I Sverige råder näringsfrihet. Det betyder att i princip vem som helst får starta eget företag. Att satsa på att starta eget företag i stället för att fortsätta vara anställd kan vara ett stort val i livet. Innan du startar kan du fråga dig själv:
Möjligheterna för dig att lyckas är med andra ord beroende på dina personliga egenskaper och insatser. Du bör därför granska dina egna förutsättningar minst lika noggrant som du granskar din företagsidé. Och kom ihåg, enligt lag har du rätt att vara tjänstledig i sex månader för att starta eget.
Beslutet att starta företag är ett stort steg. Speciellt om du har varit anställd tidigare. Här är några anledningar till att många väljer att starta eget:
Kom ihåg att våga be om råd och ta hjälp under resan!
Nedan hittar du 12 tips som kan vara bra att läsa innan du startar företag.
Först och främst måste du ta fram en affärsidé och skriva en affärsplan. En affärsplan är ett dokument som beskriver företaget så att andra enkelt kan förstå. Det kan till exempel handla om företagets idé och vilka som står bakom.
Din affärsidé ska tydligt ange företagets styrka och vilken fördel du erbjuder kunden. Vad ska företaget tjäna pengar på? Ofta bygger affärsidén på en vidareutveckling och förbättring av en befintlig tjänst eller vara. Ofta är specialisering bra, på en specifik region eller tjänst eller varor.
En marknadsanalys hjälper dig att förstå hur marknaden ser ut, vilka dina potentiella kunder skulle kunna vara samt vilka styrkor och svagheter dina konkurrenter har. Med en marknadsanalys kan du ta reda på vilka preferenser och behov som finns hos eventuella kunder samt hur din målgrupp ser ut. Den kan också hjälpa dig att identifiera tillväxtmöjligheter och trender i din marknad.
Boka kostnadsfri rådgivning på Nyföretagarcentrum för att lära dig mer om hur du analyserar din marknad.
Det finns fem vanliga bolagsformer i Sverige och de lämpar sig för olika verksamheter. De vanligaste företagsformerna är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Har du en enskild firma måste du registrera både ditt företag och den som är firmatecknare hos Skatteverket. Alla andra företagsformer måste registreras på både Bolagsverket och Skatteverket.
Läs mer om olika bolagsformerUtgå från den inkomst du måste ha för att för att klara privatekonomin, när du gör kalkyler för själva företagandet. Försök att skaffa dig en ekonomisk säkerhetsmarginal. Risktagandet ökar ju mer ditt företag är i behov av att låna. Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför kan det vara klokt att börja spara ihop till en buffert på förslagsvis sex månadslöner i förväg.
Genom att göra en budget för företaget kan du planera din verksamhet bättre. Ett bra sätt är att göra en enkel resultatbudget och likviditetsbudget. Läs mer om hur du gör här.
Som egenföretagare har man inte samma automatiska pensionssparande som anställd hos en arbetsgivare. Du bör därför aktivt planera för din pension. Det kan du göra genom att ta ut lön samt betala skatter och avgifter för att du ska tjäna in din allmänna pension. En bra tumregel är att spara minst 4,5 % av din inkomst för att kompensera för tjänstepensionen som många anställda har genom sin arbetsgivare.
Ditt företag behöver ha ett namn och det finns en del regler kring hur du döper ditt bolag. Namnet ska vara unikt för ditt företag och får inte vara för allmänt. Här kan du få hjälp med hur du väljer ett företagsnamn samt vad du bör tänka på.
Få hjälp att välja bolagsnamnPrecis som vid val av bolagsnamn måste domännamnet vara ledigt. Tänk på att vara snabb vid registreringen av namnet för att undvika att det blir upptaget. Här kan du läsa mer om hur det går till.
Mer om domännamnRegistreringen görs på olika sätt beroende på vilken bolagsform du har valt.
Tänk på att vissa verksamheter kräver särskilt tillstånd att det är viktigt att ta reda på vad som gäller för just din verksamhet. För enskild näringsverksamhet krävs oftast att man är godkänd för F-skatt.
Mer om F- och FA-skattFundera på vad som kan behöva skyddas kring din företagsidé. Det kan bland annat vara uppfinningar (patent), varumärken, design eller texter (upphovsrätt). Detta kan naturligtvis kännas sekundärt i ett uppstartsskede, men om du lyckas med ditt företag kan dina varumärken bli värdefulla för dig. Då är det nödvändigt att ha dem registrerade.
Småföretagare har generellt sett ett sämre försäkringsskydd jämfört med anställda. När du startar företag faller en stor del av det sociala försäkringsskyddet bort, det vill säga de bitar som är kopplade till en anställning. Vanligt är att skaffa en sjukförsäkring som ger dig ekonomisk ersättning om du skulle bli långvarigt sjuk. Många väljer samma nivå av försäkringsskydd som om de skulle vara anställda.
Du behöver också försäkra själva företaget. Inte minst om du bedriver din verksamhet i en lokal, men även annars också.
Vilka resurser krävs för att du ska lyckas? Behöver företaget en lokal, utrustning av olika slag, råvaror och kanske medarbetare? Allt detta behöver formuleras samt kunna finansieras. Är du i behov av kompetens som du inte själv har behöver du anställa någon som har den.
5 tips innan du börjar anställaNär det har blivit dags att påbörja din marknadsföring är det viktigt att komma ihåg att det finns regler även här. Du behöver följa marknadsföringslagen och får inte vilseleda mottagaren. Du måste också visa tydligt att din marknadsföring är just det, och inte fakta eller allmän information. Använd dig av sociala medier för att nå ut till din målgrupp, men kom som sagt ihåg att det finns lagar när det kommer till marknadsföring även där.
Mer om att förbereda marknadsföringDet sista, och kanske bland det viktigaste tipset, är att komma ihåg att inte vara rädd för att misslyckas. Våga satsa på din idé och be om hjälp när du behöver den. Att driva företag är inte alltid enkelt och det kan vara skönt att ha någon att bolla idéer och tankar med. Här berättar vi mer om coachning och mentorskap.
Ja, är det enkla svaret på den frågan. Är du arbetssökande kan du få stöd från Arbetsförmedlingen, kallat ”stöd till start av näringsverksamhet”. Det kallas ofta starta eget-bidrag. Stödet innebär att du får ekonomisk hjälp i högst sex månader.
Det finns även andra typer av bidrag och stöd att söka från Tillväxtverket samt regionala företagsstöd. Hör med Länsstyrelsen där du bor och verkar.