Sök på Svedea.se

Båtstölder – så skyddar du dig

Stölder av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning har blivit ett växande problem, och flest stölder sker i Stockholms län, Bohuskusten och Skåne. Här får du några tips på vad som är bra att tänka på för att skydda din båt.

Båtar stjäls av yrkeskriminella ligor

Dagens tjuvar är inga amatörer utan drivna, yrkeskriminella som planerar och förbereder sig grundligt. När de väl slår till går det fort. En tydlig trend är att stölderna oftast sker när båtarna står på land.

Lås in utombordsmotorn

Många båtar stjäls när de står obevakade på land, antingen på tomten eller uppställda på en trailer utanför huset. Lås därför alltid in utombordare och dyrbar utrustning när du inte själv är på plats. Om du förvarar motorn inlåst hos dig eller en handlare får du 15 % rabatt på försäkringen.

Vakta gemensamt

Organisera dig genom Båtsamverkan och dela på ansvaret för bevakning av tomter, bryggor, båtplatser och uppställningsplatser.

Notera okända i området

Sprid om du ser något misstänksamt och skriv upp registreringsnummer, bilmodell, färg och andra kännetecken på misstänkta fordon. Notera ålder, längd, hårfärg, klädsel och annat som kan hjälpa till att identifiera misstänkta personer.

Installera söksystem

Ett godkänt söksystem larmar vid stöldögonblicket och gör båten eller motorn sökbar. Se bara till att systemet är aktiverat och att du har laddat tillräckligt med pengar om du använder ett kontantkort. Som kund hos Svedea får du 10% rabatt på din försäkring när du använder ett godkänt söksystem. Här kan du se vilka söksystem vi godkänner.

Märk båten och motorn

Förbättra spårbarheten genom att märka både båten och motorn med Securmark. Det finns även företag och verkstäder som kan hjälpa dig med detta.

Använd godkänt lås och kätting

Ett ordentligt lås och kätting av klass 3 kan vara skillnaden mellan en fullbordad stöld och att tjuven ger upp.

Montera en låsbult

En låsbult till ditt växelhus eller drev gör också stor skillnad. Det är en bra, billig och enkel åtgärd för att förhindra stöld.

Tänk som en tjuv

Stöldligorna föredrar att jobba i mörker eller dunkelt ljus. Ta reda på de svaga länkarna och koncentrera åtgärderna där.

Båten ska se övervakad ut

Om du inte själv inte kan hålla koll på båten – ta hjälp av vänner och grannar. Låt lampor tändas och släckas olika tider, håll båten ren, sätt upp båtflaggan, ös båten regelbundet och låt den se så bebodd ut som möjligt.

Viktigt! Misstänker du att en stöld är på gång eller om du ser något misstänksamt ska du kontakta polisen på 114 14. Vid larm eller pågående brott ska du ringa 112.

Läs mer om stöldförebyggande åtgärder:

polisens hemsida får du bra tips om hur du med andra båtägare kan samarbeta för att minska riskerna.

Läs mer om Båtsamverkan.

Grannsamverkan och Larmtjänst får du bra tips hur du med dina grannar kan samarbeta för att minska riskerna för stöld på tomten. 

Facebook

Instagram