Livförsäkring för hunden

Att teckna en livförsäkring för sin bästa vän är inte konstigare än att teckna en livförsäkring för sig själv. Syftet med livförsäkringar är att de efterlevande ska få ersättning i samband med en stor förlust, i det här fallet förlusten av en älskad hund. Här förklarar vi hur en livförsäkring för hundar fungerar och hur hundens värde beräknas, det så kallade livvärdet.

Så fungerar livförsäkring för hundar

Tecknar du en livförsäkring för hunden får du ekonomisk ersättning om hunden skulle avlida eller avlivas. Livförsäkringen gäller även om hunden blir stulen eller springer bort. För vissa typer av hundar kan du även få ersättning om hundens användbarhet minskar. 

Livförsäkringen ingår som en valfri del i Svedeas hundförsäkring. När du väljer att teckna en livförsäkring måste du också ange hundens värde, det som i försäkringssammanhang kallas hundens livvärde. Kom ihåg att det är ditt eget ansvar att hunden är korrekt värderad i försäkringen. En felaktig värdering kan ställa till problem när det är dags att lösa ut försäkringen. 

Livförsäkringen är till för alla hundar som är Id-märkta, och i livförsäkringen finns ingen självrisk.  

Tillval i hundens livförsäkring 

I livförsäkringen för hunden finns två tillval: en användbarhetsförsäkring och en avelsförsäkring. 

Användbarhetsförsäkringen gäller för ”hundar som jobbar”, alltså hundar som fyller någon sorts uppgift för sin ägare, till exempel jakthundar. Försäkringen ger ersättning om hunden inte längre kan sköta sitt jobb. I praktiken innebär det att livförsäkringen faller ut i förtid. 

Avelsförsäkringen är till för hundar som används för avel. Försäkringen kan betala ut ersättning i samband med fertilitetsutredningar eller vård av svaga valpar. Den kan även ge ersättning om hundens avelsduglighet går förlorad, på liknande sätt som användbarhetsförsäkringen. 

Hur bestäms hundens livvärde? 

Med hundens livvärde menas helt enkelt vad hunden är värd.  

Normalt sett är värdet på en hund lika med hundens inköpspris, det vill säga vad hunden kostade när du köpte den eller vad det skulle kosta att köpa en likadan hund idag.  

Men ibland kan värdet på hunden överstiga inköpspriset. Då talar man om att hunden har ett marknadsvärde. För det krävs att hunden har någon form av formella meriter. Om hunden har meriterat sig på något sätt kan detta motivera att hunden anses ha ökat i värde sedan köpet. Det är dyrare att köpa en utbildad och tränad hund än en nyfödd valp av samma sort. 

Det finns flera sätt för en hund att samla på sig meriter. Det kan ske genom att hunden deltar i utställningar. Det kan handla om en hund som har meriterat sig genom att delta i jakt, eller det kan röra sig om en utbildad servicehund med dokumenterad arbetslivserfarenhet. 

Teckna en livförsäkring för din hund 

Priset på livförsäkringen beror på hundens livvärde, men även hundens ras och ålder spelar in. För livvärden upp till 20 000 kronor kan du teckna försäkringen direkt här på webben. För högre livvärden ber vi dig ringa oss på 0771 – 160 190 eller kontakta ditt närmaste Svedea-ombud.

Här kan du se vad en livförsäkring hos Svedea skulle kosta just din hund!


Så behandlar vi dina personuppgifter

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.