Sök på Svedea.se

Katt av rasen europé ligger avslappnat på en gräsmatta i solen.

Europé

Rasen europé, även känd som europeisk korthår, är en av de mest charmiga och älskvärda kattraserna. Med sin vänliga och sociala natur blir den snabbt en favorit hos många.

Snabba fakta om europé 

Ursprung 

Europé har sitt ursprung i Europa och är en av de kattraser som har utvecklats naturligt, utan särskilt mycket mänsklig påverkan. Det är en renrasig kattras fri från inblandning av andra raser och med väl dokumenterad bakgrund. En europé ska alltså inte förväxlas med en huskatt. 

Kattrasen har en lång historia och är ättling till den första tamkatten, men dess härkomst är omdebatterad. 

Vissa tror att rasen europé härstammar från antikens Rom och från den afrikanska vildkatten som romarna tog med sig för ungefär 2 000 år sedan för att hålla råttor och andra skadedjur borta.  

Andra tror att europén kommer från den europeiska vildkatten, och många har teorin att europeiskt korthår kommer från Sverige, så tidigt som 500 f.Kr. 

Europé har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946, men så sent som 1981 fick den en helt egen standard då det internationella kattförbundet FIFe (Fédération Internationale Féline) bestämde att europeiskt korthår och brittiskt korthår ska ses som två olika raser. 

År 2022 utnämndes europé till svensk nationalras av det svenska kattförbundet SVERAK. Det innebär att rasen anses komma från Sverige. 

Utseende och karaktär 

Europé är en medelstor till stor katt som vanligtvis väger mellan 4 och 7 kg. Hanar tenderar att vara större och kraftigare än honor. Kroppen är muskulös och väl­proportionerad, med medellånga ben och runda tassar, vilket gör att katten ser både stark och elegant ut. 

Trots sin storlek och styrka är europeiskt korthår en smidig kattras med bra balans­sinne, typiskt för vilda katter och dess släktingar som behöver kunna navigera genom olika terränger och klättra i träd. Det gör den till en utmärkt jägare och lekfull kamrat.  

Kombinationen styrka, smidighet och elegans är något som gjort europeiskt korthår så uppskattad. 

Pälsen är kort och tät som kommer i många färger och mönster, bland annat: 

Tabby är ett mönster på kattpäls som är vanligt bland olika kattraser. Det finns flera olika typer av tabbymönster, bland annat mackerel, spotted och ticked tabby. Pälsmönstret varierar med allt från tunna till bredare ränder och markeringar, från runda till virvlande sådana och till fläckar av olika färg.

Européns ögon är ofta stora och runda eller något ovala i formen, ofta i färgen grön eller gul. 

Katt Europé 980X590

95 % av alla skador hanteras inom ett dygn

Upptäck vår kattförsäkring

Personlighet 

Europé är känd för sitt vänliga och balanserade temperament. Den är lekfull och älskar att vara i närheten av sina familjemedlemmar, men precis som dess förfäder är den också självständig och tycker om att utforska sina omgivningar. 

Kattrasen är mångsidig och aktiv. Den anpassar sig väl till olika miljöer och livsstilar, vare sig det är inomhus som en familjekatt eller utomhus där den kan visa upp sina nedärvda jaktfärdigheter. Med en stark jaktinstinkt är europé en utmärkt jägare av smådjur och insekter, samt uppskattar lekar som simulerar jakt och som stimulerar såväl deras fysiska som mentala kapacitet. 

Rasen är intelligent, vaksam, snabb på att lära sig nya saker och nyfiken. Nyfikenheten gör dem bra på problem­lösning, och de kan därför underhålla sig själva med olika typer av leksaker och utmaningar.  Att lära katten olika typer av tricks kan också vara en härlig form av umgänge för er båda och ger bra stimulans. 

Europé har en tillgiven natur och passar både familjer och ensamhushåll. 

Hälsa och skötsel 

Europé är generellt sett en frisk kattras utan några särskilda genetiska sjukdomar. Med en aktiv livsstil och rätt kost kan du hålla katten i bra form och öka chanserna till ett långt och lyckligt liv tillsammans. 

Att borsta tänderna på din europé är viktigt för att förebygga tandkötts­sjukdomar som till exempel TR (tidigare FORL) och tandsten som kan leda till allvarligare hälsoproblem om de inte behandlas. Introducera tandborstningen tidigt, och använd en mjuk tandborste eller en speciell fingertandborste samt tandkräm för katter. Sikta på att borsta tänderna varje dag på katten, men minst några gånger i veckan.

Klipp kattens klor regelbundet, ungefär varannan till var fjärde vecka, beroende på hur snabbt de växer och om det är en innekatt eller utekatt. Att klippa klorna förhindrar att de blir för långa och orsakar obehag eller skador. Om du är en utekatt slipas klorna mer naturligt och de behöver inte klippas lika ofta, men det är bra att se över dem då och då.   

Européns päls kräver minimal vård, men regelbunden borstning en gång i veckan hjälper till att hålla den i bästa skick. Du får då bort lösa hår och förhindrar hår­bollar. Med borstningen håller du också kattens päls glansig och fin då den fördelar hudens naturliga oljor genom pälsen. Borstningen ger också stimulans till katten och du själv får möjlighet att stämma av kattens mående och allmäntillstånd.

Träning och aktivering 

Europé är en aktiv och intelligent katt som behöver mental och fysisk stimulans. 

Lekar som att jaga bollar eller interaktiva leksaker är utmärkta för att hålla den underhållen. Den uppskattar också lekar som simulerar jakt. 

Att ge den tillgång till klätterställningar eller säkra utemiljöer kan också hjälpa till att hålla den glad och frisk. 

Frågor och svar om kattrasen europé

Är europén en huskatt?

Nej, europé är inte en huskatt. En huskatt saknar stamtavla. En europé är en renrasig katt, ättling till den första tamkatten och svensk nationalras enligt SVERAK. Aveln är kontrollerad och det finns alltid en stamtavla där kattens bakgrund är väl dokumenterad. 

Är europén bra med barn och husdjur? 

Ja, europé är känd för att vara vänlig och har ett tålmodigt temperament med både barn och andra husdjur. Europé passar därför bra in i familjelivet. Tänk bara på att tidigt introducera dem för varandra. 

Kan en europé vara en innekatt? 

Europé är en social katt som anpassar sig väl och trivs både som inne- och utekatt​. Det viktiga är att katten får tillräckligt med stimulans och aktivering samt håller en bra kost. 

Hur mycket motion och lek behöver en europé? 

Européer är aktiva katter som behöver daglig lek och motion för att hålla sig friska och nöjda. Minst 20–30 minuter intensiv lek varje dag rekommenderas, men tillgång till klätterställningar och leksaker kan ge ytterligare stimulans. 

Hur ofta behöver pälsen på en europé borstas? 

Att borsta pälsen en gång i veckan räcker för att hålla den i bra skick. 

Facebook

Instagram