Håll tjuvarna borta med Båtsamverkan

Båtsamverkan innebär att du och dina båtgrannar hjälps åt på olika sätt för att minska risken för påhälsning av tjuvar. Att starta en lokal grupp är enkelt och kommer att ge resultat, det visar statistiken tydligt.

Med syfte att minska antalet båt- och båtmotorstölder inledde Larmtjänst och Polisen ett samarbete med försäkringsbranschen 2013. Projektet döptes till Båtsamverkan och har haft en märkbar effekt på båtstölderna sedan dess.

Vad innebär Båtsamverkan?

Poängen med Båtsamverkan är just att man samverkar med andra, precis samma idé som Grannsamverkan. Om alla båtägare i området eller båtklubben hjälps åt att se om varandras båtar ökar chanserna att minska brottsligheten. På de ställen man infört Båtsamverkan märks tydliga resultat, antalet stölder minskar. Dessutom ökar gemenskapen mellan båtägarna.

"Viktigt med Båtsamverkan är att snabbt kunna kommunicera med medlemmarna, Polisen och Larmtjänst." Rino Carlsson

– Ingen metod passar alla förhållanden och förutsättningar, först måste det specifika problemet identifieras. Sen kan man vidta åtgärder, vilka ofta Polisen kan hjälpa till att föreslå. Viktigt med Båtsamverkan är att snabbt kunna kommunicera med medlemmarna, Polisen och Larmtjänst. Facebook och Twitter är två kanaler som används framgångsrikt, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för Båtsamverkan på Polisen region Stockholm.

Några knep som används inom Båtsamverkan

  • Lär känna dina båtgrannar – och dela med dig om du ser något misstänkt. Använd er av SMS, sociala medier, CoBoats eller liknande.
  • Titta till grannens båt när du tittar till din egen.
  • Gå gärna vaktgång nattetid på marinor och uppställningsplatser under känsliga perioder. Det finns även modern teknik som kan varna vid ovälkomna besök.
  • Ha gärna belysning på bryggor och uppställningsplatser, helst som tänds vid rörelse.

Vilka vinster finns med Båtsamverkan?

När antalet stölder minskar ökar tryggheten. Men fördelarna sträcker sig längre än minskad brottslighet. Ju fler aktiva ögon som håller koll på båtarna kan även andra typer av skador undvikas, t.ex. att en båt börjar sjunka eller har slitit sig från bryggan.

Så här startar du Båtsamverkan

Fler länkar om Båtsamverkan och stöldförebyggande

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.