Sök på Svedea.se

En man och en hund går i en hage

Så väljer du rätt hund

Din personlighet bestämmer ditt val av hund, säger Jimmy Låås, specialist på hundars mentalitet. Många hundägare gör ändå felet att tro att hunden är en fyrbent människa och behandlar hunden därefter. Det många glömmer är att hunden är ett egoistiskt rovdjur, säger Låås.

Hundägare väljer allt som oftast en hund som reflekterar hundägarens egen karaktär, säger Jimmy Låås, utbildad hundinstruktör, som håller kurser i hundens mentalitet. 

– Människan kan bäst relatera till människor som påminner om dem själva. Likadant är det med valet av hund. Hundägaren vill ha en hund som man ser sig själv i. Jag vill ha tuffa och motiverade hundar som aldrig ger upp, medan hundarna som flera bekanta väljer har en helt annan karaktär. 

Låås är ändå inte den enda som dragit slutsatsen att människans karaktär styr hur man väljer hund. En studie framtagen av Göteborgs handelshögskola visar att människan ser hunden som en förlängning av jaget, både när det gäller karaktär och utseende.

Välj hund efter din personlighet

Enligt Låås finns det ett antal frågor som man bör ställa sig själv innan man väljer hund.

Att andra skulle vara intresserade av just den valpen som du vill ta hem från kenneln, är inget problem som han har stött på. 

– Det blir sällan tävling om valparna jag väljer, skrattar Låås. Jag gillar gillar vilda och envisa valpar. Valpar som oftast uppfattas som jobbiga.

Vad hans eget val av hund säger om hans personlighet förblir en öppen fråga, men avslöjar ändå att hans val av hundindivider är bra för att skola upp. Vilda och djärva hundar blir drivna jakthundar, förklarar han.

Låås för talan för hundarna

Låås beskriver sig själv som en hundfantast och en problemlösare som tycker om fart. Han utbildar lydnadshundar, har en webbshop och driver ett rehab-center tillsammans med sin fru. Utöver det är han också Svedeas djurombud.

– Det är en hedersuppdrag att vara Svedeas djurombud inom hundvärlden. Jag får resa omkring och träffa andra hundägare som delar mitt intresse. Jag får gå på hundutställningar och delta i tävlingar. Och så få jag prata med hundägare därute som vill ha mitt råd eller höra min åsikt i någon specifik fråga.

Ibland ringer hundägare upp honom för att få råd om försäkringar. Vilket inte alltid är lätt i djungeln av försäkringar, intygar han. Hundägaren beskriver sin hundindivid, rasen och vilka intressen hunden och ägaren har ihop, och därefter hjälper Låås ägaren att hitta rätt.

Vad kostar det att försäkra min hund?

Hundens födelsedatum

Hundars mentalitet – en hård nöt att knäcka

Företagsamma Låås får kvällarna att gå med att hålla föreläsningar om hundens mentalitet, men hundägare tycker inte alltid om det de får höra.

– Människan identifierar sig med hunden och tror att hunden är ett barn och en fyrbent människa, men där har de fel. Hunden är ett egoistiskt rovdjur, som är beroende av ägaren och därför är ägaren lojal. Människan älskar och saknar, men hunden behöver.

Låås berättar att en kvinna på en av hans kurser såg sina hundar som familjemedlemmar, och hon fick dåligt samvete då hon åt middag, på grund av att hon inte bjöd hundarna på mat. Varför fick de inte sitta vid middagsbordet med henne och äta köttbullar?

– Jag förklarade lugnt för henne att hunden egentligen är ett egoistiskt rovdjur, trots att hunden är en lojal vän. Om kvinnan hade kastat fyra köttbullar åt sina tre hundar, skulle hundarna ha sparat en köttbulle åt henne?

Hunden och människan har ett beroendeförhållande

I Svenska Dagbladet berättar Per Jensen, forskare i etologi, att om inte hunden ville vara nära människan skulle den leva i flock i skogen, precis som vargarna. Ett bevis är gatuhundarna som stannar i städerna och tigger vid restauranger och hänger vid soptunnor trots att människan inte längre styr över dem.

– I slutändan handlar det bara om en sak: hundens beroende av människan, säger Låås .  

Så länge hundägaren ger hunden mat, sovplats och en aktiv stimulerande vardag, då är hunden nöjd. Byter hunden däremot ägare, och den nya ägaren också ger hunden allt det här, då anpassar sig hunden och blir beroende av sin nya ägare.

– Hundar vaknar inte upp deprimerade och saknar sin gamla matte, som människor gör. Hunden anpassar sig till sin nya matte. Den behöver sin ägare, medan människan älskar sin hund och ser hunden som en spegling av sig själv. Däri ligger den största skillnaden mellan människan och hunden, säger Låås.

Facebook

Instagram