Sök på Svedea.se

Grå katt äter ur matskål

Vad äter katter?

Vad ska en katt äta eller inte, vad mår katten bäst av? Frågor som dessa kan vara svåra att besvara själv, speciellt om man är en nybliven kattägare. Därför tänkte vi hjälpa dig med att reda ut de viktigaste begreppen kring katt och mat.

Katter är rovdjur

Du kanske inte tänker på det men katter är faktiskt rovdjur. Det innebär att protein och fett är viktigast för deras näringsintag i motsats till kolhydrater, som de knappt behöver. Att välja rätt kattmat kan därför vara en utmaning om man är ovan. Men det brukar lösa sig ganska snabbt. Pröva dig bara fram, katten kommer att säga till vilken mat den tycker om.

En fördel med att växla mellan olika typer av kattmat och torrfoder är att det minskar risken för att katten inte äter tillräckligt. Går katten ned i vikt för snabbt kan det nämligen skada kattens lever.

Mer om vad som kan vara farligt för katten

Vilken mat ska katten äta?

Katten äter bara kattmat och de är inte vegetarianer. Ge den därför bara kattmat och undvik helt mat som är gjord för andra husdjur. En katt behöver nämligen två till tre gånger mer protein än exempelvis en hund och behöver bland annat få i sig taurin, en aminosyra som saknas i annan djurmat. Ger du katten blötfoder så är det bra om maten har rumstemperatur. Då äter katten bättre och maten smakar mer. Se till att det alltid finns vatten framme, men ställ inte vattnet intill matskålen. Katten äter och dricker gärna på olika ställen. En del katter är laktosintoleranta så undvik att ge katten mjölk.

Är din katt kastrerad? Då ska du lite mer försiktig med hur mycket mat katten får. Kattens energibehov minskar nämligen efter en kastrering, vilket kan göra att den ökar i vikt om den får för mycket mat. En bra idé är då att väga den regelbundet. Äldre katter äter och dricker ofta mindre så se då till att maten är varierad och lätt att komma åt.

Vatten är viktigt

Katter kan ibland vara dåliga på att dricka. Ett smart tips är därför att sätta ut flera skålar med vatten så det alltid finns i närheten, eller en vattenfontän om katten föredrar det. Katter tycker inte om att morrhåren berörs, så använda använd gärna större vattenskålar med låga kanter. Blötfoder innehåller även mer vätska, så ger du torrfoder bör du vara noga med vattentillgången. 

Facebook

Instagram