Vad kostar en hundförsäkring?

Priset på en hundförsäkring beror på många olika faktorer. Det handlar dels om vem du är, dels vilken typ av hund du har. Men det handlar också om vilka delar i hundförsäkringen som du vill ska ingå.

Olika pris för olika hundraser 

Olika hundar är olika skadebenägna, och det tar vi hänsyn till när vi sätter priset på din hundförsäkring. På Svedea har vi den principen att var och en betalar för den risk man utgör. Den ena försäkringstagaren ska inte behöva sponsra den andras högre kostnader. Har du en stark och frisk hund ska det återspegla sig i priset på din hundförsäkring. Det tycker vi är rättvist. 

I försäkringsbranschen brukar vi dela in hundraser i olika kategorier från 2,5 till 9,5. I de högre kategorierna ingår hundar som boxer och mops som löper risk att drabbas av kända hälsoproblem. I de lägsta kategorierna hittar vi olika typer av jakthundar, som dels har stark grundhälsa men som också får mycket motion på ett naturligt sätt.  

Olika pris för olika delar av hundförsäkringen 

Priset på hundförsäkringen beror förstås också på vad försäkringen ska täcka. Du kan välja en minimal försäkring som bara täcker det allra viktigaste, eller en mer omfattande försäkring som ger ersättning i flera situationer. Det är naturligtvis så att den mindre försäkringen är en billigare hundförsäkring än den större.  

Hundförsäkringen består av följande delar: 

Veterinärvårdsförsäkring – Den grundläggande hundförsäkringen som ersätter veterinärbesök och kostnader för medicin. 

Livförsäkring – Precis som för människor, en försäkring som betalar ut ett belopp till de efterlevande om hunden avlider. 

Tilläggsförsäkringar – Hos Svedea kan du lägga till bland annat rehabiliteringsförsäkringanvändbarhetsförsäkring och avelsförsäkring till din hundförsäkring.  

Billigare hundförsäkring om du väljer högre självrisk 

Priset på en försäkring beror också på hur mycket du är beredd att betala om något händer, den så kallade självrisken.   

Om du kan tänka dig att betala ganska mycket pengar för veterinärbesök och andra vårdinsatser, då kan du välja en högre självrisk, och du får då en billigare försäkring. Vill du däremot undvika att drabbas av oförutsedda utgifter kan du välja en lägre självrisk, men då kommer försäkringen kosta mer.  

Fast självrisk och rörlig självrisk  

I hundförsäkringen är självrisken uppdelad i två delar, en fast självrisk och en rörlig självrisk. Hos Svedea kan du själv välja olika nivåer för dessa, och valen påverkar priset på din hundförsäkring.  

Den fasta självrisken är ett belopp som du själv står för om något skulle hända. Den rörliga självrisken räknas sedan som en procentsats av det kvarvarande beloppet efter att den fasta självrisken är avdragen. 

Exempel med fast och rörlig självrisk:

Låt oss säga att du har en hundförsäkring med fast självrisk på 2 900 kronor och rörlig självrisk på 25 %. För just din hund kostar den här försäkringen 2556 kronor per år. Säg att din bästa vän blir sjuk. Ni går till veterinären ett par gånger och får recept på en dyr medicin som ni hämtar ut på apoteket. Allt som allt går kalaset på 14 000 kronor. Hur mycket får du själv betala?  

Vi har först den fasta självrisken på 2 900 kronor. Den ska betalas oavsett, och när vi drar av den från det totala priset ligger summan på 11 100 kronor. Sen tillkommer 25 % av den resterande kostnaden, dvs 25 % av 11 100 kronor vilket är 2775 kronor. Din totala kostnad blir alltså 2900 + 2775 = 5675 kronor. 

Om du tycker att det låter mycket kan du sänka både den fasta självrisken och den rörliga självrisken. Låt oss säga att du sänker den fasta självrisken till 2 000 kronor och den rörliga självrisken till 15 %. Då skulle din kostnad bli 2 000 kronor i fast självrisk plus 15 % av det resterande beloppet, i det här fallet 15 % av 12 000 kr vilket blir 1800 kronor. Totalt måste du nu betala 3 800 kronor, alltså 1 875 kronor mindre än ovan. Å andra sidan kostar din hundförsäkring nu 3720 kronor per år istället för 2556 kronor. En dyrare försäkring ger lägre kostnader om något skulle hända. 

Skriv in dina uppgifter i fälten nedan så ser du vad vår hundförsäkring kostar dig. Då kan du även testa olika fasta och rörliga självrisker och se hur det påverkar din försäkringspremie!

Vad kostar det att försäkra min hund?

Hundras
event
Hundens födelsedatum
info_outline info_outline
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.