Sök på Svedea.se

Ett par i vinterkläder med solglasögon och mössor ler mot kameran i ett kallt, snöigt landskap

Frosty Trails får Svedeas sista stipendium

Olav och Kristien flyttade från Nederländerna till byn Kåskats, utanför Vuollerim, för 10 år sedan. Där startade de ett upplevelseföretag som jobbar med slädhundar. Deras gäster stannar ca en vecka för att uppleva naturen, vintern och tystnaden och aktiviteterna har varit fullbelagda sedan många år.

Varför sökte ni Småföretagarstipendiet?

Vi driver ett upplevelseföretag som jobbar med slädhundar – och vi får in våra pengar på 5 månader, mellan december och april. I april så hade vi redan 75 % bokat till i år, men då började folk ställa in efter sommaren pga reserestriktionerna – och många av våra gäster kommer ifrån Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Som en första åtgärd komprimerade vi de resterande bokningarna till en kortare period i hopp om att pandemin skulle vara över i februari. Men i december insåg vi att det inte gick så vi bestämde oss för att ställa in alla våra turer. Vi började då sälja vouchers till nästa säsong, i samarbete med ett tyskt resebolag.

Delvis för att få in pengar, men även för att skapa engagemang hos våra gäster. Många av våra tidigare gäster ställde upp och köpte vouchers, med det gäller fortfarande att det överleva den här säsongen. Hundarna äter ju året runt, de går inte att ställa undan. För Olav och Kristien blir Småföretagarstipendiets bidrag på 25 000 kronor därmed en viktig hjälp på vägen.

Vad kommer pengarna användas till och på vilket sätt kommer bidraget att hjälpa er verksamhet och omgivning?

Stipendiet kommer först och främst att användas till våra hundar, hundmat och veterinärbesök. Men de kommer även att ge oss tid att använda för att förbättra vårt företag. Det är många kunder som återvänder, så vi kan säga att vi har skapat en typ av community.

Det är den grunden vi vill bygga vidare på så att vi kan välkomna gäster året runt! Europeiska organisationen ECEAT är vår inspiration, där kan man semestra på en gård på landet i många olika länder, och vara del av gårdslivet ett litet tag.

Hur ser ni på framtiden för företaget?

Slädhundar kommer att vara en del av vårt liv och vårt företag. men vi vill även fokusera mer på upplevelseturismen, där folk kommer att ha möjlighet att leva sin dröm i för ett tag. Många i Europas storstäder jobbar hård för att kunna få uppleva livet här uppe vid polcirkeln.

Vi har natur, tystnad, frisk luft, ytor, midnattsolen, höstens färger, snö och sommarens alla blommor. Vi kommer även att satsa på vår lilla community genom att jobba mer året runt och vi kommer att sätta upplevelsen i fokus.

Facebook

Instagram