Så minskar du risken för båtstölder

Stölder av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning har blivit ett stort problem de senaste åren. Förra året stals fler än 2 500 båtmotorer enligt Brottsförebyggandet rådet – de flesta i Stockholms län, Bohuskusten och Skåne. Här ger vi några tips på vad du kan tänka på för att inte din båt ska drabbas!

Om du tror att en stöld är på gång eller om du ser något misstänksamt ska du kontakta polisen på 114 14. Vid larm eller pågående brott ska du ringa 112.

Yrkeskriminella ligor i farten

Tjuvarna är inga amatörer, utan drivna yrkeskriminella figurer som rekar och förbereder sig grundligt. När de väl slår till går det fort. En tydlig trend är att stölderna oftast sker när båtarna står på land. Men det finns en hel del du kan göra för att hindra eller försvåra stölderna.

 • Ta bort utombordsmotorn och lås in den.
  Många båtar stjäls när de står obevakade på land, antingen på tomten eller uppställda på en trailer utanför huset. Lås alltid in utombordare och dyrbar utrustning när du inte själv är på plats. Om du förvarar motorn inlåst hos dig eller en handlare får du 15 % rabatt på försäkringen.

 • Samarbeta.
  Organisera dig genom Båtsamverkan och Grannsamverkan och dela på ansvaret för bevakning av tomter, bryggor, båtplatser och uppställningsplatser.

 • Notera om okända rör sig i området.
  Sprid om du ser något misstänksamt och skriv upp registreringsnummer, bilmodell, färg och andra kännetecken på misstänkta fordon. Notera ålder, längd, hårfärg, klädsel och annat som kan hjälpa till att identifiera misstänkta personer.

 • Installera söksystem.
  Ett godkänt söksystem larmar vid stöldögonblicket och gör dessutom båten eller motorn sökbar. Se bara till att systemet är aktiverat och att du har laddat tillräckligt med pengar om du använder ett kontantkort. Som kund hos Svedea får du dessutom 10% rabatt på din försäkring när du använder ett godkänt söksystem. Här kan du se vilka söksystem vi godkänner.

 • Montera startspärr.
  En elektronisk startspärr slår av strömmen till motorn och det blir svårare för tjuven att stjäla båten. Här kan du se vilka startspärrar vi godkänner.

 • Märk båten och motorn.
  Förbättra spårbarheten genom att märka båten eller motorn. Det finns även företag och verkstäder som kan hjälpa dig märka.

 • Använd ett godkänt lås och ordentlig kätting.
  Ett ordentligt lås och kätting av klass 3 kan vara skillnaden mellan en fullbordad stöld och att tjuven ger upp.

 • Tänk som en tjuv.
  Stöldligorna föredrar att jobba i mörker eller dunkelt ljus. Ta reda på de svaga länkarna och koncentrera åtgärderna där.

 • Se till att båten ser övervakad ut.
  Om du inte själv är hemma och kan hålla koll på båten – ta hjälp av vänner och grannar. Låt lampor tändas och släckas olika tider, håll båten ren, sätt upp båtflaggan, ös båten regelbundet och låt den se så bebodd ut som möjligt.

  

Läs mer om stöldförebyggande åtgärder:

På polisens hemsida får du bra tips om hur du tillsammans med andra båtägare kan samarbeta för att minska riskerna.

På Grannsamverkan får du bra tips hur du tillsammans med dina grannar kan samarbeta för att minska riskerna för stöld på tomten.

Mer om båtförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Måndag–torsdag 7.30–19
Fredag 7.30–18
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.