Sök på Svedea.se

En hund med flytväst åker båt.

Hunden med i båten

Oftast gillar hundar att åka båt, speciellt om de varit med på sjön sedan de var valpar. Men det finns en del att tänka på för att båtsemestern med hunden ska bli som planerat.

Måste hunden ha flytväst i båten?

Även om de flesta hundar kan simma är flytväst på hunden är en självklarhet. Skulle den ramla överbord är det nämligen mycket svårt att få upp den i båten när du själv är ombord. Dessutom kan hunden drabbas av panik, vilket gör räddningen än mer komplicerad.

Skaffa därför en flytväst med snabbspännen, lyfthandtag på ryggen, kraftiga band och en koppelring. Det är viktigt att flytvästen är anpassad efter hundens vikt, men lägg till ett par kilon om hunden är långhårig. Den väger mer när pälsen är blöt.

Även om du satt kopplet i flytvästen så bind absolut aldrig hunden vid masten, reling eller liknande. Får den för sig att hoppa överbord eller i land kan hunden då bli hängande i kopplet, vilket är livsfarligt. Tänk också på att badälskande hundar kan hoppa i vattnet under tilläggningen, vilket kan skapa onödig stress. Se därför till att hålla hunden under uppsikt när du lägger till.

Blir hundar sjösjuka?

Hundar kan absolut bli påverkade av åksjuka. Börjar den att drägla, kräkas, kissa, bajsa eller är allmänt oroligt så får du hjälpa den. Träna din hund att vara ombord utan att köra från bryggan ett flertal gånger och belöna med godis och lek i båten.

Syftet är att ge din hund en positiv bild av livet på båten. Prova sedan med att köra lugnt i vindstilla väder när hunden är avslappad och inte stressad. Belöna med godis och lek under färden. Hundar mår också bättre när de kan se ut och orientera sig. Ha den därför i knäet eller på toften om det går.

Kan alla hundar simma?

Ja, alla hundar kan faktiskt simma, men alla älskar det inte. Vissa raser vill inte vill bli blöta alls. De kan få panik om de plötsligt hamnar i sjön och därför är det bra att låta hunden få träna på grunt vatten några gånger först. Men oavsett ras, så tvinga aldrig en hund i vattnet. Försök att locka ut den och lek med den på grunt vatten. När den känner sig bekväm så kan du sedan locka ut den på djupare vatten, meter för meter.

Är hunden osäker på att simma kan du hålla en hand under magen. Då känner den att den har ditt stöd samtidigt som den kan träna simtagen. Ni kan också använda en flytväst i början. Då känner hunden snabbare att den faktiskt flyter. Känner du någon som har en badälskande hund? Få med den då i simövningen som inspiration för din hund. Du bör vänta till din hund klarar att simma innan du släpper den i vattnet från en brygga eller från båten.

Hur sköter man hunden på en båttur?

Det är inte så svårt, bara du planerar lite. Först och främst behöver din hund få en ordentlig promenad innan ni kastar loss. Tänk sedan på planera in flera stopp på vägen så hunden hinner kissa, max 4–5 timmar mellan tillfällena.

En båtfärd kan kännas lång för en hund även om den trivs generellt. Planera alltså tiden på sjön utifrån din hunds behov, t.ex. genom att i förväg bestämma när ni måste lägga till i vid en brygga eller vik. Lite grönområden uppskattas alltid av din hund.

Tänk på att det inte är tillåtet med hundar på alla platser som t.ex. skyddade öar, naturhamnar eller under häckningstid. Var uppmärksam på skyltar och lokala bestämmelser.

Se till att din hund aldrig dricker saltvatten. Det är lika skadligt för hunden som för dig. Var därför säker på att du alltid har med dig rikligt med färskvatten. Är ni ute flera dagar med båten så är det viktigt även här att hunden har det så hemmalikt som möjligt med egen sovplats i skugga och lä även om utrymmet är litet.

Hur åker jag med båt och hund utomlands?

Det går bra att ta med hunden på längre färder. Begränsa dock de enskilda sträckorna till max 4–5 timmar så hunden får komma iland och göra sina behov. För att ta med hund utomlands krävs att den har ett eget hundpass där det framgår att den är ID-märkt och vaccinerad mot rabies. Detaljerade regler för hund utomlands finns på Jordbruksverket.

Håll hunden torr

Även om många hundar gillar att bada finns några saker att tänka på. En hund som badar väldigt mycket är fuktig långa stunder och kan då drabbas av vattensvans. Det är en inflammation i nerverna vid korsryggen och svansroten som kan vara mycket smärtsamt för hunden. Ett bra sätt att helt undvika vattensvans är att torka hunden ordentligt efter varje bad för att hålla den torr. Händer detta trots allt så behöver en veterinär skriva ut smärtstillande och antiinflammatorisk medicin till din hund.

Hundapotek på sjön

Ta gärna med en lista på veterinärer som finns tillgängliga längs er rutt. 

LinkedIn
YouTube