlar endast en ansökan per person och företag.

Om jag tilldelas stipendiet, måste jag betala vinstskatt på stipendiesumman?

Då vi inte kräver en motprestation ska stipendiesumman betraktas som gåva. Dock kan vissa undantag gälla för stipendier för företagare. Läs gärna mer på Skatteverkets webbplats. Det är upp till stipendiemottagaren att säkerställa skatteplikt i enskilda fall.

Varför får bara ett företag stipendiepengarna?

Vi vill ge ett utvalt företag en ordentlig skjuts och vi tror att 100 000 kronor kan göra verklig skillnad.

Var kan jag ta del av de fullständiga stipendiereglerna?

Reglerna för 2023 års ansökan till Småföretagarstipendiet hittar du här.

Facebook

Instagram