Sök på Svedea.se

Ute på sjön

Här kan du läsa råd och tips om allt från ankring till hur du ska göra om du går på grund. Eller varför inte fräscha upp kunskaperna om väjningsreglerna?
Ute på sjön

Om du går på grund

Lågvatten, dåligt väder, motorfel eller rena chanstagningar – orsakerna till en grundstötning är många. Oavsett varför är det alltid lika obehagligt. Med våra tips är du redo om du går på grund.

Vi ser klippor strax under vattenlinjen.
Ute på sjön

Tips och råd vid sjö­sjuka

Sjö­sjuka är en vanlig utmaning till sjöss, oavsett om det rör sig om en kort utflykt eller en längre resa. Här får du tips och råd om hur du kan hantera och förebygga sjösjuka, med fokus på symtom, f...

Pojke i rödorange flytväst sitter på en båt till sjöss och tittar ut över vattnet.
Ute på sjön

Ecodriving till sjöss

Ecodriving har blivit allt viktigare för att skona våra skärgårds- och havsmiljöer. I tider av högre bränslepriser kan det också bli ekonomiskt nödvändigt. Att köra rätt på sjön kan minska din bränsle...

Kustlinje med småbåtar under en blå himmel.
Ute på sjön

Uthyrning av båt

Funderar du på att hyra ut din båt? Då finns några saker som är bra att tänka på. Vi har samlat de viktigaste tipsen här.

Vi ser en motorbåt som kör i innerskärgården.
Ute på sjön

Vinterförvaring av båten

När det är dags att ta upp båten för vinterförvaring är det en del saker som är bra att tänka på för att båten ska vara i toppskick på våren. Här är våra bästa tips.

Vi ser båtar upplagda på land under presenningar.
Ute på sjön

Planera sommarens båtsemester

En sommarsemester till sjöss kan bli en oförglömlig upplevelse med rätt förberedelser. Här följer några tips på vad du bör tänka på när du planerar sommarens båtsemester.

Båt som glider på lugnt blått vatten med skogsklädda öar i bakgrunden under en klar himmel
Ute på sjön

Väjningsregler till sjöss

Att lära sig vem som ska väja för vem och att man är tydlig med sina manövrar är minst lika viktigt som att ha koll på sjömärkena. Här följer de viktigaste väjningsreglerna till sjöss.

Vita båtar ute till havs
Ute på sjön

Lägga till i naturhamn

Att ligga i naturhamn kan skapa ljuva sommarminnen. Men det finns saker man bör tänka på vid dessa tillfällen och därför har vi samlat de bästa tipsen.

Vita båtar förtöjda i en naturhamn.
Ute på sjön

Ankra och förtöj båten säkert

Vädret till sjöss kan slå om snabbt. Därför är det en god idé att ta till sig den gamla sjömansregeln ”förtöj alltid för storm”. Här kan du läsa om ankring och förtöjning innan du ger dig ut på sjön.

Båtar förtöjda vid en brygga.

Facebook

Instagram