G-I


Grönt kort

Ett grönt kort (även kallat försäkringskort) är ett bevis på att ditt fordon är försäkrat, som gäller utomlands. Detta krävs i vissa länder utanför EU/EES-området. Kör man bil i ett sådant land bör man även ha med sig sitt vanliga försäkringsbrev och fordonets registreringsbevis.

Du kan beställa ett grönt kort kostnadsfritt från ditt försäkringsbolag. Detta kort innehåller bland annat uppgifter om ägare, förare och försäkringsbolag. Det ska vara underskrivet både av försäkringsbolaget och fordonets ägare.

Här kan du som är kund hos Svedea läsa mer om och beställa ett grönt kort för din bil, mc, snöskoter eller ATV.Hundpass

Ett hundpass, eller EU-pass för sällskapsdjur som det heter, är en identitetshandling som krävs för att din hund ska få resa till andra länder.

För att få ett pass måste hunden vara ID-märkt med ett ISO-chip (eller en läslig tatuering gjord före 3 juli 2011) och vara vaccinerad mot rabies. För inresa i vissa länder krävs även att den ska vara avmaskad. I passet ska ID-nummer och uppgifter om vaccinationer och relevanta behandlingar skrivas in. Passet utfärdas av en veterinär och ska tas med på alla utlandsresor.

Viktigt att komma ihåg är att rabiesvaccinationen enligt EU:s regler inte är giltig förrän 21 dagar efter att den givits.

Olika länder har olika regler så kontrollera alltid vilka införselregler som gäller i landet du planerar att resa till och även vilka regler som gäller för införsel i Sverige när ni kommer tillbaka. Var också noga med att inför varje resa kontrollera så att alla uppgifter i hundens pass är korrekta, annars kan ni stöta på problem vid gränsövergångarna.