Sök på Svedea.se

Tips och råd för dig som båtägare

Vi älskar båtlivet och allt som hör till! Här har vi samlat en rad olika båtartiklar och sorterat dem under olika kategorier. Botanisera gärna runt bland våra råd och tips om att äga och köra fritidsbåt.
Ny på sjön

Så omvandlar du knop till km/h

Att förstå hur man omvandlar knop till kilometer per timme (km/h) är användbart, och särskilt viktigt för den som är intresserad av navigation och båtliv. Vi förklarar vad en knop är, varför enheten a...

Motorbåt färdas på öppet hav med öar i bakgrunden.
Ny på sjön

Vindstyrka och vindhastighet ute till havs

Vindstyrka, eller vindhastighet, mäter vindarnas fart – från stiltje och lätta brisar till kraftiga stormar och orkaner. Ute till havs kan vädret skifta fort, och det gäller att vara förberedd. En god...

Vy från en båts förarplats med torkare på fönstret i regnoväder till sjöss.
Båt- och sjösäkerhet

Båtstölder – så skyddar du dig

Stölder av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning har blivit ett växande problem, och flest stölder sker i Stockholms län, Bohuskusten och Skåne. Här får du några tips på vad som är bra att...

Ny på sjön

Vill du bli en bättre båtförare?

Många som åker båt skulle få ut mer av båtlivet om de gick en kurs och bättrade på kunskaperna. Vi reder ut vilka alternativ som finns.

Kvinna kör båt iklädd röd flytväst och randig tröja
Ute på sjön

Uthyrning av båt

Funderar du på att hyra ut din båt? Då finns några saker som är bra att tänka på. Vi har samlat de viktigaste tipsen här.

Vi ser en motorbåt som kör i innerskärgården.
Ute på sjön

Vinterförvaring av båten

När det är dags att ta upp båten för vinterförvaring är det en del saker som är bra att tänka på för att båten ska vara i toppskick på våren. Här är våra bästa tips.

Vi ser båtar upplagda på land under presenningar.
Båtvård

Vårrusta båten inför sjösättning

När våren gjort entré är det hög tid att börja rusta båten inför säsongen. Vi ger dig några nyttiga och handfasta tips inför sjösättningen.

En blå och vit båt ligger förtöjd i en dimmig hamn
Ute på sjön

Planera sommarens båtsemester

En sommarsemester till sjöss kan bli en oförglömlig upplevelse med rätt förberedelser. Här följer några tips på vad du bör tänka på när du planerar sommarens båtsemester.

Båt som glider på lugnt blått vatten med skogsklädda öar i bakgrunden under en klar himmel
Båt- och sjösäkerhet

Hunden med i båten

Oftast gillar hundar att åka båt, speciellt om de varit med på sjön sedan de var valpar. Men det finns en del att tänka på för att båtsemestern med hunden ska bli som planerat.

En hund med flytväst åker båt.
Ny på sjön

Ordlista över sjötermer

Att ha koll och förstå olika sjötermer kan vara svårt ibland, även för de mer sjövana. Därför har vi tagit fram en enklare ordlista med vanliga och mer ovanliga termer som kan hjälpa dig på däck!

Förtöjning med knop

Facebook

Instagram