Sök på Svedea.se

Tidigare stipendiater

Sedan 2020 har vi delat ut Småföretagarstipendiet till småföretagare inom många olika branscher, men som alla förenas av passionen för sin verksamhet.
En man håller i en blå tavla med texten "SMÅFÖRETAGAR STIPENDIET" och en bukett blommor medan han ser på en kvinna som står bredvid honom)

Cykelvård i Laholm (2022)

Sedan 2019 äger och driver Blerim Rrahmani Cykelvård i Laholm. Återvinning av cyklar utgör kärnan i verksamheten där begagnade cyklar köps in, rustas upp och får nytt liv innan de säljs vidare. Visionen och affärsidén är att alla ska ha råd med en cykel, oavsett vilket liv man lever.

Mer om Cykelvård i Laholm
Två kvinnor står framför en hylla med kläder och en dator med en 3D-modell på skärmen)

Maja Maria Design (2021)

Maja Palmborg och Maria Johnsons företag inom mode och mönsterkonstruktion tvingades omdefiniera och utveckla sin företagsidé tredimensionellt för att överleva pandemisituationen och långsiktigt komma ut som ett starkare företag.

Mer om Maja Maria Design
Vi ser två män som står i en klädaffär )

No More Boots (2021)

Oscar Arvidsson och Andreas Perssons företag inom skidprodukter genomförde en rad smarta insatser för att överleva – och gå starkare ur – coronakrisen.

Mer om No More Boots
Tre personer i randiga tröjor och glada leenden sitter tillsammans utomhus i en röd hängmatta)

Ostmakeriet (2021)

När coronakrisen slog till drabbade den även Anna Kälvebrand och Ostmakeriet hårt och snabbt. De större kunderna försvann direkt och för att överleva som företag fick Anna se sig om efter nya vägar framåt. Hon beslutade sig för att utöka sitt ostsortiment med glasstillverkning och det visade sig bli en framgångsrik väg tillbaka.

Mer om Ostmakeriet
En flaska med Moss & Noor antibakteriespray)

Moss & Noor (2021)

Tom Flumé fick snabbt tänka om när samhällsläget förändrades och utökade sitt produktutbudet hos Moss & Noor med pandemins stora bästsäljare – handsprit.

Mer om Moss & Noor
Småföretagare i Linsell)

Linsells Livs (2020)

Eva Åkerman driver sin landsbygdsbutik med en aldrig sinande energi och optimism. Butiken är dessutom inte bara en butik utan byns enda samlingspunkt. Efter tre framgångsrika år av hårt arbete kom coronaviruset och slog undan benen för mycket av verksamheten. Handeln stannade helt i och med att uteblivandet av vinterturister och Eva tvingades kämpa med näbbar och klor för butikens överlevnad. 

Mer om Linsells Livs
Två kvinnor står i en blomsteraffär)

Irisdals Blomsterhandel (2020)

Både Åsa och Frida hade arbetat som florister i butiken i flera år då de blev erbjudna att ta över verksamheten så sent som i november 2019. Butiken har nästan hundraåriga anor och betyder mycket för grannskapet – men efter bara några månader var coronakrisen ett faktum för de nya företagarna.

Mer om Irisdals Blomsterhandel
En man framför rostfria stålfat i ett bryggeri tittar rakt in i kameran med ett allvarligt uttryck)

Gällivare Bryggeri (2020)

Fredrik Westbergs mikrobryggeri i Gällivare fick en flygande start och hans lokalproducerade öl var ett omtyckt inslag hos krogarna i trakten. Men när coronakrisen sedan kom tvingades restaurangerna som stod för intäkterna att stänga, vilket blev ett mycket hårt slag för Fredriks verksamhet. 

Mer om Gällivare Bryggeri
En man med skägg och skinnförkläde ger en tummen upp i en skomakarverkstad)

Mirkos Skomakeri (2020)

Stefan Madunic ärvde sitt skomakeri av sin far 2003. Under åren har han byggt upp en stor och trogen kundkrets och är mycket omtyckt. Men coronakrisen tömde tunnelbanestationen där hans skomakeri ligger och därför blev situationen mycket ekonomiskt pressad.

Mer om Mirkos Skomakeri
En man och en kvinna i enkla vita tröjor står i ett rum med ett diplom och en anslagstavla som visar människokroppens muskelsystem)

Friskvårdscenter (2020)

Tom Svensson startade sitt företag 1997 och 2005 anslöt dottern EmmaMaria som massör. Nu leder de verksamheten tillsammans. Företaget jobbar med friskvård och massage hos företagskunder och har genom åren vuxit med många kunder i flertalet branscher. Då slog coronakrisen till och de tappade 85 % av sina kunder över en natt. 

Mer om Friskvårdscenter
Tre personer i ett bageri)

Centralbageriet (2020)

Centralbageriet i Gävle har funnits i 105 år och drivs idag av Anna Karlsson med familj. Redan på 20-talet började Anna Karlssons morfar hjälpa till som springpojke, och sedan 60-talet har det varit i familjens ägo. När coronapandemin tog fart vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. 

Mer om Centralbageriet
Ett par i vinterkläder med solglasögon och mössor ler mot kameran i ett kallt, snöigt landskap)

Frosty Trails (2020)

Olav och Kristien flyttade från Nederländerna till byn Kåskats, utanför Vuollerim, för 10 år sedan. Där startade de ett upplevelseföretag som jobbar med slädhundar. Deras gäster stannar ca en vecka för att uppleva naturen, vintern och tystnaden och aktiviteterna har varit fullbelagda sedan många år. Då kom corona. Kunder började ställa in och reserestriktionerna förvärrade situationen då många utländska gäster kommer. Krisen var ett faktum.

Mer om Frosty Trails

Facebook

Instagram