Sök på Svedea.se

Vi ser en motorbåt som kör i innerskärgården.

Uthyrning av båt

Funderar du på att hyra ut din båt? Då finns några saker som är bra att tänka på. Vi har samlat de viktigaste tipsen här.

Hyra ut båt och försäkring

Om du vill hyra ut din båt måste du teckna ett tillägg i din försäkring för uthyrning. Den kostar 20 % av årspremien per vecka och hyr du ut mer än 5 veckor är det maximala påslaget 100 % av årspremien. Har du XL eller XXL försäkring? Då är det bra att veta att din försäkring görs om till omfattning L när din båt är uthyrd.

Hyr ut via Skipperi

Svedea och båtdelningsföretaget Skipperi har inlett ett samarbete som förenklar hela uthyrningsprocessen för dig som vill hyra ut din båt. När du hyr ut din båt via Skipperi är båten automatiskt försäkrad för exakt de antal dagar den är uthyrd och du behöver varken betala tilläggsavgift eller anmäla att du hyr ut din båt till oss.

Mer om att hyra båt via Skipperi

Vem hyr din båt?

Var noga med vem du hyr ut båten till. De flesta uthyrare kräver att den som hyr har tagit minst förarbevis. Men även båtkunskap är en färskvara. Vill vara riktigt trygg bör du alltså ta en liten åktur med de som vill hyra så du ser att de kan hantera båten. Det är också ett bra tillfälle att demonstrera din båts egenheter. Ta alltid legitimation av den som hyr din båt, och se så det är samma person på ID-kortet som i verkligheten. När båten kommer tillbaka till hemmahamn bör du gå igenom den ordentligt och kontrollera propellern så båten inte varit på grund.

Bat Kopa Motorbat

Lägre självrisk vid skadefria år

Upptäck vår båtförsäkring

Viktigt när du hyr ut båten

Många som vill hyra båt uppskattar gärna lite tips om bra naturhamnar och gästhamnar. Ett bra tips är alltså att göra en lista på utvalda guldkorn och lägga den i båten. Du kan också lägga ut dem som waypoints i plottern. Även om du och hyrestagaren går igenom allt med båten tillsammans, så kommer de att glömma. Därför är det bra med en kort instruktion om hur värmaren, ankarspelet och andra viktiga delar fungerar. Skriv gärna ned instruktionerna så de finns i båten. Se till att allt är servat och fungerar på båten. Det är jobbigt om en hyrestagare jagar dig för att saker och ting inte fungerar. För att skydda dig bör du självklart upprätta ett detaljerat hyresavtal med hyrestagaren och alltid kräva en deposition som minst motsvarar självrisken på din försäkring. Det kan också vara bra att montera in ett söksystem i båten så du ser var båten befinner sig.

Installera söksystem i båten

Skulle den som hyr din båt försvinna med den betraktas det som bedrägeri, inte stöld, och ersätts alltså inte av försäkringen. Då måste du istället polisanmäla och driva ärendet i domstol. Ett söksystem i båten kan alltså vara en viktig trygghet.

Tips när du hyr ut båten

Facebook

Instagram