Sök på Svedea.se

Tre personer i randiga tröjor och glada leenden sitter tillsammans utomhus i en röd hängmatta

Ostmakeriet får Svedeas stipendium

2021 års andra mottagare av Småföretagarstipendiet fick snabbt tänka om när samhällsläget förändrades. De utökade sitt ostsortiment med glasstillverkning som visade sig bli en framgångsrik väg ut ur krisen. Läs mer om Anna Kälvebrands framgångsrika omställning!

En framgångsrik omställning

Anna Kälvebrand startade Ostmakeriet för att kunna erbjuda kvalitetsost tillverkad av färska, lokala råvaror. Verksamheten gick bra fram till våren 2020 då coronakrisen drabbade Sverige. Deras största återförsäljare gick i konkurs och restaurangernas beställningar slutade komma – och allt hände så snabbt. Anna insåg då att de behövde tänka annorlunda.

Hon beslutade att bredda sitt utbud och lade till glass i sortimentet, gjord på samma lokala mjölk från Roslagen som användes till ostarna. Glassen blev snabbt populär, deras kundsegment blev bredare och fler kom till butiken på Rindö. Glassmakare Elin tog dessutom hem ett silver i SM i Mathantverk med deras Rindö Lingonglass. Ostmakeriet verkar alltså ha hittat en lösning som breddat deras kundunderlag och visat en ny väg framåt!

Varför sökte ni Småföretagarstipendiet?

Jag läste om stipendiet i mitt flöde på sociala medier och blev nyfiken. Att investera i ny utrustning och skala upp är kostsamt, så kan man få en hjälp med det är det ju toppen.

På vilket sätt kommer bidraget hjälpa er verksamhet?

Vi kommer att kunna skala upp glassproduktionen snabbare, vilket gör att vi får en lönsamhet i den. En uppskalning gör även att de återförsäljare som hört av sig nu kommer kunna sälja vår glass, vilket kommer att ge oss en bredare kundkrets.

Vilka lärdomar kring företagande tar ni med er från tiden under pandemin?

Det är oerhört viktigt kunna vara flexibel, tänka om och tänka nytt. Vägen ut ur svårigheter kan vara att hitta nya och fler sätt att arbeta på.

Hur ser ni på framtiden för Ostmakeriet?

Det kommer bli fantastiskt att kunna erbjuda vår glass till fler kunder, att jobba med den underbara råvaran mjölk och allt man kan göra med den. Vi ser fram emot en "glassig" framtid!

Vi skickar våra varmaste lyckönskningar till Anna Kälvebrand och Ostmakeriet – värdiga mottagare av 25 000 kronor genom Småföretagarstipendiet 2021!

Facebook

Instagram