Sök på Svedea.se

En grå långhårig katt promenerar bestämt genom en grönskande trädgård

Att släppa ut en utekatt

Alla katter som flyttar till ett nytt hem bör hållas inomhus den första tiden. Då kan de i lugn och ro bekanta sig med hemmet och lära sig var de bor. Introducera därefter världen utanför långsamt. Släpp inte bara ut katten från en dag till en annan, faror kan lura utomhus för en ovan katt. Här är några tips på hur du kan gå tillväga.

Börja med frihet i koppel

Det är bra att vänja katten vid världen utanför ytterdörren genom att gå ut med den kopplad. Börja med att vänja katten vid selen inomhus då och då. När den vant sig kan du börja med korta promenader på tomten och nära bostaden. Låt katten bestämma var ni ska gå och ge den tid att upptäcka i lugn ro. Då lär sig katten sig att hitta själv i ert område innan du släpper iväg den på egna äventyr.

Kom-ihåg för utekatter

Om du bestämt att din katt ska få vara utekatt så är det några viktiga saker du måste tänka. Se först och främst till att din katt är vaccinerad och Id-märkt. Skydda sedan katten mot fästingar och släpp inte ut en okastrerad hon- eller hankatt. När katten släps ut bör den ha ett halsband med snabbspänne så den inte fastnar, reflexer och ditt telefonnummer om den kommer bort.

Lycka till på äventyren!

Facebook

Instagram