Sök på Svedea.se

Vi ser en katts klor i närbild

Så klipper du kattens klor

Alla katters klor behöver ses över, både utekatter och innekatter. Det gäller speciellt för innekatten som lever ett mer stillsamt liv och inte sliter på klorna som en utekatt. Läs våra tips om hur du ska göra för att klippa klorna.

Har din katt börjat klösa på möbler, väggar och mattor? Det kan betyda att du behöver se över kattens klor. Läs vår kloklipparguide för katter, så undviker du sönderrivna soffor och fåtöljer och katten slipper klor som kan fastna eller växa in i tassarna. Utekatten sköter ofta klorna automatiskt genom ett aktivt liv utomhus, men kolla dem ibland. De kan ha blivit slitna eller trasiga och kan behöva klippas eller filas av.

6 tips för hur du klipper kattens klor

  1. Försök vänja katten vid att du rör tassarna så tidigt som möjligt, redan när den är kattunge. Ju tidigare du lär katten, desto snabbare blir kloklippningen en rutin och enklare att genomföra.
  2. Har du utrustningen som krävs? Nagelsaxen du har hemma är inte skapt för kattklor. För att klippa ordentligt behövs en speciell klosax eller klotång. Fråga hos närmaste djuraffär eller besök någon på webben. Det finns även klofil, salva som återfuktar och skyddar tassarna samt blodstillande pulver om det skulle börja blöda.
  3. Försök inte klippa när katten är uppspelt och lekfull. Avvakta tills katten är avslappnad och gärna vill kela.
  4. När du ska klippa klämmer du försiktigt fram klon ur trampdynan. Var medveten om pulpan närmare roten på klon. Där finns blodkärl och nerver, och så djupt ska du inte klippa. Klipp bara spetsen, någon millimeter från pulpan.
  5. Du själv bör inte vara stressad och ha bråttom, utan låt kloklippningen ta den tid som behövs. Stretar katten emot, avbryt ett tag och fortsätt lite senare.
  6. När klippningen är klar, belöna katten. Det kan vara något gott den gillar att äta eller något annat den uppskattar. Många katter njuter av att bli borstade.

Lycka till med kloklippningen!

Facebook

Instagram