Så flyger du med din hund

Det har inte alltid varit självklart att ta med hunden på flyget. Men alternativen är idag flera och det blir allt vanligare att ta med sig sin fyrfota vän. Här är en liten lathund som är bra att se över innan du och din hund beger er ut på äventyr!

Boka flygbiljett!

Alla flygbolag har olika regler för att flyga med djur och det är därför du efter en eller flera flygresor kommer vara något av en Google-expert på vad som gäller för vilka flygbolag. Enda sättet att ta reda på om just det flygbolag du valt tar emot hundar är att leta på deras hemsida eller ringa dom. Är du en globetrotter av rang kommer du inom en snar framtid kunna rabbla vartenda flygbolag och om de tar emot hundar eller inte. SAS, Norwegian, Air Serbia, Estonian Air, Finnish Air, TAP, KLM, American Airlines och Ibera, för att nämna några, tar emot hundar.

Men vad kostar det då att flyga med sin hund? Den frågan har lika många svar som det finns hundraser. Det står flygbolagen fritt att prissätta denna extratjänst. Mellan tummen och pekfingret kostar det från 350 kr till 1500 kr per väg.

Tre små tumregler:

  • Hundar under 8 Kg kan resa med dig i kabinen
  • Hundar över 8 kg reser i lastutrymmet (cargo)
  • Storleken på buren eller väskan skall vara tillräckligt stor för att hunden skall ligga bekvämt och även ha utrymme att vända sig samt vara IATA – godkänd.

Så här mycket skiljer sig priserna mellan destinationer och om hunden flyger i kabinen eller lastutrymmet

 

 

Biljetten bokad – glöm inte passet!

Visst finns det pass för hundar precis som för oss människor! Med bild och allt också såklart. Passet köper du hos din veterinär. Tänk på att passet är en värdehandling och ska alltid polisanmälas om det försvinner!

Besök även jordbruksverkets hemsida – där får du information om vilka vaccinationer din hund behöver för att följa med på resan. Ett annat klokt tips är att undersöka landet du ska besöka om de har några ytterligare krav som avmaskning t.ex. 

 

 

 

Pass, piljetter – nu väntar bara flygplatsen

Börja med att ha väskan eller buren som hunden ska transporteras i framme i hemmet. Lägg gärna in en filt och leksak som hunden tycker om och uppmuntra genom en liten godbit när hunden inspekterar. När det väl bär iväg kommer hunden känna igen sin bur eller väska och många hundar lär sig till och med att väskan/buren är förknippat med äventyr!

Var i god tid på flygplatsen så du slipper känna stress och att hunden är väl rastad innan du kliver in på flygplatsen.

Tänk på att:

  • Du kan inte checka in via en automat utan måste alltid checka in via manuell disk när du reser med djur.
  • Hund som reser i lastutrymmet (cargo) ska lämnas in på specialbagage.
  • Buren och väskan ska alltid scannas och du kommer behöva ta ut din hund för denna procedur.
  • Hundar som reser i lastutrymmet lämnas oftast ut där specialbagage kommer på destinationens flygplats.
  • Du måste alltid gå på rött genom tullen då du reser med djur. Detta för att kunna uppvisa hundens pass.

 

Att resa med hund ska inte vara svårt – på det stora hela handlar det mest om att vara lite påläst. Det är en mäktig känsla att kunna få uppleva resor och äventyr tillsammans med din fyrfotade kamrat. Tänk bara på att vissa hundar kan få problem med stress och lufttrycket, rådfråga gärna en veterinär om du är osäker. Trevlig resa och glöm inte skicka ett vykort till oss!

//Catalina

 

Tips! Ska du och hunden ut och åka tåg, buss eller campa i sommar?  Läs våra tips här!

 

Catalina Gustafsson

 

Catalina är Svedeas egen hundutställningsexpert! På dagarna arbetar hon som ombudsansvarig för våra hund- och kattombud. Och när hon inte coachar ombud så drillar hon sin Toypudel Freddie och Powder Puffen Diego inför hunduställningar världen över!

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.