Covid-19 och semesterplaner

Efter att Covid-restriktionerna lättade under juni har resandet ökat i Sverige. Ett växande antal EU-länder öppnar nu även sina gränser för oss, vilket öppnar nya möjligheter – men även risker. Covid-krisen har ju som bekant satt djupa spår och påverkat oss på alla nivåer. Det gäller även den service och hjälp man kan räkna med ute på resa.

Begränsad hjälp vid tillbud på resa

SOS International ger assistans åt personer som hamnar i nödsituationer. De har nu informerat om att den service man normalt sett kan räkna med under en resa kan vara mycket begränsad till följd av Covid-19-situationen. Skulle du alltså råka ut för en olycka eller behöver hjälp på annat sätt, så kan stödet du behöver vara svårare att få fram än tidigare.

  • Tillgången på hotellrum kan komma att variera kraftigt i och med att det är en av branscherna som kanske drabbats hårdast av krisen.
  • Många hyrbilsföretag har permitterat personal, ställt av fordon eller till och med minskat fordonsflottan. Även jourverksamheten som normalt finns inom hyrbilsbranschen har begränsats. Det innebär att det inte är lika självklart att det går att få fram ett fordon för fortsatt resa och kanske ännu svårare utanför kontorstid.
  • Tågavgångar har minskat och tågen fylls nu bara till hälften, vilket direkt påverkar utbud och priser.
  • Det kan bli längre väntetider för att nå larmcentraler som SOS International.
  • Flygbolag som öppnat för charterresor till nyöppnade länder kan snabbt bli fullbokade. Biljettpriserna kan då skjuta i höjden på grund av begränsningar av stolskapacitet med hänsyn till Covid-restriktioner. Detta kan leda till ökade väntetider.
  • Åker du på semester med ditt fordon i annat land med restriktioner och drabbas av problem, är det osäkert om du kan räkna med samma servicenivå vad gäller hjälp, hyrbil etc. Landet i fråga har förmodligen samma utmaningar inom tillgång till service, hyrbilar och hotell etc som vi har.

Planera ordentligt om du reser

Att resa denna sommar kommer med andra ord inte att vara helt riskfritt, inte minst med tanke på en eventuell andra våg av Covid-19 som kan komma. Många verksamheter och serviceinrättningar har dessutom varit stängda under längre tid både i Sverige och över hela Europa, så man kommer inte att automatiskt kunna räkna med samma service om oturen är framme. Se alltså till att planera ordentligt innan du reser iväg i sommar.

Håll dig uppdaterad och följ folkhälsomyndighetens rekommendationer i sommar här.