Stipendiet för dig och din fyrbenta vän

På Svedea älskar vi livet med hund och vet hur givande det kan vara. Genom Hundstipendiet ger vi varje år hundägare chansen att utvecklas tillsammans med sina hundar.

Ansök nu

På Svedea förstår vi hur meningsfull vardagen kan bli tack vare ens fyrbenta vän. Vi vet också hur viktigt det är med samarbete och kommunikation mellan hund och hundägare, och hur fantastiskt stort utbyte man kan få när man utvecklas tillsammans. 2015 startade vi därför Hundstipendiet – ett initiativ för hundägare att utvecklas och utbildas tillsammans med sina hundar.

Missa inte chansen att bli en av sju stipendiater som tillsammans med sin hund får en fantastisk helg 31 augusti–1 september 2024 på Hesselby Slott i Stockholm. Hundstipendiet 2024 ger dig möjligheten att utvecklas med din hund tillsammans med två riktiga hundspecialister. Hundpsykologerna och hundinstruktörerna Kicki Fellstenius och Monica Franzén-Sjödin från Glada Jyckar kommer att stå till tjänst hela dagen. 

Förutom övernattning och måltider på anrika Hesselby Slott kommer du att få lyssna på en spännande föreläsning på temat "Är din hund lycklig?". Du kommer även få prova på nosework och rallylydnad samt lära dig första hjälpen av en inbjuden veterinär.

Ansökan till Hundstipendiet 2024 är öppen mellan 1 februari–30 april.

Ingen video beskrivning... klicka för att redigera.


Hundstipendiet 2023

Förra året fick sju utvalda stipendiater ta del av en oförglömlig vårhelg tillsammans med sin hund på Hesselby Slott i Stockholm. Utöver chansen att hitta en trevlig gemenskap fick stipendiaterna bland annat ta del av en föreläsning om hundens beteenden och känslor, och hur hund och hundägare får en bra relation. Under helgen ingick även teori och praktiska övningar med fokus på nosework och rallylydnad. Här kan du se årets stipendiater.


Hundstipendiet var början till nya intressen

Lénie och hunden Ninja deltog på Hundstipendiet år 2023. Vi frågade henne om hur tiden efter Hundstipendiet har sett ut.

Vad tog du med dig från slottet? Fick du någon ny kunskap, i så fall vilken?
–Massor! Till exempel så hade jag aldrig hört talas om nosework innan. Så för mig var det kul att få veta vad det innebar och såklart att få testa på det när vi hade experthjälp på plats. Jag tyckte även att det var lite spännande att få åka iväg med Ninja som då var 8 månader. Det klarade hon med en guldstjärna i kanten. Men det bästa som jag tog med mig från slottet är alla nya vänner (både för mig och Ninja) som vi träffade och delar samma intresse med.

Hur var aktiviteterna du provade vad tog du med dig från dem?
–Både rallylydnad och nosework tycker jag är lärorika och bra aktiviteter. Ninja blir tex alltid lite trött efter sista söket i nosework. Alla som äger, eller känner någon som har en terrier vet att detta inte är det lättaste. Så jag tycker verkligen att man märker vilken bra hjärngympa det är för hundarna.

Har du fortsatt träna Nosework och Rallylydnad efter vistelsen på slottet?/och hur har det gått?
–Nosework har vi än så länge bara tränat hemma och inomhus. Jag vill inte att det ska bli för svårt för tidigt, så vi fortsätter att träna på här hemma och hoppas kunna göra några sök utomhus innan vintern hälsar på. Ninja verkar tycka det är väldigt kul. Rallylydnad har vi tränat lite mer på. Vi ska åka på vår första träningstävling i rallylydnad snart, vilket ska bli väldigt spännande. Mitt mål är att vi ska åka dit för att få känna av hur det går till på en tävling oavsett vad resultatet blir. Men framförallt för att ha kul och våga utmana oss lite! 


Trevlig gemenskap, teori och praktik

Hundpsykologerna och hundinstruktörerna Kicki Fellstenius och Monica Franzén-Sjödin från Glada Jyckar var på plats hela helgen för att tillsammans med stipendiaterna genomföra inspirerande och roliga övningar. Inom nosework fick stipendiaterna lära sig om hundens enastående nos och hur hund och hundägare tillsammans kan arbeta med den. För rallylydnad lades tonvikt vid att bygga relation och följsamhet med hunden.–Det var så roligt att få möta Svedeas hundstipendiater under en helg för att träna tillsammans! De var så engagerade och samarbetet mellan hundarna och förarna var härligt att se. Ett fint arrangemang i underbar miljö där vi varvade teori och praktik och förde intressanta samtal tillsammans. Lugnt, avslappnat och uppsluppet - så skön stämning!

Monica Franzén-Sjödin
Hundcoach/hundinstruktör, SNWK-instruktör och hundpsykolog

–Det är verkligen fantastiskt att få vara en del av Svedeas hundstipendium! Att få se både människor och hundar mötas, lära känna varandra och utvecklas tillsammans i en trygg och tillåtande miljö. Med god mat, ljuvliga omgivningar och ett schema fyllt av intressanta och roliga aktiviteter. Snacka om guldkant på hundlivet! Det är verkligen magiskt när vi människor möts kring vår kärlek och vårt intresse för våra älskade hundar!

Kicki Fellstenius
Hundpsykolog, hundcoach/hundinstruktör, hundbeteendevetare, samt grundare och ägare till Glada Jyckar


Hesselby Slott – en hundvänlig plats full av liv, rörelse och musik

Hesselby Slott började byggas i mitten på 1600-talet och är en av de äldsta icke-kyrkliga byggnaderna i Stockholm. Slottet beskrivs i dag som Sveriges musikslott ­– en plats full av liv, rörelse och musik. Det var friherren och riksskattmästaren Gustaf Bonde som inledde uppförandet och hans son Carl, kungligt råd och ambassadör, som fullbordade det.I dag drivs Hesselby Slott av Stockholm Meeting Selection. Hit är alla välkomna – även kompisar med päls. Som en av våra hundstipendiater kommer du att välkomnas till slottet med ett musikinspirerat hotellrum förberett för dig och din fyrbenta vän – med hundgodis, matskålar och en hundsäng. Här finns alla möjligheter till en härlig helg tillsammans, med alltifrån restaurangbesök till sköna promenader i slottsparken, över Grimstaängarna, ner mot Malteshomsbadet eller kanske ända bort till Kaananbadet.

Vanliga frågor och svar

Alla hundägare vars hund vid kurstillfället är mer 12 veckor gammal kan ansöka till Hundstipendiet. Den lägsta åldern baserar sig på att hunden ska ha fått giltiga vaccinationer.

Inga formella krav på förkunskap finns, men din hund behöver kunna umgås med andra hundar i grupp. Med det menar vi att hunden ska vara van att vistas där andra hundar finns.

Nej, du behöver inte vara kund hos Svedea för att ansöka om Hundstipendiet.
Nej, du kan bara ansöka om stipendiet åt dig själv.
Vi behandlar endast en ansökan per person.

I Hundstipendiet ingår en föreläsning om hundens beteenden och känslor och hur ni får en bra relation, samt utbildning i nosework och rallylydnad. I stipendiet ingår även boende och mat under den helg som stipendiet genomförs. Resor till och från genomförandet i Stockholm ingår däremot inte i stipendiet. Mat till hunden ingår heller inte i stipendiet.

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av representanter från Svedea och Glada Jyckar. Juryn bedömer i ett första steg lämnad motivering och hur väl den ansökande uppfyller de grundläggande kraven. Utifrån detta utses fjorton finalister.

Om du utses till finalist får du i ett andra steg skicka in ett kort filmklipp med dig och din hund där du som finalist besvarar frågan om vad som enligt dig är det bästa med att vara hundägare. Juryn gör därefter en samlad bedömning av finalisternas lämnade motiveringar och inskickade filmer, och väljer slutligen ut sju stipendiater.

Genom att tacka ja till att utses som stipendiat godkänner du att Svedea kan komma att använda ditt namn, andra av dig lämnade uppgifter samt bild- och videomaterial tagna i samband med stipendiet. Det kan till exempel handla om användning i mejl, på svedea.se samt i våra sociala medier.
Reglerna för 2024 års ansökan till Hundstipendiet hittar du här.