Vårrusta båten inför sjösättning

När våren gjort entré börjar det bli hög tid att börja tänka på att vårrusta båten inför säsongen. Vi ger dig några handfasta tips inför sjösättningen.

Rätt sak i rätt ordning

Motorn är en vital del som bör prioriteras, oavsett om du har en motor- eller segelbåt. Oljebyte kan du göra på hösten, men bränsle- och kylsystemet bör man kontrollera på våren. Är du osäker så ta hjälp av en fackman inför säsongen. Då minimerar du risken för driftstörningar mitt i säsongen. Alla delar som är anslutna till motorn, som propeller, drev, reglage och styrning är viktiga att se över inför varje säsong. Beroende på var båten ligger kan bottenmålning behövas. Men, fler och fler båtklubbar förbjuder bottenfärg så kolla med dem innan du målar. När du gjort det ska du titta över säkerhetsdetaljer som läckagetestare för gasolen, länspump och brandsläckare. När allt detta är färdigt är det dags för det mer kosmetiska underhållet Men sätt inte ribban för högt. Sätt sjösäkerheten först och det rent kosmetiska i andra hand.

Hur lång tid tar det?

Att vårrusta en båt kan ta allt ifrån 1 till 3 dagar. Är du nybörjare är det smart att reservera två helger för vårrustningen och till exempel fokusera på de sju viktigaste områdena som du ser nedanför. Att polera och vaxa är naturligtvis inte nödvändigt, men har du tiden så gör det gärna. Det är alltid kul med en snygg båt och det skyddar gelcoaten.

Var nyfiken

Gå igenom båten som om den vore ny varje vår. Lyft på luckor, känn, kläm, knacka, titta, provstarta motorn, testa all el, fungera ankarspel inför sjösättning med mera. Se till att allt fungerar INNAN du sjösätter så slipper du pinsamheter vid sjösättningen.

Vårrusta i sju steg

 • Säkra gasolen – gummislangar och packningar åldras och måste bytas regelbundet.
 • Montera propeller – kontrollera att den är i gott skick, att anoderna har tillräcklig tjocklek och att den är rätt monterad.
 • Inspektera genomföringar och slangar – ryck i genomföringarna från insidan av båten för att försäkra dig om att de är hela. Kontrollera att det sitter dubbla motmonterade slangklämmor.
 • Montera och kontrollera impeller - impellern är hjärtat i motorns kylsystem.
 • Kolla olja, bränsle och glykol – kontrollera oljenivån i motor och backslag. Lätta även på oljepluggen i botten av drevet och tappa ur några droppar olja. Oljan ska vara gyllenbrun och klar. Är den grå eller grumlig behöver oljan bytas och drevet packas om. 
 • Polera fribord - syftet är att skydda gelcoaten mot UV-strålning. Börja med att rengöra båten med en mjuk svamp och ett alkaliskt tvättmedel. Tvätta nerifrån och upp så rinner smutsen snabbt av den nytvättade ytan. Nästa steg är polering och vaxning. 
 • Bottenmåla - Påväxt under båten drar ner farten, försämrar manöverförmågan och ökar bränsleförbrukningen. Skrapa först bort löst sittande färg med en spackelspade eller liknande. Det finns två typer av färg. Kemiskt verksamma färger och fysikaliskt verksamma färger. Din färghandlare kan förklara skillnaderna.

GLÖM INTE att montera dyvikan innan du sjösätter. Ett bra tips är att tejpa fast den på ratten. Då upptäcker du fort om du glömt den. Häll även ett par liter nytt bränsle. Dagens bränsle har inte så lång hållbarhet, så några liter nytt bränsle brukar underlätta att starta motorn första gången.

Viktigt att tänka på när du sjösatt

 • Öppna genomföringarna en i taget och kontrollera så de inte läcker.
 • Starta inombordsmotorn och kontrollera att den inte läcker vatten någonstans.
 • Starta utombordsmotorn, kommer det kylvatten?
 • Innan du lämnar sjösättningsplatsen, kolla om det är låg- eller högvatten. Kan du åka på samma ställen som du brukar till hemmahamnen. Det är enormt tråkigt att gå på grund första turen.

Glöm inte!

Använd gärna en årlig checklista som du uppdaterar varje år. Då minskar risken att du glömmer något viktigt. Det finns finns dessutom gott om appar som hjälper dig och dessutom kan delas med familjemedlemmar för delat ansvar!

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.