Stipendiet för dig som är småföretagare

Med vårt stipendium stöttar vi småföretag som drivs av passion, envishet och lyhördhet. Vi tror att 100 000 kronor kan göra stor skillnad.

Vad fick dig att bli småföretagare? Viljan att förnya, förändra, förbättra eller rent av så fröet till något revolutionerande? Oavsett skäl är passionsdrivna människor som du oerhört viktiga för Företagarsverige. Därför vill vi självklart hjälpa till.

Vårt småföretagarstipendium kan ge dig 100 000 kronor

Nu har vi precis stängt ansökan till 2022 års småföretagarstipendium, där vi i år dessutom valt att höja stipendiesumman till 100 000 kronor. Stipendiet har tidigare tilldelats företagare som visat motståndskraft under coronakrisen och som blåst nytt liv i sina idéer på olika sätt. I år har vi fokuserat på själva kärnan i framgångsrikt småföretagande – det passionsdrivna entreprenörskapet.

Småföretagarstipendiet hyllar det passionerade företagandet

Vårt småföretagarstipendium har ett enda syfte. Vi vill stödja och uppmuntra den passion, envishet och lyhördhet som krävs för att driva småföretag i dag. Vi är själva entreprenörer i grunden och förstår därför din verklighet mycket väl. Vi ser det som vår plikt att stödja och uppmuntra likasinnade och därför instiftade vi Småföretagarstipendiet. Det finns här för dig som ser ditt företag som din passion och vägen till förverkligande.

2022 års finalister

Ansökan till Småföretagarstipendiet genomförs i tre etapper mellan september och november där en finalist utses i varje etapp. Av tre finalister utses årets stipendiat och mottagaren av 100 000 kronor. Hittills har två finalister utsetts – Jessica Lönnqvist med företaget ReShape och Olof Guldbrandsson Kolthoff med företaget Allgreen Hydrofarming. Den tredje och sista finalisten för 2022 års småföretagarstipendium meddelas i mitten av december 2022.

ReShape

När Jessica Lönnqvist var föräldraledig bestämde hon sig för att byta karriär. Hon ville arbeta med människors hälsa. Hon utbildade sig till personlig tränare, kostrådgivare, hälsokonsult och medicinsk tränare och blev snabbt erbjuden anställning på en stor träningskedja. Kort därefter valde hon att starta eget och börja med personlig träning online.

I dag driver hon ReShape – en träningsbox med fokus på funktionell träning med inslag av gamification. Konceptet bygger på sport, lek och träning, och grundar sig i insikterna kring känslan av osäkerhet i hur det fungerar på gym, enformigheten och behovet av eller längtan efter träningspartners. Nu tränar sju olika grupper på träningsboxen och varje grupp har tre fasta träningsdagar i veckan – alltid samma tid och med samma personer.

Läs mer om ReShapeAllgreen Hydrofarming

År 2018 bestämde sig Olof Guldbrandsson Kolthoff för att starta eget företag inom hållbarhet, natur och innovation – tre områden som han alltid varit intresserad av. I dag, drygt fyra år senare, har han lyckats bygga upp ett företag med huvudinriktning på vertikal året-runt-odling av grönsaker för restauranger och dagligvaruhandeln. Han har även tagit fram ett nytt odlingskoncept för skolmiljö. Att integrera odlingen hos skolelever har flera bevisade positiva effekter, bland annat en ökad vilja att äta grönt, större respekt för mat och minskat svinn. Det fungerar både som ett pedagogiskt verktyg och ökar skolans självförsörjningsgrad av grödor på sikt. 

Läs mer om Allgreen Hydrofarming

Tidigare mottagare av Småföretagarstipendiet

Under 2020 delade vi ut stipendiet till sju småföretagare som var i akut behov av en hjälpande hand under coronakrisen. Året därpå hyllade vi den stora uppfinningsrikedom som fyra utvalda småföretagare visat och som alla lyckades vända motgång till medgång trots ett utsatt läge under krisen.

Två av dem var Moss & Noor och Ostmakeriet.

 

Läs mer om tidigare stipendiater

Vi förstår och anpassar oss efter din verklighet – på riktigt

På Svedea erbjuder vi ett försäkringsskydd som är skräddarsytt för ditt specifika företag och med en förstklassig skadehantering. Jämför oss gärna!

Räkna på försäkring

 

Vanliga frågor och svar

Alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK och som på olika sätt känner igen sig i det passionsdrivna företagandet kan ansöka om stipendiet.

Nej, alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK kan ansöka om stipendiet.

Du kan ansöka om stipendiet för ditt eget företag eller för ett företag i din närhet som du tycker visar prov på ett passionsdrivet entreprenörskap.

Vi vet att alla småföretagare står inför olika utmaningar och möjligheter. Därför vill vi inte öronmärka summan till något syfte. Blir du utsedd till den stipendiat som får ta emot 100 000 kronor bestämmer du helt själv hur pengarna kommer till bäst nytta.

Vi är själva entreprenörer i grunden och förstår därför den vardag och de utmaningar som småföretagandet kan innebära. Därför vill vi hjälpa till genom att erbjuda småföretagare en extra skjuts med vårt stipendium. Vi kan inte göra allt, men vi vill göra det vi kan!

Genom att tacka ja till att utses som finalist eller stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt och företagets namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.

En jury bestående av representanter från Svedea kommer efter varje ansökningsperiod att välja ut det bidrag som delat den bästa motiveringen kring hur företaget exempelvis gjort en hobby till karriär, förverkligat en livslång dröm eller lyckats fylla en lucka på marknaden med sitt passionsprojekt. För att utse stipendiaten kommer en intervju att genomföras med respektive finalist. Intervjun filmas och kommer att användas som ett komplement till lämnad motivering i juryarbetet, men även i marknadsföringssyfte.

Vi behandlar endast en ansökan per person, företag och ansökningsperiod, men du kan ansöka i varje period. Blir du utsedd finalist i en ansökningsperiod kan du inte skicka in en ansökan i efterföljande perioder.

Nej, du måste ansöka om stipendiet igen i nästa ansökningsperiod.

Då vi inte kräver en motprestation ska stipendiesumman betraktas som gåva. Dock kan vissa undantag gälla för stipendier för företagare. Läs gärna mer på Skatteverkets webbplats. Det är upp till stipendiemottagaren att säkerställa skatteplikt i enskilda fall.

Samtliga finalister kommer att presenteras i ett mejl till alla som ansökt, på svedea.se samt i våra sociala medier (ej nödvändigtvis begränsat till detta). Även ett mindre tröstpris kommer att utgå till de två finalister som inte utses till årets stipendiat.

Vi vill ge ett utvalt företag en ordentlig skjuts och vi tror att 100 000 kronor kan göra verklig skillnad.

Reglerna för 2022 års ansökan till Småföretagarstipendiet hittar du här.