Utan att kröka ett hundhår

Nej nu orkar jag inte svamla på mer om försäkringar, sjukvård och strunt. Ursääääkta mig, men kan vi enas om att ämnet är lite torrt och fyrkantigt. BOOOM!! Sorry, det var bara jag som sprängde lådan. Outside the box är mitt rätta element.

Vi börjar ute på lådans farstukvist, med ämnet problembeteenden hos hund. Som sjuttsingen är min expertis. Jag har jobbat, studerat, ”forskat” (om en fil. mag. examen räknas till det) och undervisat i ämnet i snart tolv år. Tusentals hundar med problematiska beteenden har passerat mina händer. Och jag är bra på mitt jobb.

Emotionella processer

Mina favoritfall är stora aggressiva hundar. Jag trivs bra med dem. Men deras behandlingsplan består verkligen inte av mer aggression eller hårda tag. Psykologisk läkning har med emotionella processer att göra, de sätts inte igång via bestraffning.

Ett holistiskt tänk med etik, vetenskap, empati och magkänsla är redskap jag använder. Dr House meets Dr Dolittle. Nu har jag blåst min egen fanfar tillräckligt. Med det gjort. Låt oss snacka problematiska beteenden, högt som lågt. Utfall, ilska, rädsla, panik, matvägran, separationsångest, rymning, olovlig jakt, juckande, besatthet av att bajsa mot grannens brevlåda, omriktad aggression, innekissare, överdriven vakt, traumatisering, gräva upp hela tomten tendensen, morrningar, fyrverkerifobi, svansjagande, tass-slickande, oprovocerade attacker, dragande i koppel... you name it, I deal with it! Och utan att kröka ett hundhår.

Problemhundar finns inte

När jag utreder problem, utreder jag inte bara beteendet utan hela hunden. Jag tror inte på att det finns ”problemhundar”, lika lite som det finns ”problembarn”. Alla kan vi bli problematiska. Jag var det igår. Beteenden som uppfattas som problematiska kan spinna ur många olika orsaker. Och dessa orsaker fascineras mig. Ett eller flera motivationssystem i samverkan driver fram handlingar.

Dessa motivationssystem förtäljer orsaken, svaret på frågan varför? Jag diggar inte att slita av blasten på en hunds psykologiska obalans. Jag vill gräva upp roten, analysera varför den fått kraft att växa och ändra jordlagret så den inte trivs längre och på sikt. Beteendeterapi ska vara orsaksfinnande och inte symptomatisk anser jag. Det kan innebära att en hund som gör utfall kan behöva en justering av sin kost, skaffa ny hundvakt och balansera på stenar, innan vi ens börjar titta på mötesträningen.

 

Undvik att klandra hunden för sina handlingar, utåtagerande som introverta. Luska reda på orsaken så kan du hjälpa jycken på sikt.

 

Peace out!

/Carro, Krutor och Koi

Carro Alupo

 

Carro är utbildad hundinstruktör, hundpsykolog och med en Fil. Mag i etologi. Ute i den småländska urskogen bor hon med sina 2 människobarn och 4 rovdjur. När hon inte är upptagen med att uppfostra dom så föreläser hon på universitet och hundutbildningar, pratar i p4 Kronoberg, skriver krönikor och bloggar.

  • Hundhälsa

Relaterade artiklar

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.