Sök på Svedea.se

En kvinna, som ser lycklig och avslappnad ut, håller om en hundvalp av raser en toypudel

Köpa hund – tänk på detta vid hundköp

Att skaffa hund är som att få en ny, älskad familjemedlem och därför innebär det samtidigt en hel del ansvar. Vi har listat en hel del tips som är bra att tänka på och hjälper med förberedelser vid valpköpet!

Hitta rätt hundras för dig

Går du i hundköpartankar? Vad kul! Människans bästa vän är ett fantastiskt sällskap och blir en trogen och lojal familjemedlem i många år.

För att alla i familjen ska trivas och vilja ta ansvar för hunden är det bäst att välja hunden passar alla där hemma. Olika hundraser och hundar har som bekant unika egenskaper och personligheter. Vad har du för förväntningar på en hund och vem är du själv som person? Börja med att läsa på om populära hundraser, titta på olika hundraser hos olika uppfödare, ställ frågor och lyssna med både öron och hjärta. Då kan det bli lättare att se vad som passar dig. Men, tänk på att ni även måste passa för varandra.

Prova att låna en hund

Är du ovan vid hundar kan det vara bra att träna med en annan hund. Du kan t.ex. låna en hund av en vän, erbjuda dig att ta grannens hund på promenader eller ta hand om vännernas hund när de reser bort. Du kan också testa dig själv om du har vad som krävs genom att ta regelbundna, dagliga promenader vid vissa klockslag under ett par veckor, oavsett väder och andra plikter. Känns det bra så har du en härlig tid framför dig! 

Välj uppfödare med omsorg

När du bestämt dig för att köpa hund gäller att hitta en bra uppfödare, för det finns tyvärr oseriösa säljare. Somliga tar in smuggelhundar som fötts upp under svåra förhållanden och som kan ha sjukdomar och fel som inte upptäcks förrän det är för sent. Dokument som säljaren visar upp kan vara förfalskade. Våra tips för att hitta en bra uppfödare och undvika smuggelhundar:

Hundförsäkring

Hundförsäkringen är inte obligatorisk, men för de flesta hundägarna är det lika självklart att försäkra hunden som att försäkra sig själva och sina barn. Skulle något oväntat inträffa din hund är den en stor trygghet att ha.

Sätt dig in i hur hundförsäkringen fungerar och undersök exakt vad som ingår i den. Tänk också igenom vilken omfattning du vill ha på försäkringsskyddet för din hund – behöver den någon form av tilläggsförsäkring? En användbarhetsförsäkring är till exempel ett viktigt skydd för en arbets- och tävlingshundar för att du ska få ersättning om den skulle förlora förmågan att utföra det den är tränad till.

Vad kostar det att försäkra min hund?

Hundens födelsedatum

Livet med hund blir inte som förr

Ett hundköp är en långsiktig investering – både ekonomiskt och känslomässigt. Räkna med att din nya hund kommer att hänga med dig lång tid framöver och ni kommer att fästa er vid varandra. Men är du inställd på vad som förväntas av dig som hundägare har du mycket roligt att se fram emot.

När du väl resonerat dig igenom nödvändiga frågetecken och bestämt dig för att skaffa hund väntar ett underbart och spännande liv som hundägare! Även om du säkert kommer att stöta på utmaningar med trilskande valpfasoner, söndertuggade tofflor och tiggande vid matbordet. Livet blir aldrig som det var tidigare – bara till det bättre!

Förberedelser vid köp av hund

Är det äntligen dags att hämta hem din nya familjemedlem? Se då till att ha införskaffat de här sakerna redan från dag ett:

Uppfostra valpen

All tid du lägger ner på din valps tidiga utveckling har du igen när hunden blir vuxen. En bra start är att ta med den nya familjemedlemmen på en valpkurs. Här får du hjälp av professionella hundtränare att ta fram den bästa versionen av din hund. När hunden blir äldre finns det även en mängd olika lydnadskurser att välja på för att träna allt från koppelträning till komma direkt på kallning.

Hundar kräver mycket motion

Att du själv gillar att röra på dig är en förutsättning, eftersom hunden behöver motion – varje dag, oavsett årstid och väder. Behovet varierar förstås beroende på ras, storlek och personlighet – men även små hundar kan behöva gå 15 km om dagen. Tänk också på att alla hundar behöver rastas 4–5 gånger per dag med jämna mellanrum.

Vem tar hunden på dagarna?

De flesta av oss jobbar på vardagarna vilket kan bli ett problem om man har hund. Enligt Jordbruksverket får en hund nämligen inte vara ensam mer än fem timmar och den bör rastas minst var sjätte timme. Har du äldre barn kan de naturligtvis hjälpa till, men i längden blir det en stor utmaning. Men det finns lösningar som många använder sig av.

LinkedIn
YouTube