Sök på Svedea.se

Båtar i hamn på hösten

Båtsamverkan kan stoppa tjuvarna

Båtsamverkan innebär att du och dina båtgrannar hjälps åt på olika sätt för att minska risken för tjuvar. Här har vi samlat tips kring hur du kan engagera dina båtgrannar och starta en egen, lokal grupp.

2013 inledde Larmtjänst och Polisen ett samarbete med försäkringsbranschen för att minska antalet båt- och båtmotorstölder. Projektet döptes till Båtsamverkan och har haft en tydlig effekt på båtstölderna sedan dess.

Så minskar du risken för båtstölder

Vad innebär Båtsamverkan?

Poängen med Båtsamverkan är att man samverkar med andra, precis som med Grannsamverkan. Om alla båtägare i området eller båtklubben hjälps åt att se om varandras båtar, ökar chanserna att minska stölderna. På de ställen där man infört Båtsamverkan märks tydliga resultat. Antalet stölder minskar och dessutom ökar gemenskapen mellan båtägarna.

"Viktigt med Båtsamverkan är att snabbt kunna kommunicera med medlemmarna, Polisen och Larmtjänst." Rino Carlsson

– Ingen metod passar alla förhållanden och förutsättningar, först måste det specifika problemet identifieras. Sen kan man vidta åtgärder, vilka ofta Polisen kan hjälpa till att föreslå. Viktigt med Båtsamverkan är att snabbt kunna kommunicera med medlemmarna, Polisen och Larmtjänst. Facebook och Twitter är två kanaler som används framgångsrikt, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för Båtsamverkan på Polisen region Stockholm.

Bat Batvard

Upp till 35% rabatt på vår båtförsäkring vid stöldskydd

Se mer här

Knep som används inom Båtsamverkan

Fördelar med Båtsamverkan?

När antalet stölder minskar ökar tryggheten. Men fördelarna sträcker sig längre än minskad brottslighet. Ju fler aktiva ögon som håller koll på båtarna kan även andra typer av skador undvikas, t.ex. att en båt börjar sjunka eller har slitit sig från bryggan.

Så startar du Båtsamverkan

Om ni inte redan har startat Båtsamverkan där du har din båt vänder du dig till ansvarig i föreningen eller klubben. Ta kontakt med regional polis via mejl:

Konkreta råd från Polisen
LinkedIn
YouTube