Sök på Svedea.se

Två kvinnor står framför en hylla med kläder och en dator med en 3D-modell på skärmen

Maja Maria Design får Svedeas stipendium

Maja Palmborg och Maria Johnsons företag inom mode och mönsterkonstruktion tvingades omdefiniera och utveckla sin företagsidé tredimensionellt för att överleva pandemisituationen och långsiktigt komma ut som ett starkare företag.

Träffades på yrkeshögskolan

De träffades på Borås Yrkeshögskola där de utbildade sig till mönsterkonstruktörer. Snabbt insåg de att de hade samma ambitionsnivå. De ville lära sig allt om passform, gradering och tygers egenskaper. Tanken föddes att starta företag ihop, bli konsulter och hjälpa mindre företag och startups att förverkliga sina drömmar.

Efter examen ordnade de alltså kontor i Marias källare och lånade till den tekniska utrustning som krävdes. De hade redan en kund, så de kände sig trygga i sitt beslut. I maj 2020 var smittotalen dessutom på väg nedåt och restriktionerna höll långsamt på att släppa. 

Pandemin slog till på nytt

Men, pandemin vägrade släppa taget om världen. Som mönsterkonstruktörer är fysiska avprovningar och designmöten en viktig del, vilket nu inte var möjligt. De testade digitala mötesplattformar, men var inte nöjda. Då bestämde de sig då för att utbilda sig inom 3D som öppnade en ny värld av möjligheter.

Genom att “sy upp” klädesplaggen virtuellt kunde de ha digitala avprovningar som sparade tid, pengar och miljö. Nu kunde de också ha kunder över hela landet, utan fysiska möten och avprovningar. 3D blev mycket uppskattat av deras kunder i och med att de nu kunde se sina designförändringar i realtid!

Detta födde idén att även rikta sig mot privatpersoner. De startade designmedmera.se för att ge alla möjligheten att få mönster med perfekt passform och precision att sy efter och möjligheten att skapa sina egna mönster.

Ett och ett halvt år efter att de startade företaget har de nu specialiserat sig inom 3D-konstruktion och kan erbjuda flera unika tjänster som är modevärldens framtid. Maja Maria Design tänker förändra modeindustrin och göra den mer hållbar och 3D är en av pusselbitarna.

Varför sökte ni Småföretagarstipendiet?

Vi sökte Småföretagarstipendiet eftersom det var en stor möjlighet för oss att kunna investera i vårt företag. Vi vågade inte ens hoppas att vi skulle få det, så vi är verkligen tacksamma att fler än oss tror på vår affärsidé!

På vilket sätt kommer bidraget hjälpa verksamheten?

25 000 kr är en stor summa för oss som småföretagare och den gör det möjligt för oss att uppdatera våra hårdvaror så de är optimerade för den nya inriktningen vi har tagit. Våra programvaror kräver mycket av de nuvarande datorerna!

Vilka lärdomar kring företagande tar ni med er från tiden under pandemin?

Om man vågar tänka om så kan man hitta en ny väg - en väg som till och med är bättre än den förra! Våga även ta hjälp från andra innan det blir för svårt. Tillsammans är starkare!

Hur ser ni på framtiden för Maja Maria Design?

Vi är väldigt peppade inför framtiden! Vi ska utveckla vårt företag mot privatpersoner och även börja hålla kurser i 3D-programvaran. Något vi säger ofta och hör från andra är att 3D är modeindustrins framtid!

Facebook

Instagram