Sök på Svedea.se

Bakom styret på en mc

Svedeas årliga undersökning bland mc-ägare

Vad tycker våra kunder om livet med hoj? Vilka är de största riskerna? Hur ofta byter man hjälm? Mc-kollen hjälper oss förbättra våra produkter och vår service. Här kan du läsa svaren.

Mc-kollen 2024

Årets undersökning skickades till knappt 23 000 av Svedeas mc-kunder under januari 2024 och fick nästan 5 500 svar. Rapporten i sin helhet hittar du längre ner på sidan. Här följer några av årets höjdpunkter:

Vad stör sig mc-åkare på?

På frågan vad man stör sig mest på hos andra trafikanter fick vi två svar som sticker ut lite extra. De som håller på med annat när de kör, t.ex. mobilen (74 %) samt de som inte blinkar vid svängar och filbyten (72 %). Folk som kör för nära är ett annat beteende som stör många, det svarar 62 %.

Hur ofta byts mc-hjälm?

Vanligast är att byta hjälm var femte år, det svarar 28 %. Ungefär en av fem byter mer sällan än så och 8 % byter bara hjälm om den blir skadad. Tänk på att det finns risker med att köra med för gammal hjälm

Mer om mc-hjälmar

Allt fler använder airbag

På frågan vilken skyddsutrustning man använder utöver hjälm toppar (förstås) handskar, skor/stövlar samt jacka och byxor avsedda för hojåkning. Men vi ser även en ökning för airbag, även om det är små tal. Vid mätningen 2019 svarade 1 % att de använde airbag, 2023 är det 3 %.

Vägnätets försämrade skick oroar

Andra fordon ses även i år som den största risken i trafiken. Sen följer grus på asfalt, vilket vi varnar för varje år, men även sprickor eller gropar i vägbanan, dålig friktion samt vajerräcken ses som stora risker. Mobilsurfande trafikanter och vilt på vägbanan tränger sig in på en tredje, respektive fjärdeplats.

Mer om kampen mot rullgruset

Skåne är populäraste landskapet!

Även i är tar Skåne en övertygande förstaplats på frågan vilket favoritlandskap man besökte förra året. Sen är det tätt mellan platserna 2–5, där Småland, Södermanland, Västergötland och Dalarna följer. Hela listan hittar du i rapporten nedan.

Rapporter

Om du representerar mc-branschen eller media och vill återge delar ur rapporten går det utmärkt, men tänk på att ange källan.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta:

Stefan Karlsson
Affärsansvarig mc
stefan.karlsson@svedea.se
070-583 83 17

Facebook

Instagram