Sök på Svedea.se

Vi ser tre kattungar

Köpa katt – tänk på det här

Att skaffa katt är lite som att få en ny familjemedlem som är där för att stanna. Därför är det en del saker som du bör tänka på och förbereda. Vi har samlat några nyttiga tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.

Är du beredd på livet som kattägare?

Frågan kan tyckas självklar, men med tanke på att det finns närmare 100 000 hemlösa katter så är den befogad. Alla är inte införstådda med att kattägandet är ett stort ansvar för en levande varelse som kan bli upp till 20 år. Katter är sociala djur som inte får lämnas ensamma för länge. Enligt Jordbruksverket ska de ha daglig tillsyn minst två gånger per dag och givetvis ha tillgång till mat och vatten. Men är du inställd på vad som förväntas av dig som kattägare har du mycket roligt att se fram emot!

Att välja kattras

Att skaffa katt skaffa innebär en del olika val, vill du t ex ha en vanlig huskatt eller en raskatt? Fördelen med en raskatt är flera. De kan vara mer förutsägbara som kattraser i och med att de har egenskaper som ärvts över tid. Många passar också bra som innekatter, men generellt är huskatten faktiskt friskare. Båda valen har alltså fördelar, men är du bara ute efter en gullig katt så är nog huskatten lättast att börja med.

Att köpa kattunge

När du börjar titta runt på gulliga kattungar, glöm inte att titta på hur ungarna ser ut att må innan du väljer din favorit. Är kattungens päls och ögon fina, rör den sig naturligt och verkar pigg? När du sedan bestämt dig måste du kolla att kattungen blivit besiktigad av en veterinär, att den blivit vaccinerad mot kattpest och att den blivit avmaskad. Om inte måste du göra det själv, vilket kan bli dyrt. Det kanske inte heller alltid är gjort om du köper den privat, men en riktig uppfödare gör det och ger dig även ett köpkontrakt, information om tiden för nästa vaccination och ofta några mattips för den första tiden. 

Mer om kattungens utveckling

Hur kommer katten att bo?

Hur bor du idag? Vågar du släppa ut katten i området du där du bor eller lever du i ett tättrafikerat område? Har du lägenhet med balkong så bör du hängna in den med någon form av nät så katten inte hoppar eller faller ut av misstag och skadar sig. En katt tycker inte om att spendera dagarna helt ensam. Har du med andra ord långa arbetsdagar så är det bra om du kan ta hjälp av någon som kan ge se till katten och ge den mat och vatten när du är borta. Planerar du att katten ska vara ute mycket kan du läsa mer om utekatter.

Att köpa hem innan katten kommer

Här är en lista på de viktigaste sakerna du bör ha när katten kommit hem till dig:

Försäkra katten

Så fort du fått hem din katt är det viktigt att skaffa en försäkring. Kostnaden kan skilja lite mellan olika försäkringsbolag, men är ändå betydligt billigare än ett veterinärbesök. Är din katt redan försäkrad är det bäst att du övertar den befintliga försäkringen. Är katten oavbrutet försäkrad är den nämligen skyddad för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det även då viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är veterinärvårdsförsäkrad.

Facebook

Instagram