M-O


Ombud

Ett ombud är en person som, för ett försäkringsbolags räkning, förmedlar olika försäkringar till dig som kund. Ombudet ger råd om olika försäkringar och fungerar som kundens personliga kontakt hos försäkringsbolaget.

Ombud är specialister på sitt område och kan hjälpa dig att skräddarsy en försäkring till din hund utifrån ditt behov och förutsättningar. Oavsett om du är nybliven eller van hundägare och om det gäller valpförsäkring eller försäkring till vuxen hund är det mycket som ska tas i beaktning. Ombudets uppgift är att svara på dina frågor och guida dig att teckna rätt hundförsäkring.

Svedea har ombud över hela landet. De är alla kunniga och passionerade hundälskare som anser att alla förtjänar en bra försäkring och lägger därför stor vikt vid att hitta bästa lösningen för dig och ditt djur.

Via ett ombud kan du:
- få information om vad du ska tänka på när du försäkrar din hund eller katt
- teckna ny hundförsäkring och kattförsäkring
- byta hund- och kattförsäkring
- ställa frågor om din hunds och katts befintliga försäkring

Här kommer du i kontakt med Svedeas ombud.


Osteokondros

Osteokondros är en sjukdom som drabbar unga växande hundar, typiskt vid 4–6 månaders ålder. Det orsakas av att ledbrosket inte utvecklas i samma takt som bentillväxten och att det därmed blir sprickbildningar och flagande ledbrosk vilket yttrar sig i att hunden haltar. Det är oftast medelstora och stora raser som drabbas av osteokondros och förändringarna ses oftast i armbågslederna men kan även förekomma i bog-, knä- och hasleder.

Symptomen är hälta i det drabbade benet, och det brukar vara som tydligast efter vila. Många gånger är dock båda fram- eller bakbenen drabbade och då kan det vara svårare att lägga märke till att hunden haltar. Lederna kan också svullna upp och bli ömma. Diagnos ställs med klinisk undersökning och röntgen. En valp eller unghund som plötsligt börjar halta bör alltid undersökas av veterinär om hältan kvarstår efter ett par dagars vila.

Lindriga förändringar i boglederna kan ibland läka utan operation, men vid större skador och i de övriga lederna görs behandling via artroskopi (titthålsoperation). Ju tidigare operationen görs desto större är chansen till bästa möjliga resultat. Rehabilitering ledd av sjukgymnast är också en viktig del av behandlingen. Hunden får också antiinflammatoriska mediciner och ofta även specialfoder eller tillskott av glukosaminer.

Osteokondros har en ärftlig bakgrund, men sjukdomen är inte medfödd. För att ge din valp bra förutsättning att inte drabbas är det viktigt att ge den ett bra foder med rätt kalkhalt och rätt energimängd under valp- och unghundsperioden.