Sök på Svedea.se

Kvinna håller i en katt och en kattandborste

Katter och tänder

Uppåt 70 % av alla katter som fyllt fyra år bedöms ha någon typ av tandsjukdom. För att upptäcka tandproblem i tid är det därför viktigt att ha koll på din katts tänder. Vi berättar mer.

Kattens tänder

Katter föds utan tänder. De brukar dyka upp vid fyra till sex veckors ålder och när alla tänder har vuxit fram har kattungen totalt 26 mjölktänder. När kattungen är runt fyra till sex månader gammal byts dessa sedan successivt ut mot vuxentänder. Vid sex månaders ålder är mjölktänderna vanligtvis helt utbytta mot 30 permanenta tänder.

Katter har olika typer av tänder som används till olika saker. De små framtänderna används för att rengöra pälsen och för att putsa sig. Hörntänderna används framför allt till att jaga byten och försvara sig med vid slagsmål. Längst bak i munnen finns kindtänderna som katten använder för att äta och slita sönder sin mat. Alla kattens tänder är dock spetsiga, vilket skiljer dem mot till exempel oss människor som har platta tuggytor på de bakre tänderna.

Katter och tandproblem

Bettfel förekommer hos katter och det vanligaste problemet är att underkäken är för bred för överkäken. Detta leder till att katten biter sig i underkäkens tandkött och det kan vara väldigt smärtsamt. Märker du att din katt biter sig i tandköttet bör du kontakta en veterinär för råd och hjälp att korrigera bettfelet. Vissa kattraser är mer drabbade av bettfel än andra. Det beror ofta på kattens huvudform och relationen mellan över- och underkäke.

Tandsten och parodontit (tandlossning) är vanligt på katter och detta påverkar även kattens allmäntillstånd. Långvariga problem med tandlossning har också visat sig öka risken för kronisk njursjukdom hos katt. De kan även få problem med hjärtat och levern om inte tandlossningen behandlas.

Stomatit ses ofta hos katter. Det är en inflammation i munnens slemhinna som är väldigt smärtsam. Orsaken till stomatit kan variera, men leder till att slemhinnan i munnen blir röd och det kan även börja blöda. 

Den tandsjukdom som dock är allra vanligast på katt kallas TR (tandresorption, tidigare kallat FORL). TR är väldigt smärtsamt och en sjukdom som är svår att förebygga, även med daglig tandborstning. 

Mer om TR/FORL

Tandfrakturer är också relativt vanligt hos katter då de kan skada tänderna i samband med jakt eller om de bråkar med andra katter.

Katter drabbas inte av karies, vilket vi människor gör. Detta tack vare de spetsiga tandytor som katten har eftersom karies behöver platta tuggytor för att kunna få fäste.

Hur upptäcker och undviker du kattens tandproblem?

Att veta om din katt har ont i munnen kan vara svårt, eftersom katter generellt är bra på att dölja att de mår dåligt. Det är alltså viktigt att vara observant på din katts beteende och även titta katten i munnen regelbundet för att upptäcka förändringar i tid. Symtom som är vanliga vid tandproblem är rött och blödande tandkött, synlig tandsten, tänder som lossnar eller tandkött som växer upp över tänderna.

Andra mer allmänna symtom är beteendeförändringar, minskat intresse för att äta eller förändrat ätbeteende och ovilja att äta eller dricka kalla produkter. Som kattägare kan du även lukta på din katts andedräkt för att upptäcka eventuella problem. Andedräkten ska inte lukta illa.

Får katten problem med tänderna kan det vara så illa att tänderna som drabbats måste opereras bort. En innekatt klarar sig bra utan sina tänder medan en utekatt är i behov av sina tänder för att kunna jaga och försvara sig ordentligt. Om man inte behandlar kattens tandproblem i tid kan den även få infektioner som sprider sig ner i käkbenet och detta kan ge en livshotande inflammation.

Katter och tandborstning

Det är viktigt att titta sin katt i munnen varje vecka för att se så att tänder och tandkött ser bra ut. Börja vänja din katt vid det redan som liten kattunge. Gällande tandborstning är det bra att även där försöka vänja dem när de är så små som möjligt, gärna redan när de är några månader gamla.

Rekommendationen är att man borstar tänderna dagligen, men det spelar ingen roll när på dagen det görs. Lättast är att använda små specialtandborstar för katt eller en fingertuta och det gäller att du försöker få din katt att gilla att borsta tänderna. Att tvinga katten till något som den inte vill är, som du säkert redan vet, väldigt svårt.

Tandkräm behöver man egentligen inte använda utan det är den mekaniska rengöringen som är den viktiga. Vissa katter kan dock tycka att tandkrämen gör det hela mer spännande, vilket underlättar tandborstningen. Tänk i så fall på att inte använda din egen tandkräm då den är farlig för katten. Köp i stället en speciell tandkräm som är anpassad för katter.

Vi hoppas att vi har hjälpt dig på vägen kring vad som är viktigt för din katt och för att hålla din katts tänder friska och fina. Behöver du hjälp med tandborstningen eller om du misstänker att din katt har ont i munnen, tveka inte att ta kontakt med en veterinär för rådgivning.

Facebook

Instagram