Sök på Svedea.se

Vill du bli en bättre båtförare?

Många som åker båt skulle få ut mer av båtlivet om de gick en kurs och bättrade på kunskaperna. Emma, båtspecialist på Svedeas skadeavdelning, reder ut vilka alternativ som finns.

Även om det inte finns några formella krav på förarbevis för fritidsbåtar under 12 x 4 meter finns goda skäl att skaffa sig en teoretisk grund. Men det är inte lätt att veta vilken typ av kurs eller utbildning man ska välja, utbudet är stort. Vi tog ett snack med Emma Lagerström som har ett förflutet som instruktör och har arbetat med utbildningar innan hon blev skadereglerare på Svedea.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har arbetat som fartygsbefäl klass 8, vilket krävs för att köra båt kommersiellt. Bland annat körde jag bogserbåtar med bryggor och charterbåtar ut i Stockholms skärgård. Jag har även undervisat i förarintyg och andra navigationsutbildningar.

Varför gå en båtförarutbildning?

– Det finns många skäl. Främst för att man blir säkrare och tryggare på sjön, och det gäller både förare och passagerare. Om något händer den som kör är det bra om någon annan kan ta över rodret och köra båten i säkerhet. Ju fler som känner till väjningsregler, hur man navigerar och lägger till gynnar alla. Varför inte ta förarintyg för hela familjen? Det är kul och skapar gemenskap.

Batstipendiet 2023

Stipendiet för kvinnor i båtlivet

Läs mer om båtstipendiet

Vilken nybörjarkurs för båt rekommenderar du?

– Förarintyg borde alla till sjöss skaffa! Den ger en bred och bra grund i navigation och tar upp regler, praktiska tips och säkerhet. Förarintyg passar de flesta, även de yngre. Det enda man bör tänka på är att man måste vara 12 år för att skriva examination. 

Efter förarintyget, vad kan jag lära mig mer?

– Det beror på vilken typ av båt du har och var du planerar att köra. Bland annat finns manöverintyg för högfartsbåt, alltså båtar som går snabbare än 25 knop. Det finns också olika praktiska kurser, där du får träna på att ta vågor på rätt sätt, lägga till och många andra manövrar.

– Ska du köra större båtar än 12 x 4 meter måste du ha kustskepparintyg. Det är till stor del en fortsättning på förarintyget, men ger betydligt mer fördjupade kunskaper om navigation och mörkerkörning utomskärs. Sen vill jag också slå ett slag för VHF-certifikat för att kunna kommunicera till sjöss – eller SRC-intyg som det heter idag. Man kan inte alltid lita på mobilen.

Navigationskurser på nätet

– Tyvärr finns ingen heltäckande webbsida med listade utbildare, utan tipset blir att googla på till exempel ”båtförarintyg”, ”förarintygskurs” eller ”båtförarutbildning”. Hittar du ingen utbildare där du bor är det flera som erbjuder distanskurser. Idag finns även helt digitala kurser som kan passa en del bättre.

Hur går examinationen till?

– Själva provet är det inte utbildaren som håller i, utan en fristående förhörsförrättare utsedd av NFB, Nämnden för båtlivsutbildning. Däremot brukar utbildaren boka upp en förhörsförrättare i tid till provtillfället.

Kurser du kan examineras i

Facebook

Instagram