Sök på Svedea.se

Tips och råd för dig med mc

Kolla in vår samling av guider, checklistor och råd för hojägare. Läs tips om att välja motorcykel, underhåll och skötsel, säker körning, kampen mot rullgruset och mycket annat!
Säker mc-körning

10 sommarfaror för dig som kör mc

Att köra hoj i Sommarsverige kan vara fantastiskt, men samtidigt innebära oväntade risker. Därför har vi samlat en hel del matnyttiga tips om vad du bör tänka på ute på sommarvägarna.

Mc-styre över landsväg
Säker mc-körning

Vad gäller vid bankörning?

Att köra mc på bana kan vara både utvecklande och roligt! Men det kan vara så att din försäkring inte gäller om du ska köra på bana. Här nedan kan läsa om vad som gäller enligt Trafikskadelagen och hu...

En motorcykel kär på en tävlingsbana
Säker mc-körning

Rullgrus – en av hojåkarnas största fiender

Grus på vägen är något som skapar störst oro bland våra mc-kunder. Därför samarbetar vi med Detecht – en tjänst där du enkelt kan se och dela med dig av var rullgruset finns och som vid en olycka kont...

Vägmärken vid slingrig landsväg i skogen
Säker mc-körning

Skjutsa barn på mc

Oavsett om det rör sig om en kort tur ner till skolan eller en längre semester på hojen är det viktigt att veta vad som gäller för att skjutsa barn på mc. Både för er egen säkerhet, och för andras.

Mc-förare håller i motorcykelns styre
Säker mc-körning

Svedeas årliga undersökning bland mc-ägare

Vad tycker våra kunder om livet med hoj? Vilka är de största riskerna? Hur ofta byter man hjälm? Mc-kollen hjälper oss förbättra våra produkter och vår service. Här kan du läsa svaren.

Bakom styret på en mc
Säker mc-körning

Skydda dig rätt på din mc

Att har rätt skyddsutrustning när man sätter sig på sin hoj borde vara självklart. Skulle oturen vara framme frigörs enorma krafter som kan ge livshotande skador. Rätt skydd kan dock minska risken. Hä...

Svartklädd person på mc åker framför annan mc-förare på landsväg.
Köpa & äga mc

Köpa mc – tänk på det här

Går du och drömmer om att köpa hoj? Det finns en hel del att fundera på innan du bestämmer dig och en och annan fallgrop du kan undvika om du förbereder dig. Läs våra och SMC:s råd innan du köper din ...

Närbild på en framlykta på en mc
Underhålla mc

Så använder du ett depåstöd för mc

Ett depåstöd till bakhjulet kan vara ett bra verktyg när du underhåller din mc. Det finns även för framhjulet, men här visar vi hur man använder ett depåstöd för bakhjulet.

Depåstöd används vid kontroll och underhåll av motorcykel
Underhålla mc

Så tar du hand om kedjan på din mc

Det är viktigt att rengöra och smörja din kedja regelbundet och ha rätt slack, så slipper du byta drivpaket tidigare än förväntat.

Kedjan på en motorcykel
Underhålla mc

Bromsar på mc – kontrollera belägg, skivor och vätska

En viktig del på din hoj är ju självklart bromsarna. Har du inte koll på dem kan det sluta riktigt illa. Det gäller alltså att hålla koll på bromsbelägg, skivor och bromsvätskan, och vi visar hur.

Kontroll av bromsarna på en motorcykel

Facebook

Instagram