Stipendiet för dig som är småföretagare

Med vårt stipendium stöttar vi småföretag som drivs av passion, envishet och lyhördhet. Vi tror att 100 000 kronor kan göra stor skillnad.

Vad fick dig att bli småföretagare? Viljan att förnya, förändra, förbättra eller rent av så fröet till något revolutionerande? Oavsett skäl är passionsdrivna människor som du oerhört viktiga för Företagarsverige. Därför vill vi självklart hjälpa till.

Vårt småföretagarstipendium kan ge dig 100 000 kronor

Småföretagarstipendiet har tidigare tilldelats företagare som visat motståndskraft under coronakrisen och som blåst nytt liv i sina idéer på olika sätt. I år har vi fokuserat vi på själva kärnan i framgångsrikt småföretagande – det passionsdrivna entreprenörskapet.

Ansökan till Småföretagarstipendiet genomförs i tre etapper mellan september och november där en finalist utses i varje etapp. Av tre finalister utses årets stipendiat och mottagaren av 100 000 kronor.

NYHET! Cykelvård i Laholm blir 2022 års stipendiat

Bland över tusen ansökningar och efter ett omfattande juryarbete har 2022 års stipendiat nu utsetts! Årets stipendium går till Blerim Rrahmani och hans företag Cykelvård i Laholm, som drivs utifrån visionen och affärsidén är att alla ska ha råd med en cykel – oavsett vilket liv man lever.

Juryns motivering lyder:

"Den här personens inre drivkraft är, och har varit, att vilja ge andra vad han själv inte fick som barn – att få en revansch och samtidigt sprida lycka där den behövs som mest. Med stort engagemang, passion, ansvar och entreprenörskap har personen lyckats skapa en framgångsrik insats för samhället och samtidigt skapat nya arbetstillfällen. Denna framgångssaga på två hjul har lämnat många spår efter sig och den vi vill belöna".

Läs mer om Cykelvård i Laholm

2022 års finalister

Årets finalister blev Blerim Rrahmani med företaget Cykelvård i Laholm, Jessica Lönnqvist med företaget ReShape och Olof Guldbrandsson Kolthoff med företaget Allgreen Hydrofarming.

Läs mer om 2022 års finalister

Tidigare mottagare av Småföretagarstipendiet

Under 2020 delade vi ut stipendiet till sju småföretagare som var i akut behov av en hjälpande hand under coronakrisen. Året därpå hyllade vi den stora uppfinningsrikedom som fyra utvalda småföretagare visat och som alla lyckades vända motgång till medgång trots ett utsatt läge under krisen.

Två av dem var Moss & Noor och Ostmakeriet.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.
Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

 

Läs mer om tidigare stipendiater

Småföretagarstipendiet hyllar det passionerade företagandet

Vårt småföretagarstipendium har ett enda syfte. Vi vill stödja och uppmuntra den passion, envishet och lyhördhet som krävs för att driva småföretag i dag. Vi är själva entreprenörer i grunden och förstår därför din verklighet mycket väl. Vi ser det som vår plikt att stödja och uppmuntra likasinnade och därför instiftade vi Småföretagarstipendiet. Det finns här för dig som ser ditt företag som din passion och vägen till förverkligande.

Vi förstår och anpassar oss efter din verklighet – på riktigt

På Svedea erbjuder vi ett försäkringsskydd som är skräddarsytt för ditt specifika företag och med en förstklassig skadehantering. Jämför oss gärna!

Räkna på försäkring

Vanliga frågor och svar

Alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK och som på olika sätt känner igen sig i det passionsdrivna företagandet kan ansöka om stipendiet.

Nej, alla företag som har en årlig omsättning som understiger 10 MSEK kan ansöka om stipendiet.

Du kan ansöka om stipendiet för ditt eget företag eller för ett företag i din närhet som du tycker visar prov på ett passionsdrivet entreprenörskap.

Vi vet att alla småföretagare står inför olika utmaningar och möjligheter. Därför vill vi inte öronmärka summan till något syfte. Blir du utsedd till den stipendiat som får ta emot 100 000 kronor bestämmer du helt själv hur pengarna kommer till bäst nytta.

Vi är själva entreprenörer i grunden och förstår därför den vardag och de utmaningar som småföretagandet kan innebära. Därför vill vi hjälpa till genom att erbjuda småföretagare en extra skjuts med vårt stipendium. Vi kan inte göra allt, men vi vill göra det vi kan!

Genom att tacka ja till att utses som finalist eller stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt och företagets namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.

En jury bestående av representanter från Svedea kommer efter varje ansökningsperiod att välja ut det bidrag som delat den bästa motiveringen kring hur företaget exempelvis gjort en hobby till karriär, förverkligat en livslång dröm eller lyckats fylla en lucka på marknaden med sitt passionsprojekt. För att utse stipendiaten kommer en intervju att genomföras med respektive finalist. Intervjun filmas och kommer att användas som ett komplement till lämnad motivering i juryarbetet, men även i marknadsföringssyfte.

Vi behandlar endast en ansökan per person, företag och ansökningsperiod, men du kan ansöka i varje period. Blir du utsedd finalist i en ansökningsperiod kan du inte skicka in en ansökan i efterföljande perioder.

Nej, du måste ansöka om stipendiet igen i nästa ansökningsperiod.

Då vi inte kräver en motprestation ska stipendiesumman betraktas som gåva. Dock kan vissa undantag gälla för stipendier för företagare. Läs gärna mer på Skatteverkets webbplats. Det är upp till stipendiemottagaren att säkerställa skatteplikt i enskilda fall.

Samtliga finalister kommer att presenteras i ett mejl till alla som ansökt, på svedea.se samt i våra sociala medier (ej nödvändigtvis begränsat till detta). Även ett mindre tröstpris kommer att utgå till de två finalister som inte utses till årets stipendiat.

Vi vill ge ett utvalt företag en ordentlig skjuts och vi tror att 100 000 kronor kan göra verklig skillnad.

Reglerna för 2022 års ansökan till Småföretagarstipendiet hittar du här.