Sök på Svedea.se

En blå och vit båt ligger förtöjd i en dimmig hamn

Vårrusta båten inför sjösättning

När våren gjort entré är det hög tid att börja rusta båten inför säsongen. Vi ger dig några nyttiga och handfasta tips inför sjösättningen.

Vårrusta båtmotorn

Motorn är en viktig del som bör prioriteras, oavsett om du har en motor- eller segelbåt. Oljebyte kan göras på hösten, men bränsle- och kylsystemet bör du kontrollera på våren. Är du osäker så ta hjälp av en fackman inför säsongen så minimerar du risken för motorproblem mitt under säsongen. Alla delar som är anslutna till motorn, som propeller, drev, reglage och styrning är viktiga att se över inför varje säsong.

Bottenmålning och säkerhetsdetaljer

Beroende på var båten ligger kan bottenmålning behövas. Reglerna för användning av bottenfärg kan dock se olika ut beroende på båtklubb och var i landet du befinner dig. När du gjort det ska du titta över säkerhetsdetaljer som läckagetestare för gasolen, länspump och brandsläckare. När allt detta är färdigt är det dags för det mer kosmetiska underhållet, men sätt alltid sjösäkerheten först.

Låt vårrustningen ta tid

Att vårrusta en båt kan ta allt ifrån några timmar till många dagar. Är du nybörjare är det smart att räkna med två helger för allt arbete och till exempel fokusera på de sju viktigaste områdena som du ser nedanför. Att polera och vaxa är naturligtvis inte nödvändigt, men har du tid så gör det gärna. Det är alltid kul med en snygg båt och det skyddar gelcoaten.

Båt På Båttrailer

Se till att vara försäkrad innan båtsäsongen

Upptäck vår båtförsäkring

Vårrusta båten i tio steg

Checklista för vårrustning

Använd gärna en årlig checklista som du uppdaterar varje år. Då minskar risken att du glömmer något viktigt och du slipper börja om från början varje vår. Det finns dessutom gott om appar som hjälper dig och som kan delas med dina familjemedlemmar!

Här kan du också läsa mer om hur du bottenmålar och sjösätter din båt.

Facebook

Instagram