V-Y


Vagnskadeförsäkring

Vagnskadeförsäkringen täcker skador på din bil vid till exempel en singelolycka, viltolycka eller en kollision med ett annat fordon - även om man själv har varit vållande till skadorna.

Vagnskadeförsäkringen ingår normalt i bilens helförsäkring, eller under begränsad tid i generalagentens vagnskadegaranti för nybilar. I det senare fallet gäller det att komma ihåg att gå över från halv- till helförsäkring när vagnskadegarantin upphör.

Här kan du läsa mer om Svedeas vagnskadeförsäkring


Vagnskadegaranti

Vagnskadegarantin är till för att täcka reparationer på skador som uppstår vid trafikolyckor, singelolyckor, dikeskörningar eller om man har kört på något. Garantin gäller även skador som orsakats av yttre faktorer, som nedfallna träd eller vid skadegörelse.

Vagnskadegarantin ingår när man köper en ny bil av en svensk generalagent. Vanligtvis gäller denna garanti i tre år från den dag då bilen registrerades. Den gäller dock inte för bilar som är köpta utomlands eller för begagnade bilar. Har man en ny bil med gällande vagnskadegaranti och sedan tecknar en halvförsäkring - då ger kombinationen av de två samma försäkringsskydd som en helförsäkring. Vill man behålla samma skydd när vagnskadegarantin upphör (efter ca 3 år) bör man teckna en helförsäkring. 

Vagnskadegarantin gäller i Sverige, i EU och i de europeiska länder som är anslutna till systemet med Grönt Kort.


Valpförsäkring

En valpförsäkring ger samma typ av skydd som en hundförsäkring. Försäkrar du din valp hos Svedea får du 30% rabatt och skyddet är densamma som i vår veterinärvårdsförsäkring, dvs. om valpen skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka och behöver veterinärvård. Valpen kan försäkras från att den är 6 veckor gammal och för bästa tänkbara försäkringsskydd bör den försäkras innan 4 månaders ålder.

Oftast har uppfödaren tecknat en valpförsäkring för veckorna innan den kan lämna sin mamma samt en dolda fel-försäkring. Uppfödare hjälper ofta till att förmedla kontaktuppgifter till ett försäkringsombud för att underlätta för dig att teckna en egen försäkring. Här hittar du enkelt kontaktuppgifter till Svedeas ombud!


Vägassistans

Vägassistansen hjälper dig om du får fel på bilen, kör fast eller drabbas av någon annat oförutsedd händelse när du är ute och kör. Det kan till exempel handla om bensinstopp, punktering, personolycka, viltolycka, motorhaveri eller något annat som hindrar dig från att köra vidare.

Vägassistans står till tjänst oavsett var man befinner sig, oavsett tid på dygnet. På så sätt kan du räkna med att få hjälp och snabbt komma ur vägen om du står olämpligt till. Mycket kan ordnas på plats, som till exempel starthjälp eller att byta ett punkterat däck. Annat kan kräva bärgning till närmaste verkstad, om problemen är större eller bilen behöver repareras.

Hos Svedea ingår vägassistans i vår helförsäkring och halvförsäkring.


Vägtrafikregistret

Vägtrafikregistret (ofta kallat Centrala Bilregistret eller Fordonsregistret) är Transportstyrelsens register över alla svenska fordon och deras ägare. Detta gäller alla motorfordon, i alla fordonsklasser som får framföras på allmän väg. Här registreras även privatimporterade bilar. Registret drevs tidigare av Vägverket.

Om ett fordon är registrerat på ett företag eller en juridisk person är alla uppgifter i Vägtrafikregistret sökbara på internet, via Transportstyrelsens hemsida. Däremot publiceras inga personuppgifter om fordonet är registrerat på en privatperson.

Vill du ha mer utförliga uppgifter om ett fordon, till exempel om du ska köpa en begagnad bil, kontaktar du Transportstyrelsen. 

Uppgifter i Vägtrafikregistret:

 • Registreringsnummer
 • Fabrikat
 • Längd, bredd och höjd
 • Senast godkända besiktning
 • Färg
 • Tillverkningsår (fordonsår)
 • Avgift för skatt
 • Mätarställning
 • Skattevikt, tjänstevikt, totalvikt och släpvagnsvikter
 • Chassinummer
 • Typgodkännandenummer
 • Motor- och bränsledata