2022 års stipendiater är utsedda!

Genom Mc-stipendiet ger vi varje år hojälskare chansen att förverkliga drömmen om att ta mc-kort. Se de väl värdiga mottagarna av årets stipendium nedan!

Köra mc på landsväg

Stort grattis till 2022 års mc-stipendiater!

För tionde året i rad ger Svedea en grupp körkortssugna möjligheten att få en kostnadsfri intensivutbildning. Juryn har nu enats om att tilldela stipendier till:

  • Euline Sjöqvist Ished
  • Fanny Lager
  • Simon Schmidt Hermansson
  • Peter Flodby
  • Marielle Ljunggren 

Vill du också uppleva friheten på två hjul?

På Svedea älskar vi livet på hoj och vill att fler ska få upptäcka hur roligt det är att köra mc. Därför instiftade vi 2012 ett mc-stipendium som varje år ger nya hojälskare chansen att ta mc-kort tillsammans i en stöttande och motiverande grupp. Sedan starten har över 60 nya hojåkare tagit det efterlängtade körkortet genom Mc-stipendiet!

Den kostnadsfria körkortsutbildningen leds av erfarna instruktörer på BA Trafikskola i Jönköping under två utbildningstillfällen i maj. Här ingår bland annat riskutbildning del ett och del två samt omfattande praktik i att köra motorcykel. Mellan utbildningstillfällena skriver du som stipendiat ett kunskapsprov på din hemort. Det sista utbildningstillfället avslutas sedan med ett körprov.

Vad krävs för att ansöka?

Du måste ha fyllt 20 år, ska kunna starta, stanna och växla en motorcykel och haft körkort för bil i minst två år. Du ska även ha kört bil regelbundet under de två åren, så vi vet att du har den trafikvana som behövs inför intensivkursen. 

Ansökningsperioden för 2022 års stipendium stängde den 15 januari. 

 

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Tidigare stipendiater om Mc-stipendiet:

"Det har varit en helt otrolig resa som resulterade i ett mc-kort. Svedea och BA Trafikskola har levererat över alla förväntningar om och om igen. Får du chansen så tveka inte en sekund, det är ett minne för livet."

– Kristofer Fasth, mc-stipendiat 2017

"Det engagemang och den kvalitet körlärarna gav i denna utbildning är svårt att få någon annanstans. Och vi stipendiater blev mer än bara studiekollegor. Snarare en liten familj som stöttade varandra hela vägen."

– Ronny Kollberg, mc-stipendiat 2018

"En fantastisk upplevelse! Instruktörerna på BA Trafikskola ledde utbildningen med fenomenal metodik och mycket värme. Gruppgemenskapen växte sig väldigt stark och vi hjälptes hela tiden åt att höja varandra."

– Anders Lierud, Svedeas mc-stipendiat 2019 

"Det har varit helt fantastiskt och väldigt roligt att dela samma mål med andra. Vi stipendiater har alla mc-intresset gemensamt och har verkligen stöttat varandra under utbildningen."

– Malin Eriksson, mc-stipendiat 2020

Vanliga frågor och svar

Stipendiet vänder sig till dig som drömmer om ett mc-kort och vill köra motorcykel. Du ska kunna starta, stanna och växla en motorcykel och du ska ha haft körkort för bil i minst två år. Du ska även ha kört bil regelbundet under de två åren, detta för att ha den trafikvana som behövs inför intensivkursen.

Utbildningen genomförs av BA Trafikskola i Jönköping vid två utbildningstillfällen. Där kör man igenom de utbildningar som måste göras för att ta mc-kort, som riskutbildning del ett och del två, och sedan tränar man intensivt på att köra motorcykel. Mellan utbildningstillfällena skriver du kunskapsprov på din hemort och utbildningen avslutas med körprov.

I stipendiet ingår utbildning, lån av motorcykel och personlig skyddsutrustning samt boende och mat. Resor till och från Jönköping samt kostnader för körkortstillstånd, kunskapsprov, uppkörning och tillverkning av nytt körkort ingår ej. 

En jury bestående av representanter från Svedea och BA Trafikskola utser tio finalister. Efter digitala intervjuer med finalisterna utser juryn slutligen fem stipendiater som får ta del av Mc-stipendiet.

Undrar du något mer är du välkommen att kontakta oss på mcstipendiet@svedea.se.

Villkoren för Mc-stipendiet kan du ta del av här.