Sök på Svedea.se

Mc-försäkring

 • Sveriges mest sålda mc-försäkring

 • Marknadens längsta maskinförsäkring

 • 10 % SMC-rabatt på premien

Två motorcyklister har stannat för att prata vid en landsväg, omgivna av grönska och lantliga vyer. Två motorcyklister har stannat för att prata vid en landsväg, omgivna av grönska och lantliga vyer.
Pratbubbla med texten Störst på mc!

Se pris och köp mc-försäkring

ABC 123
Ditt personnummer

Sveriges mest sålda mc-försäkring

Gör som fler än 130 000 andra hojåkare och bli otroligt nöjd du också. Jämför oss gärna!

Marknadens längsta maskinförsäkring

För att öka din trygghet som kund ersätter vi skador på motor och kraftöverföring i hela 12 år eller 8 000 mil. Längst i branschen!

10 % SMC-rabatt på premien

Vår partner Sveriges Motorcyklister, SMC, gör mc-livet lättare för oss hojåkare. Som medlem i SMC får du 10 % rabatt.

Vad tycker våra kunder?

4.9

Baserat på 1512 omdömen
Alla kunder som haft en skada får ranka oss och ge ett omdöme vilka märks med ”verifierad kund”. Omärkta omdömen har lämnats direkt på webben och behöver inte vara gjorda av kunder. Samtliga omdömen granskas innan publicering och stötande eller kränkande innehåll tas bort, men antalet stjärnor behålls.

Påverka priset på din ­försäkring

Många köper våra försäkringar för vår förstklassiga skadeservice, men också våra konkurrenskraftiga priser.

Priset på försäkringen kan du dessutom påverka själv genom personlig skyddsutrustning samt val av förare, nattparkering och olika självrisker för vagnskada.

Mer om mc-försäkring
Motorcykel och smartphone med olycksvarningsapp

30 % rabatt på Detecht Premium

Har du din mc försäkrad hos Svedea får du 30 % rabatt på Detechts premiumabonnemang. Med Detecht kan du enkelt se och dela med dig av var man bör se upp för rullgrus.

Läs mer

Det här ingår i vår mc-försäkring

Längst maskinförsäkring

Vår maskinförsäkring gäller i 12 år eller tills motorcykeln körts 8 000 mil, vilket är det längsta skyddet på marknaden.

Unik allriskförsäkring

Har du otur och t.ex. tappar startnyckeln eller tankar fel kan du få upp till 15 000 kr i ersättning.

Assistans dygnet runt

Vi hjälper dig dygnet runt vid driftstopp eller haveri. Köper du vårt XL-tillägg betalar du dessutom ingen självrisk.

10 % rabatt

Som medlem i SMC får du 10 % rabatt på din försäkring.

Pratbubbla med texten XL

Välj XL till hel- och halvförsäkring

Utöver det ordinarie skyddet ingår:

 • Fri assistans dygnet runt
 • Ingen självrisk vid djurkollision
 • Kris- och olycksfallsförsäkring ingår
 • Höjd maxersättning för utrustning och tillbehör

Endast 290 kr/år (261 kr/år för SMC-medlem) 

Försäkringens innehåll

Innehåll och självrisker

Trafikskada

Brand

Glas

Maskinskada

Räddning

Rättsskydd

Stöld

Allrisk

Vagnskada

Pratbubbla med texten Har du sett?

Mc-försäkringen för ditt märke

Visste du att vi erbjuder märkesförsäkringar till inte mindre än 16 världsberömda mc-varumärken? Sex av försäkringarna kan du teckna här på webben, övriga hos auktoriserade återförsäljare.

Läs mer och teckna märkesförsäkring

Vanliga frågor och svar

Om försäkringarna
Vad har ni för låskrav på motorcykeln för att försäkringen ska gälla utan nedsättning?

Motorcykeln ska vara låst med två godkända lås, varav styrlåset räknas som ett. Det ska vara certifierade lås av lägst klass 3 eller C. På BMW MC Klubbförsäkringen gäller elektronisk startspärr som ett (1) godkänt lås.

Är era mc-försäkringar avställningsbara?

Nej, försäkringen är en så kallad årsförsäkring och gäller med samma villkor året runt. Premien är säsongsvarierad vilket innebär att man betalar mer på sommaren jämfört med på vintern. Vid avställning hos Transportstyrelsen återbetalas ingen premie.

Ingår assistans i er försäkring?

Har du halv- eller helförsäkring så ingår alltid en assistans- och räddningsförsäkring som innebär att vi ersätter kostnader för person- och fordonstransport/bärgning om du råkar ut för en olycka eller drabbas av driftstopp med din mc. Om skadan sker under resa som är minst 200 km från hemorten och innefattar två planerade övernattningar så ersätter vi även kostnader för hyrbil för resans ändamål upp till en vecka. Med tillägget XL slipper du dessutom betala självrisken för assistans (1 000 kr) och hyrbilsersättningen förlängs till totalt tre veckor. Assistansservicen är tillgänglig dygnet runt och gäller i Sverige och gröna kort-området.

Vem ska stå som försäkringstagare på försäkringen?

Det är alltid den som står som registrerad ägare till motorcykeln hos Transportstyrelsen som ska stå som försäkringstagare. En person som inte äger fordonet kan inte heller försäkra det.

Observera att försäkringen endast gäller om du är motorcykelns verklige ägare och huvudsaklige brukare.
 Det innebär att ingen del av egendomsförsäkringen gäller om du låter någon annan stå som ägare och försäkringstagare till din motorcykel.

När kan man köpa märkesförsäkringar?

Vi har speciellt framtagna försäkringar för tretton märken.

Märkesförsäkringar för Harley-Davidson, Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha och Triumph kan du köpa hos en mc-handlare eller direkt på vår hemsida.

Märkesförsäkringar för
Aprilia, Can-Am, CFMOTO, Ducati, Husqvarna Motorcycles, Indian Motorcycle, KTM, Moto Guzzi, Piaggio och Vespa kan du köpa samband med att du köper en mc hos en handlare som är auktoriserad för just det märket du köper.

Läs mer om våra märkesförsäkringar.

Kan jag få samlingsrabatt om jag försäkrar fler motorcyklar?

Ja, om du äger och försäkrar flera motorcyklar hos oss får du 10 % rabatt på dina försäkrade motorcyklar.

­Är det okej att förvara motorcykeln inlåst hos någon annan?

Ja, det går bra att låsa in motorcykeln hos en vän eller granne. Det viktiga är att motorcykeln är inlåst på natten (kl. 22.00-07.00) när du är inom din postort.

Vad innebär personlig skyddsutrustning?

Med personlig skyddsutrustning avser vi hjälm, skyddskläder avsedda för mc-bruk som är förstärkta vid armbågar, axlar och knän samt stövlar/skor och handskar.

Vad gäller om jag kör hoj på bana?

Försäkringen gäller för träningar och utbildningar godkända av Svedea, till exempel avancerade kurser (steg 1-4) som arrangeras av SMC (gäller alla fartgrupper från och med 2016) eller BMW MC-klubben Sverige. På sidan Köra på bana kan du se vilka träningar och utbildningar vi godkänner. Skador som i övrigt uppstår vid tävling, hastighetskörning eller liknande ersätts inte.

Kommer ni att införa övervakning av körbeteende och ge rabatt om man kör lugnt?

Vi följer utvecklingen noggrant men har just nu inga planer på ett sådant system.

Betalning
Vilka betalningsalternativ erbjuder ni?

Hos oss kan du betala med e-faktura eller pappersfaktura. Väljer du e-faktura kan du betala per helår, halvår eller månad. För halvårsbetalning måste årskostnaden överstiga 1 000 kr och för månadsbetalning måste årskostnaden överstiga 1 500 kr. Väljer du pappersfaktura kan du betala per helår eller halvår. För halvårsbetalning måste årskostnaden överstiga 1 000 kr.

Det tillkommer ett tillägg på 3 % av årskostnaden om du väljer att betala halvårsvis och 5 % om du väljer månadsbetalning. För pappersfaktura tillkommer en faktureringsavgift på 45 kr.

Observera att premien är säsongsvarierad. Det innebär att den större delen av årspremien är beräknad för sommarhalvåret och den lägre delen för vinterhalvåret. Om du delar upp din betalning kommer därför beloppet på fakturorna att variera, men årspremien är densamma.

Jag har valt halvårs- eller månadsbetalning, varför är mina fakturor på olika belopp?

Vår premie är säsongsvarierad vilket innebär att man betalar mer på sommaren jämfört med på vintern. Anledningen till detta är att vi räknar med att en motorcykel används främst på sommarhalvåret.

När ska försäkringen vara betald?

När du tecknar en ny försäkring eller ändrar din försäkring ska försäkringen vara betald senast 14 dagar efter att vi skickat din faktura. Förfallodatumet är dock aldrig tidigare än samma dag som försäkringen börjar gälla. När du förnyar din försäkring ska försäkringen vara betald senast samma dag som din nya försäkringsperiod börjar.

Köra mc utomlands
Vad är grönt kort?

Ett grönt kort är ett bevis på att motorcykeln är försäkrad och att försäkringen är betald. Vissa länder kräver att du har ett grönt kort vid inresa. Vi kan kostnadsfritt utfärda ett grönt kort till dig som är kund hos oss. Här kan du läsa mer om i vilka länder som försäkringen gäller samt vilka länder som kräver grönt kort.

Köpa eller sälja mc
Jag ska sälja min mc, vad behöver jag tänka på?

Tänk på att motorcykelns stöldförsäkring inte omfattar bedrägeri eller förskingring. Om du exempelvis låter spekulanten att provköra med din motorcykel och denne inte återvänder är detta inget som omfattas av din mc-försäkring. Var därför väldigt restriktiv med provkörning!

Om du har en mc-försäkring med begränsad utlåning kan du kontakta oss för en särskild dispens så att en eventuell vagnskada täcks av din försäkring när någon provkör. Dispensen gäller i tre dagar och den som kör måste ha giltigt mc-kort.

Det kan också vara bra att känna till att din egen mc-försäkring upphör direkt när ägarbytet sker. Så för att mc:n inte ska vara oförsäkrad måste den nya ägaren teckna en egen mc-försäkring som börjar gälla senast vid köptillfället.

Vad händer med försäkringen när jag säljer min mc?

När ägarbytet har gått igenom får vi information om detta från Transportstyrelsen och vi avslutar då din försäkring. Har du en garageförsäkring måste du dock själv kontakta oss och säga upp försäkringen. När försäkringen är avslutad betalar vi tillbaka eventuell återstående del av din premie. Vill du ha pengarna insatta på ett konto ber vi dig kontakta oss och lämna ett kontonummer.

Jag ska köpa en mc, vad behöver jag tänka på när det gäller försäkring?

Om du ska köpa en mc behöver du teckna en egen försäkring innan du hämtar motorcykeln då föregående ägares försäkring upphör i samma stund som ägarbytet sker.
Ägarbytet sker från det datum som ni anger till Transportstyrelsen och det är alltså från det datumet du behöver ha en försäkring.

Om du avvaktar med att teckna försäkring åker du runt oförsäkrad samtidigt som du kommer att få betala straffavgift till

Trafikförsäkringsföreningen, TFF. Läs mer om ägarbyte hos Transportstyrelsen.

Priser
Hur mycket kostar en mc-försäkring?

Priset på försäkringen styrs av motorcykelns ålder, modell, effekt och vikt samt din ålder, var du bor och i vissa fall hur länge du haft mc-kort.
Även upprepade skador kan påverka vårt erbjudande.

Du kan själv påverka priset genom dina val av förare, personlig skyddsutrustning och nattparkering samt genom att välja olika självrisker för vagnskada. Är du dessutom medlem i SMC får du 10 % rabatt. Om du är medlem i BMW MC-klubben kan du teckna en särskild klubbförsäkring.

Ingår trafikpremieskatten i era priser?

Ja, den ingår i alla priser du får av oss.

Varför får jag inte fram något pris på er webb?

Det kan ha flera orsaker, till exempel att det saknas en del teknisk information om fordonet i Vägtrafikregistret. Börja med att kontrollera att du verkligen använder rätt registreringsnummer. Du kan alltid kontakta oss via telefon eller mejl om du behöver hjälp.

Mina sidor
Vad kan jag göra på Mina sidor?

Mina sidor är en tjänst för dig som är kund hos Svedea. Där får du en sammanställning av dina försäkringar hos oss.

På Mina sidor kan du:

 • Ladda ner försäkringsbrev och villkor
 • Se betalningssätt och årskostnad för din försäkring
 • Se din huvudförfallodag
 • Uppdatera dina kontaktuppgifter och eventuellt konto för återbetalningar.

Hur loggar jag in på Mina sidor?

Du loggar in på Mina sidor genom att klicka på "Logga in" uppe i högra hörnet på sidan eller genom att klicka här. För att kunna logga in behöver du ha ett Mobilt BankID.

Har du inte Mobilt BankID? Här kan du läsa om hur du kommer igång.

Villkor och information

I förköpsinformationen och i det fullständiga villkoret kan du läsa mer om försäkringen. Det är alltid det fullständiga villkoret som gäller.

Se våra villkor

Så säger våra kunder

Vi är stolta över våra höga betyg på kundnöjdhet! Så här hanterar vi kundomdömen: Alla kunder som haft en skada får ranka oss och ge ett omdöme vilka märks med ”verifierad kund”. Omärkta omdömen har lämnats direkt på webben och behöver inte vara gjorda av kunder. Samtliga omdömen granskas innan publicering och stötande eller kränkande innehåll tas bort, men antalet stjärnor behålls.

4.9

Baserat på 1512 omdömen
Visa alla omdömen

Facebook

Instagram