Livförsäkring för hunden

Att teckna en livförsäkring för sin bästa vän är inte konstigare än att teckna en livförsäkring för sig själv. Syftet med livförsäkringar är att de efterlevande ska få ersättning i samband med en stor förlust, i det här fallet förlusten av en älskad hund. Här förklarar vi hur en livförsäkring för hundar fungerar och hur hundens värde beräknas, det så kallade livvärdet.

Så fungerar livförsäkring för hundar

Tecknar du en livförsäkring för hunden får du ekonomisk ersättning om hunden skulle avlida eller avlivas. Livförsäkringen gäller även om hunden blir stulen eller springer bort. För vissa typer av hundar kan du även få ersättning om hundens användbarhet minskar. 

Livförsäkringen ingår som en valfri del i Svedeas hundförsäkring. När du väljer att teckna en livförsäkring måste du också ange hundens värde, det som i försäkringssammanhang kallas hundens livvärde. Kom ihåg att det är ditt eget ansvar att hunden är korrekt värderad i försäkringen. En felaktig värdering kan ställa till problem när det är dags att lösa ut försäkringen. 

Du kan köpa livförsäkring för id-märkta hundar som är mellan sex veckor och 3 eller 5 år gamla (gränsen beror på ras, se mer i villkorssammanfattningen). För att kunna köpa livförsäkring behöver du ha hunden veterinärvårdsförsäkrad hos oss.  

Tillval i hundens livförsäkring 

I livförsäkringen för hunden finns två tillval: en användbarhetsförsäkring och en avelsförsäkring. 

Användbarhetsförsäkringen gäller för ”hundar som jobbar”, alltså hundar som fyller någon sorts uppgift för sin ägare, till exempel jakthundar. Försäkringen ger ersättning om hunden inte längre kan sköta sitt jobb. I praktiken innebär det att livförsäkringen faller ut i förtid. 

Avelsförsäkringen är till för hundar som används för avel. Försäkringen kan betala ut ersättning i samband med fertilitetsutredningar eller vård av svaga valpar. Den kan även ge ersättning om hundens avelsduglighet går förlorad, på liknande sätt som användbarhetsförsäkringen. 

Hur bestäms hundens livvärde? 

Med hundens livvärde menas helt enkelt vad hunden är värd.  

Normalt sett är värdet på en hund lika med hundens inköpspris, det vill säga vad hunden kostade när du köpte den eller vad det skulle kosta att köpa en likadan hund idag.  

Men ibland kan värdet på hunden överstiga inköpspriset. Då talar man om att hunden har ett marknadsvärde. För det krävs att hunden har någon form av formella meriter. Om hunden har meriterat sig på något sätt kan detta motivera att hunden anses ha ökat i värde sedan köpet. Det är dyrare att köpa en utbildad och tränad hund än en nyfödd valp av samma sort. 

Det finns flera sätt för en hund att samla på sig meriter. Det kan ske genom att hunden deltar i utställningar. Det kan handla om en hund som har meriterat sig genom att delta i jakt, eller det kan röra sig om en utbildad servicehund med dokumenterad arbetslivserfarenhet. 

Välj rätt livförsäkringsbelopp

Det försäkringsbelopp du väljer ska spegla hundens inköpspris och marknadsvärde, det är också det belopp du max kan få i ersättning. Blandrashund eller hund som är oregistrerad och utan meriter kan högst försäkras till 15 000 kronor. Livförsäkringsbeloppet kommer att börja sänkas med 20 procent per år från förnyelsen av försäkringen det år som hunden fyller 5, 7 eller 9 år (gränsen beror på ras - se villkorssammanfattningen för mer information). Vi sänker aldrig livförsäkringsbeloppet så att det blir mindre än 5 000 kr.

Om du vill försäkra din hund med ett livvärde som är högre än 30 000 kr för hund som är registrerad i SKK (eller liknande) eller 20 000 kr för oregistrerad hund behöver du skicka in ett veterinärintyg till oss. Du behöver även styrka hundens värde med meriter. 

 Ladda ner veterinärintyg (se)
 Ladda ner veterinärintyg (eng)

Begränsningar för vissa raser

Det finns vissa raser som har begränsningar i försäkringen, det vill säga fall när försäkringen inte lämnar någon ersättning. Livförsäkringen har begränsningar för följande raser: shar-pei, bostonterrier, engelsk och fransk bulldogg, chihuahua, pekingese och mops. För försäkringar nytecknade från 2020-01-01 gäller dessa begränsningar även blandraser där någon av dessa raser ingår. Mer information om begränsningarna hittar du i villkorssammanfattningen.

Vad ingår in livförsäkringen?

Livförsäkring
check

Skada och sjukdom

Du kan få ersättning om din hund dör eller skadas/insjuknar så svårt att veterinär rekommenderar avlivning. Undantag är om om skadan eller sjukdomen som låg till grund för dödsfallet/avlivningen uppstod innan försäkringen tecknades eller om skadan/sjukdomen finns med bland försäkringens generella undantag (se vårt villkor).

check

Ledsjukdomar

Du kan få ersättning om din hund behöver avlivas på grund av vissa ledsjukdomar om hunden varit försäkrad sedan före fyra månaders ålder och oavbrutet försäkrad sedan dess.

check

Övriga degenerativa/nedbrytande rygg- och ledsjukdomar

Du kan bland annat få ersättning om din hund behöver avlivas på grund av diskbråck eller knäleds- och meniskskador. För att du ska få ersättning måste din hund varit oavbrutet veterinärvårdsförsäkrad sedan före fyra månaders ålder. Är din hund inte införsäkrad före fyra månaders ålder får försäkringen karens på 180 dagar gällande dessa sjukdomar.

check

Dolda fel

Du kan få ersättning om din hund måste avlivas på grund av dolt fel om din hund varit försäkrad hos oss sedan före fyra månaders ålder och fortsatt försäkrad utan avbrott. Din hund måste vara veterinärbesiktigad utan anmärkning av veterinär i Sverige mellan sju och tolv veckors ålder.

check

Bortsprungen eller stulen hund

Du kan få ersättning om din hund blir stulen eller springer bort. Hunden måste ha varit borta i minst två månader utan att ha hittats innan du kan begära ersättning. Du måste polisanmäla och annonsera/efterlysa hunden lokalt i samband med försvinnandet. 

Vad kostar det att försäkra min hund?

Hundras
event
Hundens födelsedatum
info_outline info_outline
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.