Sök på Svedea.se

Centralbageriet får Svedeas sjätte stipendium

I nära 60 år har Anna Karlssons familj med stor passion drivit det anrika bageriet i Gävle. När pandemin tog fart stannade mycket i verksamheten av – men tack vare en stor dos kämpaglöd, lojal personal och en hjälpande hand i form av stipendiet är de beslutsamma att klara krisen.

Ett anrikt bageri med lokal hantverkskvalitet

Det 105-åriga bageriet mitt i Gävles stadskärna bär på en lång historia. Redan på 20-talet började Anna Karlssons morfar hjälpa till som springpojke, och sedan 60-talet har det varit i familjens ägo. Tillsammans med sina trogna medarbetare har de framgångsrikt satsat på att bevara gamla klassiska bakverk och att baka lokalt med hantverkskvalitet.

När coronapandemin tog fart vände de senaste årens goda resultat snabbt. Efterfrågan hos stora kundgrupper försvann och för första gången någonsin fick bageriet dra ned på personal. För Anna och Centralbageriet blir Småföretagarstipendiets bidrag på 25 000 kronor därmed en hjälp på vägen.

Varför sökte ni Småföretagarstipendiet?

Vi såg med förväntan på framtiden i början på 2020 ända tills covid-19 dök upp och förändrade våra förutsättningar. När företagen i vår omgivning började ställa in sina möten och skicka hem sina anställda att jobba hemifrån förlorade vi en av våra största kundgrupper. Vi tvingades dra ner produktionen och fick minska öppettiderna. Det här stipendiet kom som en skänk från ovan när man vänder på pengarna på alla sätt.

Vad kommer pengarna användas till och på vilket sätt kommer bidraget att hjälpa er verksamhet och omgivning?

Pengarna kommer att gå till att undvika permitteringar. Vi är lyckligt lottade att ha personal som har jobbat hos oss många år och som kan sitt yrke. Jag tror våra kunder uppskattar det i våra produkter och i bemötandet i våra butiker. Vi lever i symbios med vår omgivning. Liksom vi är beroende av företagen för att överleva  så är vi också för många en plats där de kan komma och prata med en medmänniska de känner igen och få personlig kontakt och service i en allt mer digitaliserad värld.

Hur ser ni på framtiden för företaget?

Vi har en 100 år gammal grund att stå på så hoppet finns där och får man en boost av något som ett sådant här stipendium som visar på att man inte står ensam utan att någon annan också tror på en så gör det jobbet betydligt lättare. Vi behöver hjälp av vår omgivning men vi kan hålla ut, lite bättre nu tack vare er!

Facebook

Instagram