Stipendiet för dig och din fyrbenta vän

På Svedea älskar vi livet med hund och vet hur givande det kan vara. Genom Hundstipendiet ger vi varje år hundägare chansen att utvecklas tillsammans med sina hundar.

På Svedea älskar vi livet med hund och förstår hur meningsfull vardagen kan bli tack vare ens fyrbenta vän. Vi vet också hur viktigt samarbete och kommunikation mellan hund och hundägare är, och hur fantastiskt stort utbyte man kan få när man utvecklas tillsammans. Därför startade vi Hundstipendiet – ett initiativ för hundägare att utvecklas och utbildas tillsammans med sina hundar.

För dig som vill utvecklas med din hund

Sedan 2015 har vi varje år gett ett antal hundägare chansen att utvecklas med sina hundar. Nu har vi stängt ansökningsperioden för 2023 års stipendium och juryns arbete med att utse årets stipendiater pågår för fullt. ​I år får sju utvalda stipendiater ta del av en oförglömlig vårhelg tillsammans med sin hund på Hesselby Slott i Stockholm.

Hundstipendiet arrangeras lördag till söndag den 27–28 maj 2023. Utöver chansen att hitta en trevlig gemenskap med andra hundar och hundintresserade får stipendiaterna bland annat ta del av en föreläsning om hundens beteenden och känslor, och hur hund och hundägare får en bra relation. Under helgen ingår även teori och praktiska övningar med fokus på nosework och rallylydnad.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.

Trevlig gemenskap, teori och praktik

Hundpsykologerna och hundinstruktörerna Kicki Fellstenius och Monica Franzén-Sjödin från Glada Jyckar kommer att finnas på plats hela helgen för att tillsammans med stipendiaterna genomföra inspirerande och roliga övningar. Inom nosework får stipendiaterna lära dig om hundens enastående nos och hur hund och hundägare tillsammans kan arbeta med den. För rallylydnad läggs tonvikt vid att bygga relation och följsamhet med hunden.



"Vi tycker att du ska söka stipendiet för att få chansen till en riktigt rolig och utvecklande helg för dig och din hund! Genom hundsporterna nosework och rallylydnad kommer du och din hund utveckla ert samarbete och er kommunikation och ni får lära er grunderna i två fantastiskt roliga och nyttiga aktiviteter som förhoppningsvis blir era gemensamma hobbies framöver.

Under föreläsningen kommer du att få en djupare förståelse för din hunds beteenden och känslor och hur ni får en bra relation. Allt detta i en ljuvlig miljö och med fantastiska människor och gissningsvis är det på de mer informella aktiviteterna som middag och fikastunder som vi verkligen kommer lära känna varandra och kanske få vänner för livet!"

Kicki Fellstenius
Hundpsykolog, hundcoach/hundinstruktör, hundbeteendevetare, samt grundare och ägare till Glada Jyckar

Monica Franzén-Sjödin
Hundcoach/hundinstruktör, SNWK-instruktör och hundpsykolog

Hesselby Slott – en hundvänlig plats full av liv, rörelse och musik

Hesselby Slott började byggas i mitten på 1600-talet och är en av de äldsta icke-kyrkliga byggnaderna i Stockholm. Slottet beskrivs i dag som Sveriges musikslott ­– en plats full av liv, rörelse och musik. Det var friherren och riksskattmästaren Gustaf Bonde som inledde uppförandet och hans son Carl, kungligt råd och ambassadör, som fullbordade det.



I dag drivs Hesselby Slott av Stockholm Meeting Selection. Hit är alla välkomna – även kompisar med päls. Som en av våra hundstipendiater kommer du att välkomnas till slottet med ett musikinspirerat hotellrum förberett för dig och din fyrbenta vän – med hundgodis, matskålar och en hundsäng. Här finns alla möjligheter till en härlig helg tillsammans, med alltifrån restaurangbesök till sköna promenader i slottsparken, över Grimstaängarna, ner mot Malteshomsbadet eller kanske ända bort till Kaananbadet.

Vanliga frågor och svar

Alla hundägare vars hund vid kurstillfället är mer 12 veckor gammal kan ansöka till Hundstipendiet. Den lägsta åldern baserar sig på att hunden ska ha fått giltiga vaccinationer.

Inga formella krav på förkunskap finns, men din hund behöver kunna umgås med andra hundar i grupp. Med det menar vi att hunden ska vara van att vistas där andra hundar finns.

Nej, du behöver inte vara kund hos Svedea för att ansöka om Hundstipendiet.
Nej, du kan bara ansöka om stipendiet åt dig själv.
Vi behandlar endast en ansökan per person.

I Hundstipendiet ingår en föreläsning om hundens beteenden och känslor och hur ni får en bra relation, samt utbildning i nosework och rallylydnad. I stipendiet ingår även boende och mat under den helg som stipendiet genomförs. Resor till och från genomförandet i Stockholm ingår däremot inte i stipendiet. Mat till hunden ingår heller inte i stipendiet.

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av representanter från Svedea och Glada Jyckar. Juryn bedömer i ett första steg lämnad motivering och hur väl den ansökande uppfyller de grundläggande kraven. Utifrån detta utses fjorton finalister.

Om du utses till finalist får du i ett andra steg skicka in ett kort filmklipp med dig och din hund där du som finalist besvarar frågan om vad som enligt dig är det bästa med att vara hundägare. Juryn gör därefter en samlad bedömning av finalisternas lämnade motiveringar och inskickade filmer, och väljer slutligen ut sju stipendiater.

Genom att tacka ja till att utses som stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.
Reglerna för 2023 års ansökan till Hundstipendiet hittar du här.