Sök på Svedea.se

En man står framför öltankar i ett mikrobryggeri, klädd i en mörk tröja, med ett allvarligt uttryck

Gällivare Bryggeri får Svedeas tredje stipendium

Fredrik Westbergs mikrobryggeri i Gällivare fick en flygande start och hans lokalproducerade öl var ett omtyckt inslag hos krogarna i trakten. När coronakrisen sedan kom tvingades restaurangerna som stod för intäkterna att stänga, vilket blev ett mycket hårt slag för Fredriks verksamhet. Nu blir han den tredje att tilldelas Småföretagarstipendiet och börjar redan se ljusare på framtiden.

Stor passion för egen öl

Fredrik Westberg har länge haft en stor passion för att brygga egen öl, och under 2019 gjorde han äntligen drömmen om att starta ett eget mikrobryggeri till verklighet. Efterfrågan av det lokalproducerade ölet växte bland restaurangerna i regionen och försäljningen ökade stadigt – tills verksamheten plötsligt avstannade helt då pandemin tog fart. En efter en stängde restaurangerna ned och intäkterna uteblev, samtidigt som han tvingades kassera sitt lager med produkter.

Trots det ansträngda läget jobbar Fredrik nu hårt för att nå ut med sitt dryckeshantverk på en bredare marknad och förbereder sig för att kunna leverera igen då den lokala restaurangmarknaden gradvis öppnar upp. För Fredrik och Gällivare Bryggeri blir stipendiets bidrag på 25 000 kronor en viktig hjälp på vägen.

Varför sökte du Småföretagarstipendiet?

Jag tog chansen att söka Småföretagarstipendiet då min bryggeriverksamhet tog ett hårt slag i och med coronakrisen. Det medförde att restauranger, skidorter och andra verksamheter jag sålt min öl till stängde vilket gjorde att alla mina kunder försvann relativt fort. Eftersom direktförsäljning till restauranger var mina viktigaste kanaler ut så drabbades jag tyvärr extra hårt. Tack vare detta bidrag kan jag nu hålla igång verksamheten.

Vad kommer pengarna användas till och på vilket sätt kommer bidraget att hjälpa din verksamhet och omgivning?

Jag kommer att använda pengarna till att utveckla och säkerställa att jag får en plattform att distribuera mina produkter på även utanför restaurangverksamheten. En stor del av detta stipendium kommer att gå till att introducera mina produkter hos Systembolaget vilket ger mig en möjlighet att nå ut till nya målgrupper.

Hur ser du på framtiden för ditt företag?

I och med Småföretagarstipendiet ser jag mycket ljust på framtiden. Det ger mig möjligheten att fortsätta brygga men också att kunna utveckla och distribuera mina produkter i flera kanaler.

Facebook

Instagram