Sök på Svedea.se

Båt som glider på lugnt blått vatten med skogsklädda öar i bakgrunden under en klar himmel

Planera sommarens båtsemester

En sommarsemester till sjöss kan bli en oförglömlig upplevelse med rätt förberedelser. Här följer några tips på vad du bör tänka på när du planerar sommarens båtsemester.

Välj semesterplan efter båt

Det är viktigt att planera sommaren efter vilken båt du har. Har du en långsamgående båt eller en riktigt snabb påverkar förstås hur långt du kan ta dig. Går det långsammare kanske du får dela upp båtfärden på två resdagar. Bränsleekonomin kan naturligtvis också spela in, liksom bekvämligheten ombord.

Passagerarnas önskemål

Är ni flera ombord är det klokt att ta hänsyn till allas önskemål. Ett tips till barnfamiljer är att undvika för långa dagar på båten. Barnen vill gärna bada, leka eller gå på upptäcktsfärd på ön, så för de yngre är ofta kortare turer att föredra.

Bestäm rutt och destination

Vart vill ni åka? I våra skärgårdar finns mängder med härliga öar, vikar och andra smultronställen att besöka. Tänk på att väder- och vindförhållanden kan skifta fort, så det är inte dumt att ha alternativa destinationer. En flexibel plan för båtsemestern kommer du inte att ångra.

Boka plats i förväg

Tänk på att det kan bli svårt att hitta lediga platser på populära destinationer och hamnar under högsäsong. För att undvika besvikna miner ombord är det ett bra tips är att boka plats i förväg. Men vänta inte för länge med bokningen.

Se över båtens utrustning

Gå igenom utrustningen och dubbelkolla att allt är i användbart skick:

Bat Flytvast

Se till att vara försäkrad innan båtsäsongen

Upptäck vår båtförsäkring

Planera för mat och dryck

Mat och dryck är en viktig del av båtsemestern. Tänk på att planera din resa så att det finns platser att proviantera på längs rutten. Konserver och torrvaror är bra att säkra upp med. Färska varor är ofta att föredra, men kylskåpen ombord på båten brukar inte räcka så långt.

Packa efter väder

Att packa för en längre tid till sjöss kräver lite extra planering. Ni kommer inte att ångra varma tröjor, regnkläder och stövlar om regn eller kraftig motvind överraskar. 

Att planera sommarens båtsemester kräver lite extra förberedelser, men det är både roligt och väl investerad tid. Hoppas du får en riktigt härlig, säker och solig sommar till sjöss!

Facebook

Instagram