Fredrik Westberg har länge haft en stor passion för att brygga egen öl, och under 2019 gjorde han äntligen drömmen om att starta ett eget mikrobryggeri till verklighet. Efterfrågan av det lokalproducerade ölet växte bland restaurangerna i regionen och försäljningen ökade stadigt – tills verksamheten plötsligt avstannade helt då pandemin tog fart. En efter en stängde restaurangerna ned och intäkterna uteblev, samtidigt som han tvingades kassera sitt lager med produkter.
Trots det ansträngda läget jobbar Fredrik nu hårt för att nå ut med sitt dryckeshantverk på en bredare marknad och förbereder sig för att kunna leverera igen då den lokala restaurangmarknaden gradvis öppnar upp. För Fredrik och Gällivare Bryggeri blir stipendiets bidrag på 25 000 kronor en viktig hjälp på vägen.
Jag tog chansen att söka Småföretagarstipendiet då min bryggeriverksamhet tog ett hårt slag i och med coronakrisen. Det medförde att restauranger, skidorter och andra verksamheter jag sålt min öl till stängde vilket gjorde att alla mina kunder försvann relativt fort. Eftersom direktförsäljning till restauranger var mina viktigaste kanaler ut så drabbades jag tyvärr extra hårt. Tack vare detta bidrag kan jag nu hålla igång verksamheten.
Jag kommer att använda pengarna till att utveckla och säkerställa att jag får en plattform att distribuera mina produkter på även utanför restaurangverksamheten. En stor del av detta stipendium kommer att gå till att introducera mina produkter hos Systembolaget vilket ger mig en möjlighet att nå ut till nya målgrupper.
I och med Småföretagarstipendiet ser jag mycket ljust på framtiden. Det ger mig möjligheten att fortsätta brygga men också att kunna utveckla och distribuera mina produkter i flera kanaler.