Så väljer du rätt hundförsäkring!

Tänk om din hund skadar sig och ni måste åka till veterinären, något som kan bli en smärtsam men också ganska dyr historia. Därför kan det vara klokt att fundera över din hunds försäkring och vilka alternativ som erbjuds när du behöver hjälpen som mest. Här tipsar jag om vad du kan tänka på när du ska teckna en hundförsäkring!

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen är basen i din hunds försäkring. Den hjälper dig med kostnader som uppstår vid undersökningar, utredningar och behandlingar av din hund hos veterinären.

Tänk på att det finns begränsningar och undantag för vissa sjukdomar. Några gäller alla hundraser medan andra är rasspecifika.

Livförsäkring

Går det så pass illa att din hund dör eller måste avlivas kan du få ersättning från hundens livförsäkring. Alla försäkringsbolag erbjuder livförsäkring, men priset kan variera en hel del så du gör klokt i att kolla och jämföra bolagen. Innehållsmässigt så är livförsäkringen som erbjuds på marknaden i dag likartad hos alla bolag.

Tilläggsförsäkringar för avel, jakt och tävling

På Svedea har vi valt att inkludera så mycket som möjligt i veterinärvårdsförsäkringen, men om du tävlar, jagar eller har tänkt avla din hund så finns det i dag omfattande tilläggslösningar. Kolla vad veterinärvårdsförsäkringen omfattar innan du börjar!

Pris

Priset på försäkringen beror dels på hur stor del av självrisken du väljer att ha fast respektive rörlig. Men även var i landet du bor och ålder på hunden påverkar priset på din försäkringspremie.

Den fasta självrisken betalar du en gång under en så kallad självriskperiod. Denna period kan variera hos olika bolag, hos Svedea är den 130 dagar. Under självriskperioden betalar du den fasta självrisken endast en gång, även om din hund behandlas för olika skador eller sjukdomar.

Den rörliga självrisken betalar du vid varje veterinärbesök. Den anges i procent och dras från de veterinärvårdskostnader som är kvar efter att den fasta självrisken är betald.

Tänk på att välja en nivå på självriskerna som du känner är rätt för dig och din hund. Väljer du en högre självrisk får du ner kostnaden för din försäkring, men samtidigt får du själv stå för en större del av kostnaden vid en eventuell skada.

 

Mina tre tips för en bra hundförsäkring:

  • Jämför olika försäkringsbolag. Priser skiljer sig en hel del, men fokusera främst på vad försäkringen innehåller och kan erbjuda.
  • Ta offerter från de olika bolagen. Be försäkringsbolagen förklara varför du som kund ska välja just deras försäkring.
  • Tänk på att olika raser har olika försäkringsbehov. Har du till exempel en stor hund så kommer det vara viktigt att bolaget erbjuder ett bra skydd för ledsjukdomar. Men om du har en liten hund så kanske tänderna är viktigast. Tänk helt enkelt på att din hunds unika behov kan skilja sig från andra hundar.

 

Råd & Rön har gjort en jämförelse bland hundförsäkringar. Här kan du se vad det kostar att försäkra hunden hos åtta olika försäkringsbolag!

Odd Einar Bruem

 

Odd Einar är chef för Svedeas hund- och kattförsäkringar och har lång erfarenhet av djurförsäkring. Förutom sin sambo och en son delar han även tak med tre Rhodesian ridgebacks och en Bayerskt viltspårhund. Och om du undrar över hans dubbelnamn så är det från Norge, liksom Odd Einars dialekt.

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.